Detox při cukrovce? Bezúčelný hazard!

Občas přicházejí chvíle, kdy člověk dostane chuť udělat něco pro své zdraví. Začne sportovat, zkusí přestat kouřit či pít nebo si nakoupí nejrůznější vitamíny. Pokud vás ale napadlo vyzkoušet nějakou „zaručeně“ skvělou metodu pročišťující tělo, dobře si to rozmyslete. Zvláště máte-li diabetes.

Detox při cukrovce? Bezúčelný hazard!

Jediný „detox“ mající skutečný smysl je ten, který čeká klienty přijaté na odvykací kúru alkoholiků nebo drogově závislých. Tito lidé opravdu potřebují vyplavit návykové látky, pod jejichž vlivem jsou, aby mohli začít s léčbou. Jakékoli jiné „tělo čistící programy“ zaměřené na odbourání neurčitých toxinů nebo kyselin z organismu jsou pouze útoky na vaši peněženku. Tuto funkci totiž neustále a velmi kvalitně zastávají játra a ledviny.

Fajn byznys pod drobnohledem

„Odborníků“, kteří vás dovedou „detoxikovat“ nebo „alkalizovat“, je veliké množství. Toto podnikání má jedno společné: výrobky mají prapodivný, obvykle nevysvětlený (a také nevysvětlitelný) účinek, přesné složení vám výrobce nesdělí a ceny jsou horentní. Někdo prodává zaručené návody na diety, jiný nápoje, či dokonce klystýry. Jsou i tací, kteří údajně dokážou pročistit a alkalizovat tělo za pomoci náplastí. Je to zkrátka výnosný byznys, na který ale mnoho lidí slyší. Nechají se přelstít smyšlenkami o špatném pH, o jedech střádajících se v tlustém střevě a podobně. Kouzlu detoxu propadly i mnohé celebrity, jejichž slovo považují někteří lidé za posvátné. Osobní svědectví Gwyneth Paltrowové a „nezištný“ bylinkář, jehož přípravek stojí pouhých sedm tisíc korun, je zdánlivě směšná, ale přesto funkční kombinace. Přitom podle objektivních výzkumů nepřinášejí detoxy žádný významný benefit.

Tělo to zvládne

Velice výkonným čisticím strojem jsou samy naše vnitřní orgány. Své vnitřní prostředí si organismus pečlivě reguluje a v žádném případě nedopustí výkyvy pH nebo řádění toxinů. K tomu, aby tělo dobře fungovalo samo o sobě, stačí nekomplikovat mu zbytečně práci. Jezte proto pestrou stravu s dostatkem přírodních potravin bohatých na vlákniny, vitamíny a minerály a omezte cukry. Vše ostatní nechte na organismu.

S cukrovkou to nezkoušejte! 

Pokud máte diabetes, jsou zejména nebezpečné detoxikační diety. Proč?

  • Ohrožujete svůj již tak narušený metabolismus.
  • Vystavujete se riziku hypoglykémie.
  • Každé deko, které detoxem shodíte, bude rychle zpět.
  • Můžete mít i výkyvy krevního tlaku a poruchy srdečního rytmu.
  • Výjimkou nebývá nevolnost, zvracení či průjem, odnést to mohou i vaše ledviny.

Nenechte se zmást propagandou nutnosti čištění organismu. Nejste ani překyselení, ani otrávení. Držte se zdravého životního stylu a budete se cítit dobře. 

(pez)

Zdroj:
 www.diabetesselfmanagement.com
www.margit.cz

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 11938
Hodnotit lze jen jednou!
Naposledy navštívené dotazy
Cukry a náhradní sladidla – víte, co jíte?

Nejen diabetici, ale i lidé toužící zhubnout jsou za ně vděční. Umělá sladidla totiž umožňují dopřávat si sladké bezpečně a bez výčitek. Jak ale vznikají a kde všude se s nimi můžeme setkat?

Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí

U diabetiků se většinou jejich nemoc podepisuje i na ledvinách. Jak tomu předcházet a co člověka na tento problém upozorní, to napoví následující řádky.

Úprava hmotnosti při diabetu: zázračné nápoje povoleny!

Trpíte-li cukrovkou a potřebujete zhubnout, můžete i vy vyzkoušet tzv. náhrady stravy. Koktejly, tyčinky a další výrobky by vám měly pomoci redukci váhy rozjet a usnadnit tak prvních pár týdnů až měsíců. Svoji strategii si ale nejprve nechte schválit lékařem.

Nová léčba diabetu a proč se jí nebát

Účinná látka s názvem empagliflozin je jedním z nových léčiv určených pro diabetiky II. typu. Po jejím uvedení na trh panovaly obavy, že bude výrazně zvyšovat výskyt močových infekcí. Naštěstí se ale nepotvrdily.

Kouření a diabetes – vražedná kombinace

Potýkáte se s cukrovkou, ovšem kouření se nehodláte vzdát? Pak se musíte připravit na velké zdravotní potíže. Možná nenastanou hned, ale časem se rozhodně projeví.

Jak vyzrát při cukrovce na infekce

Cukrovka 2. typu postihuje různé orgány v těle, přičemž ani imunitní systém není výjimkou. Diabetici tak mají zvýšené riziko rozvoje infekčních onemocnění, s nimiž jejich tělo bojuje jen těžce. Jaké jsou základní příznaky takového stavu? 

Část populace je ohrožena cukrovkou 2. typu. Jak jste na tom vy?

Určitě znáte ve svém okolí někoho, kdo trpí diabetem 2. typu. Možná by bylo v souvislosti s vlastním zdravím vhodné zamyslet se nad tím, jak nemoc u dotyčného vlastně začala. Příklad špatné životosprávy a nezájmu o vlastní zdraví může být velkým ponaučením.

