Komplikacím cukrovky lze předcházet poctivou léčbou

Diabetes mellitus patří k takzvaným civilizačním onemocněním. Neumírá se přímo na cukrovku, ale na její komplikace. Nejlepší prevencí je nesporně dodržování správně nastavené léčby.

Komplikacím cukrovky lze předcházet poctivou léčbou

Udržování hladiny glukózy v krvi v normálu a hlídání krevního tlaku i cholesterolu pomáhá předcházet, či alespoň zpozdit nástup komplikací diabetu. U těchto pacientů je nezbytné pravidelné sledování zdravotního stavu, neboť u nich existuje zvýšené riziko vzniku řady chorob. Dlouhodobě vysoká hladina glukózy v krvi vede k závažným onemocněním srdce, cév, očí, ledvin, nervů i zubů. A aby toho nebylo málo, hrozí lidem s cukrovkou též větší nebezpečí nástupu infekce.

Čeho se obávat

K nejběžnějším komplikacím diabetu patří níže uvedené zdravotní obtíže.

Kardiovaskulární choroby: Nemoci srdce a cév jsou u lidí s cukrovkou nejčastější příčinou úmrtí. Vysoký krevní tlak, nadměrný cholesterol, vysoká hladina glukózy v krvi a další rizikové faktory přispívají ke zvýšení rizika těchto komplikací. Špatně kompenzovaný diabetes může vést až k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici.

Onemocnění ledvin (diabetická nefropatie): Problém bývá způsoben poškozením malých krevních cév v ledvinách, které časem mohou úplně selhat. Onemocnění ledvin je mnohem častější u lidí s cukrovkou než u osob bez diabetu. Udržování hladiny glukózy v krvi i krevního tlaku v patřičných mezích může toto zdravotní riziko výrazně snížit.

Neuropatie (diabetická neuropatie): Diabetes v některých případech vede až k poškození nervů v celém těle. Následně se objevují:

  • problémy s trávením,
  • erektilní dysfunkce,
  • periferní neuropatie – postižení nervů končetin, které se projevuje bolestí, mravenčením a ztrátou citlivosti, hrozí zde nebezpečí amputace (u diabetiků 25× častěji než u nediabetiků).

Oční onemocnění (diabetická retinopatie): U většiny „cukrovkářů“ se časem vyvine nějaká forma onemocnění zraku. To se projeví sníženým viděním, či dokonce slepotou. Trvale vysoká hladina glukózy, krevního tlaku a cholesterolu jsou hlavními příčinami retinopatie. Chcete-li si při diabetu chránit svůj nejcennější smysl, navštěvujte pravidelně očního lékaře.

Komplikace v těhotenství: Ženám s jakýmkoliv typem cukrovky hrozí během těhotenství vyšší výskyt komplikací v případě, že jejich zdravotní stav není pečlivě monitorován. Pacientky s diabetem 1. i 2. typu by měly dosáhnout stanovené hladiny glukózy již před početím. Hlídání hladiny cukru v krvi platí i pro ty, u nichž se objeví tzv. gestační diabetes mellitus neboli těhotenská cukrovka. Vysoká hladina glukózy v krvi v průběhu gravidity může způsobit poškození orgánů plodu nebo jeho rychlé přibývání na váze. Z tohoto důvodu lékaři ženám s gestačním typem diabetu nedoporučují přenášet. Dětem, které jsou v děloze vystaveny po dlouhou dobu vysoké glukóze v krvi, rovněž hrozí vyšší riziko vzniku cukrovky v budoucnosti.

(hah)

Zdroj:
www.idf.org

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 10009
Naposledy navštívené dotazy
Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a čemu se naopak vyhýbat velkým obloukem. Skladba správné stravy je někdy vskutku velmi svízelná. Přinášíme proto několik tipů, díky nimž udržíte hladinu svého cukru na správných hodnotách.

Ani diabetici nemusí v zimě sedět za pecí

Prosedět celou zimu doma před televizí znamená pozvolné ochabování organismu. Naopak sezónní sporty nabízejí skvělý způsob, jak i v chladných měsících zůstat aktivní a udělat něco pro své zdraví.

