Hyperglykemické kóma: strašák více tváří

Hrozí každému diabetikovi. Vyvíjí se nenápadně a může ohrozit život. Řeč je o hyperglykemickém kómatu. Zjistěte více o jeho příčinách, projevech i možné prevenci. Jednou vaše znalosti možná někomu zachrání život.

Hyperglykemické kóma: strašák více tváří

Není kóma jako kóma. Vždy se jedná o bezvědomí, ale to diabetické vás neupoutá na lůžko na dlouhé roky. Rychle se z něj můžete zotavit zpět do plného zdraví. Možný je však bohužel i vývoj opačným směrem.

Odvodnění i otrava mozku

Rozlišujeme dva hlavní typy hyperglykemického kómatu. Příčina je vždy stejná: dlouhotrvající výrazně zvýšená glykémie neboli hladiny krevního cukru. K té dochází nejčastěji při porušování doporučené diety a léčby nebo v případě, že terapie pacientovi nevyhovuje. Může ji ale způsobit i infekční nemoc nebo zranění. Podle mechanismu, jakým kóma vznikne, jej dělíme na:

  1. Diabetickou ketoacidózu. Ta je typická pro diabetiky 1. typu, může se však objevit i u ostatních. Protože buňky nemají k dispozici inzulin, který by jim zprostředkoval přísun glukózy, hladoví a berou si energii z tělesného tuku. Jeho spalováním vznikají toxické látky (ketolátky). S těmi se za běžných podmínek vypořádávají játra, ale u špatně léčených diabetiků jejich hladina stoupne natolik, že játra „nestíhají“. Ketolátky se pak krví dostávají do mozku, kde mohou způsobit až poruchu vědomí – kóma.
  2. Diabetický hyperosmolární syndrom je naopak běžnější u diabetiků 2. typu. Nejhorším faktorem tu není hladovění buněk, ale samotná hyperglykémie. Cukr se z krve zvýšeně vylučuje do moči a strhává s sebou i vodu. To je příčinou nadměrného močení a samozřejmě odvodnění – dehydratace. Ta může vést až k úplnému narušení vnitřní rovnováhy organismu, na což mozek reaguje poruchou činnosti a člověk upadá do kómatu.

První varovné signály

Zpozorněte, jakmile se u vás objeví tyto příznaky hyperglykémie:

  • žízeň a sucho v ústech;
  • časté močení;
  • sladký, ovocný zápach z úst;
  • únava a zadýchávání;
  • bolest břicha, nevolnost a zvracení;
  • zrychlený pulz.

Diabetik léčený inzulinem by si měl v tuto chvíli aplikovat dávku hormonu. Kromě toho je, v případě výrazných potíží, namístě volat záchrannou službu nebo navštívit co nejrychleji svého lékaře. Ten v první řadě stanoví hladinu cukru v krvi a dále bude pátrat, co k problému s hyperglykémií vedlo (např. vynechání léků, nevhodné jídlo, špatné dávkování léku). Poté musí zajistit, aby se tato nebezpečná situace už znovu neopakovala.

Když je na prevenci pozdě

Pokud se hyperglykémie neřeší, dojde ke ztrátě vědomí. Takový člověk je odkázán na zásah okolí – ten musí být rychlý a správný. Protože cukrovka je jedno z nejčastějších onemocnění naší populace, znalost následujících zásad první pomoci se může hodit každému:

  • Ke člověku v bezvědomí vždy voláme rychlou záchrannou službu.
  • Nesnažíme se mu dávat jídlo ani pití.
  • Otočíme jej na bok, abychom zabránili ucpání dýchacích cest zvratky či zapadlým jazykem.
  • Do příjezdu záchranky kontrolujeme bezvědomému dech a činnost srdce.
  • Pokud víme, že jde o diabetika, nezapomeneme to záchranářům sdělit.

Hyperglykémie člověka neohrožuje jen vznikem kómatu, ale i dlouhodobým poškozením cév a vnitřních orgánů. Jedná se tedy o stav, kterému se nemocný musí snažit vždy vyhnout. 

