Co by měl diabetik vědět o chřipce

Máte cukrovku a bojíte se chřipky? Obavy jsou oprávněné. U diabetika může být průběh této nemoci mnohem závažnější než u běžné populace. Chřipka znamená pro organismus další zátěž, což může mít vliv na hladinu cukru v krvi. Zvýšit se tak mohou rizika dalších zdravotních komplikací.

Co by měl diabetik vědět o chřipce

Chřipka je onemocnění, které u většiny lidí po týdnu léčby postupně odezní bez následků. U starších osob a u jedinců s nižší obranyschopností, jako jsou třeba diabetici, může mít nemoc ale průběh těžší, či dokonce způsobit smrt. Příznaky chřipky obvykle nastupují rychle. Patří mezi ně:

  • horečka (často 38 až 40 °C),
  • silné bolesti svalů a kloubů,
  • slabost,
  • horká kůže,
  • slzení očí,
  • bolest hlavy,
  • suchý kašel,
  • bolest v krku,
  • rýma.

Které léky jsou bezpečné?

Ke zmírnění příznaků chřipky si v lékárně můžete zakoupit některé volně dostupné preparáty. Pomohou vám zbavit se bolesti a zmírnit kašel a rýmu. Při výběru konzultujte svou volbu s lékárníkem. Pečlivě se však vyhýbejte výrobkům s vysokým množstvím cukru – bývá často obsažen v pastilkách na cucání a v sirupech proti kašli.

Cukr může kolísat

Hladinu cukru v krvi si budete muset kontrolovat častěji. Únava při chřipce zhoršuje vnímání a případná změna hodnot by mohla zůstat nepovšimnuta. Proto používejte svůj glukometr alespoň každé 3 až 4 hodiny. Při zpozorování jakéhokoli významnějšího výkyvu informujte svého lékaře. V případě potřeby vám upraví dávku inzulinu.

Pozor na ketony!

Pokud trpíte cukrovkou 1. typu, sledujte i ketony. To jsou látky, které se vyskytují u diabetiků v moči. Jejich příliš vysoká hodnota vás může přivést do kómatu, nebo dokonce způsobit smrt. Vysoké ketony jsou dalším důvodem, proč volat lékaře.

Jíst a pít je nutné! 

Při chřipce se můžete cítit opravdu mizerně. Natolik, že nepociťujete ani hlad či žízeň. Přesto nezapomínejte jíst – musíte udržet hladinu cukru v krvi stabilní. Zůstaňte u potravin ze svého pravidelného jídelníčku. Jezte asi 15 gramů sacharidů (cukrů) každou hodinu. Jako svačina je vhodný třeba toast nebo bílý jogurt. Některé jedince přepadají při chřipce nevolnosti, zvracení a průjmy. Při horečce se člověk také více potí. Aby vám nechyběly tekutiny, popíjejte po celý den, nejlépe jeden šálek čaje (bez cukru) nebo sklenku vody každou hodinu.

Nechte se očkovat

Vzhledem k tomu, že máte cukrovku, existuje u vás vyšší riziko komplikací (např. zápal plic). Nejlepší zvolenou strategií proti chřipce je proto nikdy ji nedostat.

  • Jedním z nejlepších způsobů, jak se vyhnout nákaze, je důkladné mytí rukou mýdlem a teplou vodou. Zbavíte se tak choroboplodných zárodků.
  • Požádejte svého lékaře o očkování proti chřipce.
  • Poproste také členy rodiny, spolupracovníky a blízké přátele, aby se nechali očkovat. Snížíte tak riziko nákazy na minimum. Pokud nemají chřipku lidé kolem vás, nedostanete ji ani vy.

(hah)

Zdroje:
www.webmd.com
www.cdc.gov

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 13570
Naposledy navštívené dotazy
Světový den diabetu myslí na nové diabetiky. Nejste jedním z nich?