Léky na cukrovku: některé lze brát i s poškozenými ledvinami

V současné době se používá ke kompenzaci cukrovky 2. typu celá řada preparátů s různým mechanismem účinku. Jejich podávání u pacientů se sníženou funkcí ledvin není sice jednoduché, ale je možné.

Cukrovka 1. typu je rodovou nemocí. Proč, to zůstává stále skryto

Dalo by se říci, že přes veškerý pokrok zůstává diabetes noční můrou genetiků. Dědičnost cukrovky 1. typu stále nebyla přesně vysvětlena, i když je jasné, že geny mají na rozvoji této choroby významný podíl.

Léky na cukrovku: už dávno nejde jen o inzulín

Trápí vás diabetes a berete léky. Víte však, co vlastně užíváte, nebo byste případně užívat mohli? Rozumět svému lékaři, až s vámi bude probírat možnosti léčby, je velmi důležité. Zjistěte spolu s námi více o preparátech, které se na cukrovku předepisují.

Poslední varování před cukrovkou má jméno prediabetes

Cukrovka 2. typu nevzniká náhle. Předchází jí stav zvaný prediabetes, který je ještě vratný. Jak jej poznat, a včas tak předejít vzniku zmiňované nemoci?

Konečné řešení cukrovky I. typu? Transplantace slinivky!

Diabetici s cukrovkou I. typu jsou doživotně závislí na pravidelném dodávání inzulínu. Jejich organismus ho totiž nedokáže sám vyrábět. Tuto terapii mohou ale provázet závažné zdravotní komplikace, zejména nebezpečný pokles hladin krevního cukru. Řešením pro ty, u kterých se těžké hypoglykémie vyskytují opakovaně, může být transplantace slinivky. Kdy se provádí?

Cukrovka poškozuje nervy: zásadní je prevence!

Jste-li diabetik, pak se možná obáváte diabetické neuropatie. Tato komplikace je zatím považována za nevratnou, bolestivému poškození nervů lze ale předcházet. Poradíme, jak na to.

Pět tipů, jak přeměnit občasný pohyb v pravidelný rituál

Život s cukrovkou nezahrnuje jen dietní opatření nebo užívání tabletek. Nutné je často změnit celou životosprávu a zařadit do ní i pohyb. Díky našim pěti tipům to jistě zvládnete.

Diabetici, pečujte o své srdce a cévy, jsou v ohrožení!

Onemocnění srdce a cév nejsou u lidí s cukrovkou žádnou výjimkou. Nemoc sama o sobě riziko jejich vzniku ještě podstatně zvyšuje. A pokud se u diabetika vyskytují i další rizikové faktory, zvedá se pravděpodobnost vzniku těchto chorob raketovým tempem.

Hyperglykémie v otázkách a odpovědích

Pojem hyperglykémie označuje zvýšení koncentrace cukru (glukózy) v krvi. Normální hladina je 3,9–5,6 mmol/l nalačno a po jídle nemá překročit 10 mmol/l. Vyšší hodnoty již znamenají stav, která u diabetiků představuje vážný problém.

Léčba diabetu – účinná a dnes už bezpečná i pro ledviny

Je známo, že cukrovka může způsobit závažné zdravotní komplikace. Jednou z nich je poškození ledvin. Ovšem současné moderní preparáty umí léčit diabetes natolik šetrně, že dopady na ledviny jsou opravdu minimální.

Víme, proč se přejídáte a k čemu to může vést!

Říká se „jíst do polosyta, pít do polopita“. Pokud se chcete udržet v kondici, měli byste si opravdu hlídat porce. Přejídáním se totiž může zhoršit průběh cukrovky, ovšem lze tím též způsobit její rozvoj.

Porod s cukrovkou bez problémů? Jen díky poctivé léčbě!