(luko)

Zdroje: 
www.mayoclinic.org
http://care.diabetesjournals.org

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 14926
Naposledy navštívené dotazy
Sportování s cukrovkou? Jen když je nemoc pod kontrolou

Diabetici sportovci jsou běžným úkazem. Pohyb je totiž jednou z metod, které stav člověka s cukrovkou udržují stabilizovaný. Tito pacienti si navíc dokážou své aktivity velmi dobře užívat.

Moderní diety mají jedno společné: hlavně nejíst normálně!

Stačí malé zrnko pravdy, všelijak provedená studie a další „superzaručená“ dieta je na světě. Úspěšnost nové procedury přitom obvykle závisí na tom, jestli s ní začne nějaká celebrita. Pojďme se podívat na stravovací hity současnosti a zapátrat po jejich výhodách a nevýhodách.

Máte poškozené ledviny? Změňte stravování v jejich prospěch!

Každý člověk, u něhož došlo v důsledku nějaké nemoci k omezení funkce ledvin, musí dodržovat dietu. Typickým příkladem takových chorob je cukrovka nebo vysoký tlak krve. Nemocné ledviny sice nelze zcela vyléčit, ale oddálit jejich další poškozování může změna každodenního jídelníčku.

Bojíte se cukrovky? Otestujte se!

Mnozí lidé mají strach, že by mohli onemocnět diabetem 2. typu, ale nevědí, jak vysoké je jejich riziko a jak se dá odvrátit. Na obě tyto otázky vám snadno odpoví následující test.

Únava při cukrovce: kdy už je potřeba zasáhnout

Vyčerpání a nedostatek energie jdou často s diabetem ruku v ruce. Příčin může být více. Prozradíme ty nejčastější a poradíme, jak proti únavě bojovat a v kterých případech už je nutné vyhledat lékaře.

Máte cukrovku? Nepodceňujte svoji váhu!

Diabetes 2. typu patří mezi onemocnění způsobená více faktory. Některé z nich ovlivnit nelze, jiné ano. Mezi ty relativně dobře manipulovatelné patří mimo jiné obezita. A právě tělesná hmotnost může za to, jakým směrem se vaše nemoc bude ubírat.

Diabetická noha si žádá nejen speciální výběr bot

Cukrovka sama o sobě je poměrně těžkým zdravotním problémem. Zkomplikovat ji mimo jiné může i tzv. diabetická noha. V některých případech se musí přistoupit dokonce až k amputaci. Významnou roli v péči o diabetickou nohu hraje prevence, jejíž nedílnou součástí je nošení správné obuvi.

Nové léky proti cukrovce mohou nabídnout víc než tradiční antidiabetika

Málokterá skupina léčiv je tak nestejnorodá jako perorální antidiabetika. Část preparátů je starší, ale osvědčená, nové přípravky zase nabízejí nevídané možnosti. Který lék je pro vás ten pravý?

Jak udržet cukrovku II. typu na uzdě? Hlavně sebekázní!

Léčba diabetu druhého typu je do značné míry závislá na kázni pacienta. Pokud se snaží, může úspěšně využívat řadu metod, které mu umožní vyhnout se komplikacím, nebo je alespoň oddálit. Laxní přístup cukrovku rozhodně nijak nezlepší.

Váha je při cukrovce v popředí zájmu. Je ta vaše optimální?

Kila navíc mohou způsobit zdravotní problémy, ať diabetem trpíte, či nikoliv. Výraznou nadváhu, společně s kardiovaskulárními onemocněními a vysokým krevním tlakem, však často nacházíme právě u diabetiků 2. typu. Jak zdravě zhubnout?

Deset důvodů, proč vám může stoupnout krevní tlak

Příčina hypertenze neboli vysokého krevního tlaku je v naprosté většině neznámá. Existují ale faktory, které zvětšují pravděpodobnost vzniku tohoto zdravotního problému.