Mezinárodní diabetická federace zahájila letošní kampaň pod názvem „Eyes on diabetes“, tedy volně přeloženo „Pozor na diabetes“. A co vy? Dáváte na sebe pozor?

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Pět tipů, jak předcházet diabetu

Změna životního stylu může být velkým krokem k prevenci diabetu a nikdy není pozdě začít. Inspirujte se našimi pěti tipy!

Úprava hmotnosti při diabetu: zázračné nápoje povoleny!

Trpíte-li cukrovkou a potřebujete zhubnout, můžete i vy vyzkoušet tzv. náhrady stravy. Koktejly, tyčinky a další výrobky by vám měly pomoci redukci váhy rozjet a usnadnit tak prvních pár týdnů až měsíců. Svoji strategii si ale nejprve nechte schválit lékařem.

O stálou hmotnost musí diabetik pečovat

Udržení zdravé váhy je pro člověka s cukrovkou zásadní. Bohužel to není zadarmo. Někdo se marně snaží shodit původní kila, jiný nezdravě hubne, další zase přibírá. Proč tomu tak je?

Víme, proč se přejídáte a k čemu to může vést!

Říká se „jíst do polosyta, pít do polopita“. Pokud se chcete udržet v kondici, měli byste si opravdu hlídat porce. Přejídáním se totiž může zhoršit průběh cukrovky, ovšem lze tím též způsobit její rozvoj.

Štíhlí cukrovce navzdory? Zvolte správné léky!

Trápí vás kromě diabetu samotného i přibírání na váze? Bývá časté u uživatelů inzulinu a při braní některých perorálních antidiabetik. Nemusí ale být trvalé. Poradíme, jak se s ním vypořádat.

Poslední varování před cukrovkou má jméno prediabetes

Cukrovka 2. typu nevzniká náhle. Předchází jí stav zvaný prediabetes, který je ještě vratný. Jak jej poznat, a včas tak předejít vzniku zmiňované nemoci?

Šest tipů, jak si zvyknout na nové léky

Dostali jste nové léky k pravidelnému užívání? Nebo dokonce celou hromadu léků? Poradíme, pomůžeme!

Cukrovka je častým viníkem vaginálních infekcí. Jak se bránit?

Svědění, pálení, výtok. Kvasinková infekce pochvy jednou za život postihne až 75 % žen, přičemž polovina žen trpí takzvanou vaginální mykózou opakovaně. Mezi nejčastější příčiny patří zvýšená hladina cukru v krvi způsobená diabetem.

Těhotenský diabetes: ovlivňuje zdraví ženy i dítěte

Pokud jste přišla do jiného stavu, čeká vás během následujících měsíců spousta kontrol a prohlídek. Jednou z nich je i test na přítomnost tzv. těhotenské cukrovky. I když se vám může zdát zbytečným, je tento screening pro vás i vaše dítě nesmírně důležitý.

Operace diabetika aneb V hlavní roli cukrovka

Na operační sál může diabetika přivést cokoliv. Ale cukrovka může samotný zákrok i období po něm zkomplikovat. Pokud tedy máte jít na operaci, důkladně se připravte. Vlastní snahou lze část rizik snížit.

Moderní diety mají jedno společné: hlavně nejíst normálně!

Stačí malé zrnko pravdy, všelijak provedená studie a další „superzaručená“ dieta je na světě. Úspěšnost nové procedury přitom obvykle závisí na tom, jestli s ní začne nějaká celebrita. Pojďme se podívat na stravovací hity současnosti a zapátrat po jejich výhodách a nevýhodách.

Ledviny – jeden z nejdůležitějších orgánů v těle

Již staří Číňané považovali ledviny za pramen životní síly. Dnes víme, že zastávají celou řadu pro život nezbytných funkcí. Zároveň patří mezi orgány, které se velmi špatně regenerují. Proto si zasluhují náležitou péči – hlavně v případě diabetiků.