Mnoho budoucích matek potýkajících se s cukrovkou má velké obavy z porodu. Ten ale většinou probíhá stejně jako u zdravých žen. Nastanou-li nějaké komplikace, je důležité vědět, že jsou často důsledkem špatné kontroly diabetu v těhotenství. Kvalitní léčbou je lze podstatně minimalizovat.

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Jaký vliv má alkohol na krevní cukr? Odpovídá MUDr. Jana Urbanová

MUDr. Jana Urbanová je specialistkou na léčbu diabetu. V současné době působí v Centru pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy a na II. Interní klinice FNKV a 3. LF UK v Praze. Nyní exkluzivně odpovídá přímo na vaše dotazy zaměřené na život s diabetem.

Bojujete s cukrovkou? Zvolněte tempo a vylaďte psychiku

Neustálé starosti a život v napětí rozhodně zdraví nezlepšují. A u diabetiků to platí dvojnásob. Přestaňte živit svoji cukrovku stresem a začněte ji léčit pohodou a uvolněním. Nabízíme 6 tipů, jak zůstat v klidu.

Tělo bez inzulínu aneb Cukrovkářem od dětství

Podstatou cukrovky I. typu je úplné chybění inzulínu v organismu. Ten je však pro přežití nezbytný, proto jsou diabetici s touto formou nemoci doživotně odkázáni na jeho umělé dodávání. První příznaky onemocnění vznikají už v nízkém věku či v dospívání. Co chorobu způsobuje?

Diabetik a novoroční předsevzetí: jedno selhání válku neprohraje

Přemýšlíte o novoročním předsevzetí? Boj za světový mír je dobrá věc, ale vaše zdraví je přece jen jaksi blíž. Myslete hlavně na ně.

Metabolický syndrom aneb Smrtící daň za současný životní styl

Když americký lékař Gerald Reaven v roce 1988 poprvé popsal metabolický syndrom, nejspíš netušil, že se v blízké budoucnosti stane jedním z nejčastějších zdravotních problémů. Epidemie obezity, cukrovky, zvýšeného tlaku krve a hladiny tuků v krvi si vybírá krutou daň zejména na obyvatelích vyspělých států.

Nová léčba diabetu a proč se jí nebát

Účinná látka s názvem empagliflozin je jedním z nových léčiv určených pro diabetiky II. typu. Po jejím uvedení na trh panovaly obavy, že bude výrazně zvyšovat výskyt močových infekcí. Naštěstí se ale nepotvrdily.

Malý diabetik na letním táboře: Jde to vůbec?

Dětem, ani těm nemocným, by neměla být odpírána možnost účastnit se letních radovánek se svými vrstevníky. Neptejte se, jestli to jde – ptejte se jak na to! My známe odpovědi.

Lahodně nezdravé stravování – odoláte?

Jídla, která obsahují spoustu tuku a cukru, mají jedno společné – skvělou chuť. Proto nás stále lákají, i když víme, že nás mohou doslova zabít. Zvláště osoby s cukrovkou by měly najít vůli a odvahu pustit se se škodlivým stravováním do boje.

Léčíte diabetes prášky? Pozor na vedlejší účinky!

Perorální antidiabetika jsou v léčbě cukrovky účinným pomocníkem. Mají však, jako všechna léčiva, i své nežádoucí účinky, se kterými je třeba počítat.

Cukrovka je častým viníkem vaginálních infekcí. Jak se bránit?

Svědění, pálení, výtok. Kvasinková infekce pochvy jednou za život postihne až 75 % žen, přičemž polovina žen trpí takzvanou vaginální mykózou opakovaně. Mezi nejčastější příčiny patří zvýšená hladina cukru v krvi způsobená diabetem.

Světový den diabetu myslí na nové diabetiky. Nejste jedním z nich?

Mezinárodní diabetická federace zahájila letošní kampaň pod názvem „Eyes on diabetes“, tedy volně přeloženo „Pozor na diabetes“. A co vy? Dáváte na sebe pozor?

Co je podstatou cukrovky 2. typu a jak poznat, že hrozí právě vám?