Nová léčba diabetu a proč se jí nebát

Účinná látka s názvem empagliflozin je jedním z nových léčiv určených pro diabetiky II. typu. Po jejím uvedení na trh panovaly obavy, že bude výrazně zvyšovat výskyt močových infekcí. Naštěstí se ale nepotvrdily.

Sedm zásad zdravého cvičení pro cukrovkáře

Pravidelný pohyb je bezpochyby velice přínosný. Snižuje váhu, podporuje činnost kardiovaskulárního systému a zvyšuje efektivitu využití inzulínu v těle. Má tedy pozitivní vliv také na hladinu glukózy v krvi. Při nedodržení určitých zásad může však i škodit. 

Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí

U diabetiků se většinou jejich nemoc podepisuje i na ledvinách. Jak tomu předcházet a co člověka na tento problém upozorní, to napoví následující řádky.

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Glykémie – pro diabetiky nejzásadnější veličina

Trpíte-li cukrovkou, znamená to, že hladina cukru ve vaší krvi může být trvale vysoká. Pokud nadměrné hodnoty glykémie trvají dlouho, časem mohou organismus poškodit. Jaké množství cukru v krvi je už příliš vysoké a co způsobuje?

Diabetes a riziko infekcí – máte se čeho bát?

Imunitní systém je složitý mechanismus, chrání nás mimo jiné před infekcemi. Onemocnění cukrovkou jeho fungování narušuje. Diabetik pak snáze podléhá nákazám škodlivými mikroorganismy. Základem obrany je optimální hladina krevního cukru.

Léky na cukrovku 2. typu – mohou je užívat i děti?

Mezi léčebné strategie diabetu 2. typu patří dieta, cvičení, inzulin a jiná léčiva. Těmto preparátům se pro jejich nejčastější způsob podávání říká perorální antidiabetika. Jejich použití u dětí je však stále předmětem diskuse mnoha odborníků.

Jak urychlit uzdravení ran při cukrovce

Jednou z často přítomných komplikací cukrovky je zhoršení hojení ran, které mimo jiné narušuje léčbu mezi diabetiky obávaných bércových vředů. Jakými mechanismy cukrovka hojení ran zpomaluje? A můžeme ho nějak podpořit?

Ucpaný žaludek? Seznamte se s gastroparézou

Gastroparéza je stav, kdy se žaludek nemůže normálním způsobem vyprazdňovat do tenkého střeva. Je to velmi svízelné onemocnění často doprovázející neléčený diabetes. Řešením bývají léky, někdy ale musí přijít ke slovu i skalpel.

O stálou hmotnost musí diabetik pečovat

Udržení zdravé váhy je pro člověka s cukrovkou zásadní. Bohužel to není zadarmo. Někdo se marně snaží shodit původní kila, jiný nezdravě hubne, další zase přibírá. Proč tomu tak je?

Transplantace ledvin v osmi bodech

Cukrovka je jedním z mnoha onemocnění, která ohrožují ledviny. Když selžou, je potřeba jejich funkci nějak nahradit – buď dialýzou, nebo transplantací. Přemýšlíte, co by mohlo pomoci vám? Nabízíme několik základních informací právě o transplantaci.

Diabetici, pozor – cukrovka ničí i vaše zuby!

Pokud se navzdory cukrovce chcete chlubit vlastním zdravým chrupem, musíte si jej hlídat a pečovat o něj. Diabetici totiž ztrácejí mnohem více zubů než lidé bez cukrovky.

Příčiny diabetu známé i neznámé

Různé typy, odlišné příčiny. Cukrovka je nemoc více tváří, která stále vyvolává dohady. Je pravda, že ji způsobuje příliš mnoho cukru v jídelníčku? Mohou za diabetes potomků rodiče? A jakou roli hraje věk?

Nedá vám spát spánková apnoe? Víme, jak si s ní poradit

Spánková apnoe způsobuje, že se ráno po probuzení necítíte odpočatí a svěží. Neléčená spánková apnoe bývá mnohdy zodpovědná za špatný výkon v každodenních činnostech. A to nemluvě o možných dopravních nehodách, které může způsobit nevyspalý jedinec za volantem. Proto je nutné tento problém řešit včas.