Ucpaný žaludek? Seznamte se s gastroparézou

Gastroparéza je stav, kdy se žaludek nemůže normálním způsobem vyprazdňovat do tenkého střeva. Je to velmi svízelné onemocnění často doprovázející neléčený diabetes. Řešením bývají léky, někdy ale musí přijít ke slovu i skalpel.

Diabetes ovlivňuje náladu. Víte, jak moc?

S nepříjemnými pocity a špatnou náladou se potýká velká část diabetiků. Deprese mívají zejména pacienti s právě odhalenou cukrovkou, ale i ti, kteří jsou nemocní už řadu let.

Potvrzeno unikátním výzkumem! Nový lék proti cukrovce chrání zároveň i srdce a cévy

Cukrovka představuje v současné době celosvětově velký zdravotnický problém. Jenom v České republice trpí tímto závažným metabolickým onemocněním přibližně 8 % populace. Choroba přitom urychluje kornatění tepen a způsobuje komplikace v podobě infarktu nebo mozkové mrtvice. Nyní se ale diabetikům v tomto ohledu blýská na lepší časy. Unikátní výzkum totiž potvrdil, že nový lék na cukrovku dokáže zároveň snížit i riziko onemocnění srdce a cév.

I s cukrovkou lze těhotenství zvládnout v pohodě

Má-li žena diabetes, bývá založení rodiny o něco náročnější. Nabízíme budoucím matkám diabetičkám pár rad a tipů pro bezpečné a zdravé těhotenství. Samozřejmá je pomoc odborníků, ale i vy můžete pro sebe a své dítě mnoho udělat.

Když se cukr vymkne kontrole, může nastat kóma

Charakteristickým projevem cukrovky je zvýšení krevního cukru v krvi neboli glykémie. Dlouhodobě mírně vyšší hodnoty glykémie vedou k cévním, očním, neurologickým a jiným komplikacím diabetu. Náhlý a výrazný vzrůst však diabetika bezprostředně ohrožuje na životě.

Příčiny diabetu známé i neznámé

Různé typy, odlišné příčiny. Cukrovka je nemoc více tváří, která stále vyvolává dohady. Je pravda, že ji způsobuje příliš mnoho cukru v jídelníčku? Mohou za diabetes potomků rodiče? A jakou roli hraje věk?

Sekundární diabetes: lze ho i zcela vyléčit

Cukrovka je charakteristická zvýšenou hladinou krevního cukru. Vzniká sama o sobě, ale může být též následkem jiných chorob. Řešit se pak musí nejen diabetes, ale především vyvolávající onemocnění.

Zlobí vás játra? Opatrně s léky a doplňky stravy!

Jedna z hlavních funkcí jater je štěpit a odstraňovat sloučeniny, které přijímáme v potravě – tedy také léky, doplňky stravy a bylinné výtažky. Játra jsou za normálních okolností schopná vykonávat tuto funkci dostatečně, pokud jsou ale nemocná, může jim to činit značné problémy.

Jaký vliv má alkohol na krevní cukr? Odpovídá MUDr. Jana Urbanová

MUDr. Jana Urbanová je specialistkou na léčbu diabetu. V současné době působí v Centru pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy a na II. Interní klinice FNKV a 3. LF UK v Praze. Nyní exkluzivně odpovídá přímo na vaše dotazy zaměřené na život s diabetem.

Berete inzulin a tloustnete? Neupravujte si sami dávkování!

Když už dieta, cvičení a léky nezvládnou udržet váš diabetes pod kontrolou, je nutná aplikace inzulinu. Ačkoli je pro spoustu lidí nepostradatelný, některým dělá starosti, protože po něm přibývají na váze. Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost správnému životnímu stylu.

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Únava při cukrovce: kdy už je potřeba zasáhnout

Vyčerpání a nedostatek energie jdou často s diabetem ruku v ruce. Příčin může být více. Prozradíme ty nejčastější a poradíme, jak proti únavě bojovat a v kterých případech už je nutné vyhledat lékaře.