Výskyt cukrovky 2. typu v populaci rozvinutých zemí obecně vzrůstá. Výjimkou není ani Česká republika. Jak a proč tato nemoc vzniká a kteří lidé jsou k jejímu rozvoji nejnáchylnější? Na to vám odpoví následující řádky.

Najít účinný lék na cukrovku může být věda

Preparátů, které se podávají při léčbě diabetu, je dnes celá řada. Ovšem ne každý pacient může brát libovolný přípravek. Výběr vhodného perorálního antidiabetika nebo jejich správné kombinace ovlivňuje celá řada faktorů. Jde proto o proces značně komplikovaný. A z čeho lze vybírat?

Když už na cukrovku cvičení ani dieta nestačí

Při cukrovce 2. typu je kontrola hladina glukózy v krvi naprosto zásadní. Čím více se totiž bude odchylovat od normy, tím více roste riziko a rychlost rozvoje chronických komplikací diabetu (postižení sítnice, ledvin aj.). Nejlépe tomu zabrání dieta a cvičení. Pokud ale selžou, přicházejí na řadu léky.

Zapomínat na léky tělu škodí. Naše tipy vás tohoto problému zbaví!

Je pro vás těžké udržet v paměti správný harmonogram braní prášků? Máme pro vás dobrou zprávu – zdaleka nejste sami. Pokud se však z „občas“ začne pozvolna stávat pravidlo, může dojít k vážnému ohrožení zdraví.

Alkohol a diabetes se nemají rádi. Občas se však snesou

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou energetickou hodnotu. Když už se rozhodnete napít, vyberte si tak období, kdy je váš diabetes dobře kompenzován.

Sedm zásad zdravého cvičení pro cukrovkáře

Pravidelný pohyb je bezpochyby velice přínosný. Snižuje váhu, podporuje činnost kardiovaskulárního systému a zvyšuje efektivitu využití inzulínu v těle. Má tedy pozitivní vliv také na hladinu glukózy v krvi. Při nedodržení určitých zásad může však i škodit. 

Bojíte se cukrovky? Otestujte se!

Mnozí lidé mají strach, že by mohli onemocnět diabetem 2. typu, ale nevědí, jak vysoké je jejich riziko a jak se dá odvrátit. Na obě tyto otázky vám snadno odpoví následující test.

Sportování s cukrovkou? Jen když je nemoc pod kontrolou

Diabetici sportovci jsou běžným úkazem. Pohyb je totiž jednou z metod, které stav člověka s cukrovkou udržují stabilizovaný. Tito pacienti si navíc dokážou své aktivity velmi dobře užívat.

Časté močení – znamení nezvládnuté cukrovky

Vymočíte denně více než 3 litry tekutiny? Běháte stále na záchod a trpíte neuhasitelnou žízní? Jde pravděpodobně o signál, že váš krevní cukr není v normě.

Kvasinkový zánět se rád vrací. Zvláště máte-li cukrovku!

Infekce pochvy způsobená kvasinkami sice není nebezpečná, ale je obtěžující a nepříjemná. Navíc zbavit se jí navždy je v podstatě nemožné – stačí stres, zhoršená hygiena nebo více cukru v krvi a vše se znovu opakuje. Své o tom vědí i osoby trpící diabetem.

Diabetické rány se nerady hojí: tři pravidla úspěšné léčby

Lidé často svádějí s cukrovkou těžký souboj. Dostat nemoc pod kontrolu totiž nebývá lehké. Navíc by tito pacienti měli ještě neustále kontrolovat svoji pokožku kvůli případnému poranění. To totiž může mít v některých případech velmi nepříjemné následky.

Deset nejčastějších mýtů o cukrovce

Diabetes způsobuje nadměrná konzumace cukru, nemocní jsou odkázáni na přísný dietní režim a umělá sladidla jsou pro ně život ohrožující. Populací koluje mnoho fám o cukrovce. Pojďme se podívat na deset tvrzení, která opravdu nejsou pravdivá.

Pozor na skryté cukry, jsou téměř všude!