Když se cukr vymkne kontrole, může nastat kóma

Charakteristickým projevem cukrovky je zvýšení krevního cukru v krvi neboli glykémie. Dlouhodobě mírně vyšší hodnoty glykémie vedou k cévním, očním, neurologickým a jiným komplikacím diabetu. Náhlý a výrazný vzrůst však diabetika bezprostředně ohrožuje na životě.

Co je podstatou cukrovky 2. typu a jak poznat, že hrozí právě vám?

Výskyt cukrovky 2. typu v populaci rozvinutých zemí obecně vzrůstá. Výjimkou není ani Česká republika. Jak a proč tato nemoc vzniká a kteří lidé jsou k jejímu rozvoji nejnáchylnější? Na to vám odpoví následující řádky.

Pět tipů, jak přeměnit občasný pohyb v pravidelný rituál

Život s cukrovkou nezahrnuje jen dietní opatření nebo užívání tabletek. Nutné je často změnit celou životosprávu a zařadit do ní i pohyb. Díky našim pěti tipům to jistě zvládnete.

Diabetici, pečujte o své srdce a cévy, jsou v ohrožení!

Onemocnění srdce a cév nejsou u lidí s cukrovkou žádnou výjimkou. Nemoc sama o sobě riziko jejich vzniku ještě podstatně zvyšuje. A pokud se u diabetika vyskytují i další rizikové faktory, zvedá se pravděpodobnost vzniku těchto chorob raketovým tempem.

Lahodně nezdravé stravování – odoláte?

Jídla, která obsahují spoustu tuku a cukru, mají jedno společné – skvělou chuť. Proto nás stále lákají, i když víme, že nás mohou doslova zabít. Zvláště osoby s cukrovkou by měly najít vůli a odvahu pustit se se škodlivým stravováním do boje.

Poslední varování před cukrovkou má jméno prediabetes

Cukrovka 2. typu nevzniká náhle. Předchází jí stav zvaný prediabetes, který je ještě vratný. Jak jej poznat, a včas tak předejít vzniku zmiňované nemoci?

Zjišťování cukrovky: v hlavní roli krev

Od zdravého člověka přes podezření na cukrovku až po potvrzený diabetes mellitus II. typu vede cesta dlážděná vyšetřeními a laboratorními testy. Prozradíme, o jaké kontroly se jedná a jak fungují diagnostické metody.

Konečné řešení cukrovky I. typu? Transplantace slinivky!

Diabetici s cukrovkou I. typu jsou doživotně závislí na pravidelném dodávání inzulínu. Jejich organismus ho totiž nedokáže sám vyrábět. Tuto terapii mohou ale provázet závažné zdravotní komplikace, zejména nebezpečný pokles hladin krevního cukru. Řešením pro ty, u kterých se těžké hypoglykémie vyskytují opakovaně, může být transplantace slinivky. Kdy se provádí?

Kolísání glykémie: Varovné signály, které není radno přehlížet

Nejdůležitější věcí pro život s cukrovkou je udržovat si správnou hladinu cukru v krvi – glykémii. Příliš vysoká, ale i nízká vás může vážně ohrozit. Jak na sobě poznat počínající problém?

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Zbavte se „svátečních kil“ jednou provždy

Ačkoliv jsou vánoční svátky často spojeny s přejídáním, jen málo z nás během nich skutečně výrazně přibere. Nějaké to sváteční „deko“ navíc nám však přibýt může. Aby váha neukazovala vyšší hodnoty po zbytek roku a následně se zase neposunula o trochu výš, je třeba reagovat rychle.

Budoucnost léčby diabetu? Od strojů po zvířata

Současná terapie cukrovky je poměrně složitá a vyžaduje časté měření hladiny glukózy v krvi. Proto snad všichni diabetici sní o tom, že jednou se na jejich nemoc najde definitivní lék. Je naděje?