Luxujete v noci chladničku? Riskujete zdraví!

Pokud se v noci budíte s kručícím žaludkem a potají hledáte něco k zakousnutí, pak zřejmě trpíte syndromem nočního přejídání. Ten se obvykle projevuje tím, že člověk ráno nemá na nic chuť, večer ale nedokáže přestat jíst. Tento jev přitom usnadňuje rozvoj obezity, cukrovky, a dokonce i depresí.

Váha je při cukrovce v popředí zájmu. Je ta vaše optimální?

Kila navíc mohou způsobit zdravotní problémy, ať diabetem trpíte, či nikoliv. Výraznou nadváhu, společně s kardiovaskulárními onemocněními a vysokým krevním tlakem, však často nacházíme právě u diabetiků 2. typu. Jak zdravě zhubnout?

Zapomínat na léky tělu škodí. Naše tipy vás tohoto problému zbaví!

Je pro vás těžké udržet v paměti správný harmonogram braní prášků? Máme pro vás dobrou zprávu – zdaleka nejste sami. Pokud se však z „občas“ začne pozvolna stávat pravidlo, může dojít k vážnému ohrožení zdraví.

S diabetickým deníkem máte cukrovku pevně ve svých rukou

Lékaři, výživoví poradci i internetové informační portály, všichni radí to samé: Máte-li cukrovku, pište si deník. Víte ale, k čemu vlastně diabetický deník slouží a jak pomáhá při vaší léčbě?

Chcete vyzrát na cukrovku? Začněte u správné životosprávy!

Udržet hladinu cukru v mezích normy bývá někdy pořádná práce. Metabolismus sacharidů je totiž ovlivněn širokým spektrem zevních vlivů. Pokud chcete získat kontrolu nad svým organismem, měli byste v první řadě začít žít zdravěji.

Deset důvodů, proč vám může stoupnout krevní tlak

Příčina hypertenze neboli vysokého krevního tlaku je v naprosté většině neznámá. Existují ale faktory, které zvětšují pravděpodobnost vzniku tohoto zdravotního problému.

Bojujete s cukrovkou? Zvolněte tempo a vylaďte psychiku

Neustálé starosti a život v napětí rozhodně zdraví nezlepšují. A u diabetiků to platí dvojnásob. Přestaňte živit svoji cukrovku stresem a začněte ji léčit pohodou a uvolněním. Nabízíme 6 tipů, jak zůstat v klidu.

Sedm zásad zdravého cvičení pro cukrovkáře

Pravidelný pohyb je bezpochyby velice přínosný. Snižuje váhu, podporuje činnost kardiovaskulárního systému a zvyšuje efektivitu využití inzulínu v těle. Má tedy pozitivní vliv také na hladinu glukózy v krvi. Při nedodržení určitých zásad může však i škodit. 

Prvňáček diabetik? Žádný problém!

Dříve, než se dítě s cukrovkou poprvé vypraví do třídy, musí rodiče vyřešit spoustu záležitostí. Může se to zdát obtížné, ale dá se to zvládnout. Navíc v dnešní době už není malý diabetik žádnou zvláštností a většina vzdělávacích institucí je na děti s nějakou chronickou nemocí připravena.

Diabetici, pozor – cukrovka ničí i vaše zuby!

Pokud se navzdory cukrovce chcete chlubit vlastním zdravým chrupem, musíte si jej hlídat a pečovat o něj. Diabetici totiž ztrácejí mnohem více zubů než lidé bez cukrovky.

Náhradní sladidla – mají své výhody, ale i stinné stránky

Umělá sladidla jsou jablkem sváru. Někteří na ně nedají dopustit, jiní je považují za bezmála jedovaté. Jaký tedy mají tyto sladké náhražky cukru bez kalorií skutečný dopad na lidský organismus?