Některým život oslazuje, jiným komplikuje. Cukr, především ten skrytý, může mít negativní dopad na zdraví mnoha lidí. Diabetici o tom vědí své. Prozradíme, jaké maskování cukr používá nejčastěji.

Novinka! Již existuje antidiabetikum, které snižuje nebezpečí kardiovaskulárních nemocí

Léků, které pomáhají kompenzovat cukrovku 2. typu, je dnes dostatek. Nyní přišli vědci s přípravkem, který umí i něco podstatného navíc.

Kolísání glykémie: Varovné signály, které není radno přehlížet

Nejdůležitější věcí pro život s cukrovkou je udržovat si správnou hladinu cukru v krvi – glykémii. Příliš vysoká, ale i nízká vás může vážně ohrozit. Jak na sobě poznat počínající problém?

Když tělo práci s inzulinem nezvládá, má člověk velký problém

Cukrovka II. typu či metabolický syndrom – to jsou příklady chorob, kterým můžeme předejít, pokud včas zastavíme rozvoj inzulinové rezistence. O co se jedná a jak tomuto stavu předcházet, to prozradí následující řádky.

Deset tipů pro diabetiky, jak zvládnout Vánoce

Nadcházející svátky znamenají krásné chvíle strávené s našimi blízkými. Ale pro někoho, například pro lidi s cukrovkou, jsou také zkouškou pevné vůle. Je totiž obzvláště důležité, aby tito jedinci volili svoji stravu opravdu správně. Poradíme, jak na to.

Máte cukrovku? Nepodceňujte svoji váhu!

Diabetes 2. typu patří mezi onemocnění způsobená více faktory. Některé z nich ovlivnit nelze, jiné ano. Mezi ty relativně dobře manipulovatelné patří mimo jiné obezita. A právě tělesná hmotnost může za to, jakým směrem se vaše nemoc bude ubírat.

Jedenáct tipů, jak přemoct chuť na sladké

S cukrovkou je třeba stravu předem pečlivě plánovat. Přestože je hlavním problémem cukr, v jídelníčku by se měl najít prostor třeba i pro kousek bábovky nebo malý nanuk. Pokud bojujete s touhou mlsat dnes a denně, nabízíme pár „bezbolestných“ tipů, jak zvítězit.

Správná svačina: zdravá a připravená podle chuti školáka

Svačiny pro děti mohou být rychlé, dobré, jednoduché a přitom nijak finančně nákladné. Hlavní je, aby byly vyvážené a obsahovaly všechny důležité látky, které dětský organismus potřebuje pro správný vývoj.

Pět tipů, jak vybrat tábor pro dítě s diabetem

Hodláte dítě s cukrovkou poslat na letní tábor? Skvělý nápad! Účastníci se naučí spoustu zajímavých dovedností, potkají nové kamarády a stanou se samostatnějšími. Pokud vaše dítě trpí diabetem, nemusíte se obávat. Přinášíme několik rad, jak si volbu pojistit.

Jak udržet cukrovku II. typu na uzdě? Hlavně sebekázní!

Léčba diabetu druhého typu je do značné míry závislá na kázni pacienta. Pokud se snaží, může úspěšně využívat řadu metod, které mu umožní vyhnout se komplikacím, nebo je alespoň oddálit. Laxní přístup cukrovku rozhodně nijak nezlepší.

Nedostatek pohybu ohrožuje srdce!

Podle lékařů neustálé sezení a konzumace všeho možného našemu tělu nesvědčí. Chybí nám činnosti, při kterých se zadýcháme, rozehřejeme a zrychlí se činnost mnoha orgánů. Pohodlnost a lenost nás ale může i zabít.

Moderní diety mají jedno společné: hlavně nejíst normálně!

Stačí malé zrnko pravdy, všelijak provedená studie a další „superzaručená“ dieta je na světě. Úspěšnost nové procedury přitom obvykle závisí na tom, jestli s ní začne nějaká celebrita. Pojďme se podívat na stravovací hity současnosti a zapátrat po jejich výhodách a nevýhodách.

Nahoru