Jak vyzrát při cukrovce na infekce

Cukrovka 2. typu postihuje různé orgány v těle, přičemž ani imunitní systém není výjimkou. Diabetici tak mají zvýšené riziko rozvoje infekčních onemocnění, s nimiž jejich tělo bojuje jen těžce. Jaké jsou základní příznaky takového stavu? 

Dámy s cukrovkou, pečujete o sebe opravdu důsledně?

Každá žena se chce cítit skvěle. Pokud jde o pacientku s diabetem, jsou preference jasně dané. Nejdůležitější je péče o pokožku, a to celého těla. Především nohy jsou u těchto osob nesmírně zranitelné.

Pokožka sužovaná diabetem – od svědění až po infekce

Kožní komplikace cukrovky pozná každý třetí diabetik. Klíčem k úspěšné léčbě je jejich včasný záchyt. Abychom ale případný problém nepřehlédli, musíme jej nejprve znát.

Když tělo práci s inzulinem nezvládá, má člověk velký problém

Cukrovka II. typu či metabolický syndrom – to jsou příklady chorob, kterým můžeme předejít, pokud včas zastavíme rozvoj inzulinové rezistence. O co se jedná a jak tomuto stavu předcházet, to prozradí následující řádky.

První příznaky diabetu zachyťte včas, léčba bude snazší

Cukrovka je v dnešní době velmi časté onemocnění, které může mít těžké, i fatální následky. V České republice žije 862 000 diabetiků a i vy se můžete stát jedním z nich. Jak poznat, že je nemoc tady?

Cukrovkáři, chraňte si ledviny!

Bez ledvin se nedá žít. A právě diabetici jsou obzvlášť ohroženi jejich poškozením, konkrétně tzv. diabetickou nefropatií. V nejhorším případě u nich může dojít až k selhání tohoto orgánu.

Nové léky – nové naděje pro diabetiky

Již téměř sto let se k léčbě diabetu používá inzulin, ani on však cukrovku zcela nevyléčí. Taková „zázračná“ pilulka dosud neexistuje. Možností, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi, však mají lékaři a pacienti mnohem více než dříve.

Chcete vyzrát na cukrovku? Začněte u správné životosprávy!

Udržet hladinu cukru v mezích normy bývá někdy pořádná práce. Metabolismus sacharidů je totiž ovlivněn širokým spektrem zevních vlivů. Pokud chcete získat kontrolu nad svým organismem, měli byste v první řadě začít žít zdravěji.

Detox při cukrovce? Bezúčelný hazard!

Občas přicházejí chvíle, kdy člověk dostane chuť udělat něco pro své zdraví. Začne sportovat, zkusí přestat kouřit či pít nebo si nakoupí nejrůznější vitamíny. Pokud vás ale napadlo vyzkoušet nějakou „zaručeně“ skvělou metodu pročišťující tělo, dobře si to rozmyslete. Zvláště máte-li diabetes.

S diabetickým deníkem máte cukrovku pevně ve svých rukou

Lékaři, výživoví poradci i internetové informační portály, všichni radí to samé: Máte-li cukrovku, pište si deník. Víte ale, k čemu vlastně diabetický deník slouží a jak pomáhá při vaší léčbě?

Zdraví na talíři aneb Na cukrovku s rozumem

Někteří diabetici mají dojem, že pro zdravé stravování stačí jen omezit cukry. To je ovšem málo. Poradíme, z čeho vařit a jak si jídlo rozvrhnout v průběhu dne. A věřte, že nic těžkého to není.

Sedm rad pro harmonické manželství s diabetem

Když jeden z partnerů onemocní cukrovkou, bývá to zátěžová zkouška pro vztah. Pokud si však dvojice najde způsob, jak zvládnout tuto obtížnou situaci, může to společné soužití nakonec ještě více stmelit.

Při diabetu důsledně pečujte o své nohy

Cukrovkou trpí ve světě stále více lidí. Ani Česká republika není výjimkou. Podle statistik z roku 2013 se u nás s touto nemocí léčí přibližně 870 tisíc lidí. Jedním z velkých rizik cukrovky je kromě jiných i tzv. diabetická noha.

Nahoru