Diabetická kardiomyopatie: když srdce vypoví službu

Diabetes urychluje kornatění tepen. Tím ohrožuje svého nositele časným nástupem ischemické choroby srdeční. To ale bohužel není jediný srdeční problém, který vás může jako diabetika potkat.

Nebezpečná diabulimie aneb Na hubnutí se vyzrát nedá

Proč začíná člověk shazovat kila, když se jeho cukrovka vymkne kontrole? A proč je takové hubnutí životu nebezpečné? Fenomén jménem diabulimie je zřejmě častější, než si myslíme.

Verdikt zní: cukrovka 1. typu. Nezoufejte, konejte!

Šokující, neznámá, celoživotní. Taková je cukrovka 1. typu pro nově diagnostikovaného pacienta. Kromě něho čekají v nejbližších dnech velké změny i jeho rodinu. Jaké budou a jak je zvládnout?

Pozor na skryté cukry, jsou téměř všude!

Některým život oslazuje, jiným komplikuje. Cukr, především ten skrytý, může mít negativní dopad na zdraví mnoha lidí. Diabetici o tom vědí své. Prozradíme, jaké maskování cukr používá nejčastěji.

Správná svačina: zdravá a připravená podle chuti školáka

Svačiny pro děti mohou být rychlé, dobré, jednoduché a přitom nijak finančně nákladné. Hlavní je, aby byly vyvážené a obsahovaly všechny důležité látky, které dětský organismus potřebuje pro správný vývoj.

Lahodně nezdravé stravování – odoláte?

Jídla, která obsahují spoustu tuku a cukru, mají jedno společné – skvělou chuť. Proto nás stále lákají, i když víme, že nás mohou doslova zabít. Zvláště osoby s cukrovkou by měly najít vůli a odvahu pustit se se škodlivým stravováním do boje.

Novinka! Již existuje antidiabetikum, které snižuje nebezpečí kardiovaskulárních nemocí

Léků, které pomáhají kompenzovat cukrovku 2. typu, je dnes dostatek. Nyní přišli vědci s přípravkem, který umí i něco podstatného navíc.

Už máte novoroční předsevzetí? Inspirujte se a prospějte svému zdraví

Novoroční předsevzetí si dává až polovina lidí, většina však neuspěje. Buďte výjimka! Splňte aspoň jedno předsevzetí z následujících pěti a budete zdravější. I když máte diabetes.

Při diabetu důsledně pečujte o své nohy

Cukrovkou trpí ve světě stále více lidí. Ani Česká republika není výjimkou. Podle statistik z roku 2013 se u nás s touto nemocí léčí přibližně 870 tisíc lidí. Jedním z velkých rizik cukrovky je kromě jiných i tzv. diabetická noha.

Těhotná s cukrovkou? S trochou plánování žádný problém!

Těhotenství klade na ženské tělo značné nároky. Je-li budoucí matka navíc zatížena cukrovkou, je nutné vybalancovat léčbu ve prospěch její i očekávaného potomka. Vše lze zvládnout, začne-li se s přípravami včas.

Diabetik a novoroční předsevzetí: jedno selhání válku neprohraje

Přemýšlíte o novoročním předsevzetí? Boj za světový mír je dobrá věc, ale vaše zdraví je přece jen jaksi blíž. Myslete hlavně na ně.

Jak urychlit uzdravení ran při cukrovce

Jednou z často přítomných komplikací cukrovky je zhoršení hojení ran, které mimo jiné narušuje léčbu mezi diabetiky obávaných bércových vředů. Jakými mechanismy cukrovka hojení ran zpomaluje? A můžeme ho nějak podpořit?

Pět tipů, jak vybrat tábor pro dítě s diabetem

Hodláte dítě s cukrovkou poslat na letní tábor? Skvělý nápad! Účastníci se naučí spoustu zajímavých dovedností, potkají nové kamarády a stanou se samostatnějšími. Pokud vaše dítě trpí diabetem, nemusíte se obávat. Přinášíme několik rad, jak si volbu pojistit.

Nahoru