Diabetici, pozor na deprese!

Cukrovka je vážným onemocněním a život s ní není vždycky jednoduchý. Možná i proto jsou podle výzkumů právě diabetici dvakrát náchylnější k depresím. Ty jsou velice nepříjemným a omezujícím problémem samy o sobě a my vám poradíme, jak se jim můžete vyhnout.

O stálou hmotnost musí diabetik pečovat

Udržení zdravé váhy je pro člověka s cukrovkou zásadní. Bohužel to není zadarmo. Někdo se marně snaží shodit původní kila, jiný nezdravě hubne, další zase přibírá. Proč tomu tak je?

Cukrovka 2. typu: Dětských pacientů přibývá

Dříve neslýchané se dnes stává běžným. Stále více dětí trpí diabetem 2. typu. Co dělat, aby množství malých pacientů dále nerostlo? Velká část zodpovědnosti leží na rodičích.

Dámy s cukrovkou, pečujete o sebe opravdu důsledně?

Každá žena se chce cítit skvěle. Pokud jde o pacientku s diabetem, jsou preference jasně dané. Nejdůležitější je péče o pokožku, a to celého těla. Především nohy jsou u těchto osob nesmírně zranitelné.

Světový den diabetu myslí na nové diabetiky. Nejste jedním z nich?

Mezinárodní diabetická federace zahájila letošní kampaň pod názvem „Eyes on diabetes“, tedy volně přeloženo „Pozor na diabetes“. A co vy? Dáváte na sebe pozor?

Sváteční tabule diabetiků. Jak si užít Vánoce a neublížit si?

Vánoční hrozbou pro diabetiky není jen sladké cukroví, ale také velké množství alkoholu a tučných pokrmů. Právě na tato nebezpečí cukrovkáři často zapomínají. Přinášíme vám proto několik tipů, díky kterým si vánoční svátky užijete a přitom neublížíte svému organismu.

Sportování s cukrovkou? Jen když je nemoc pod kontrolou

Diabetici sportovci jsou běžným úkazem. Pohyb je totiž jednou z metod, které stav člověka s cukrovkou udržují stabilizovaný. Tito pacienti si navíc dokážou své aktivity velmi dobře užívat.

Volba osobního trenéra: 10 tipů, jak se trefit

Najmout si trenéra je jeden z nejlepších způsobů, jak se dostat do kondice. Věnuje se jen vám, zná vaše potřeby a pomáhá řešit problémy. Špatný kouč ale může nadělat více škody než užitku. Jak zvolit toho pravého?

Přípravy na Vánoce: 7 tipů, jak ulevit duši i tělu

Vánoce jsou stresujícím obdobím nejen pro naše peněženky, ale také pro zdraví. Nakupujeme dárky, pečeme cukroví, intenzivně uklízíme a o klidu a pokoji můžeme jedině snít. Pokud se však budete inspirovat našimi radami, možná zvládnete a prožijete celé svátky lépe a snadněji.

Lahodně nezdravé stravování – odoláte?

Jídla, která obsahují spoustu tuku a cukru, mají jedno společné – skvělou chuť. Proto nás stále lákají, i když víme, že nás mohou doslova zabít. Zvláště osoby s cukrovkou by měly najít vůli a odvahu pustit se se škodlivým stravováním do boje.

Najít účinný lék na cukrovku může být věda

Preparátů, které se podávají při léčbě diabetu, je dnes celá řada. Ovšem ne každý pacient může brát libovolný přípravek. Výběr vhodného perorálního antidiabetika nebo jejich správné kombinace ovlivňuje celá řada faktorů. Jde proto o proces značně komplikovaný. A z čeho lze vybírat?

Kolísání glykémie: Varovné signály, které není radno přehlížet

Nejdůležitější věcí pro život s cukrovkou je udržovat si správnou hladinu cukru v krvi – glykémii. Příliš vysoká, ale i nízká vás může vážně ohrozit. Jak na sobě poznat počínající problém?

Budoucnost léčby diabetu? Od strojů po zvířata

Současná terapie cukrovky je poměrně složitá a vyžaduje časté měření hladiny glukózy v krvi. Proto snad všichni diabetici sní o tom, že jednou se na jejich nemoc najde definitivní lék. Je naděje?

Co je podstatou cukrovky 2. typu a jak poznat, že hrozí právě vám?

Výskyt cukrovky 2. typu v populaci rozvinutých zemí obecně vzrůstá. Výjimkou není ani Česká republika. Jak a proč tato nemoc vzniká a kteří lidé jsou k jejímu rozvoji nejnáchylnější? Na to vám odpoví následující řádky.

Zdraví na talíři aneb Na cukrovku s rozumem

Někteří diabetici mají dojem, že pro zdravé stravování stačí jen omezit cukry. To je ovšem málo. Poradíme, z čeho vařit a jak si jídlo rozvrhnout v průběhu dne. A věřte, že nic těžkého to není.

Pět tipů, jak předcházet diabetu

Změna životního stylu může být velkým krokem k prevenci diabetu a nikdy není pozdě začít. Inspirujte se našimi pěti tipy!

Cukrovka a zrak: od rozmazaného vidění po úplnou slepotu

Víte, jaká je nejčastější příčina slepoty ve vyspělých zemích? Nejsou to infekce, nádory ani úrazy očí, ale právě cukrovka. Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, výjimkou nejsou ani oči. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit přechodné rozmazané vidění, ale také trvalý zákal čočky nebo poškození sítnice.

Už máte novoroční předsevzetí? Inspirujte se a prospějte svému zdraví

Novoroční předsevzetí si dává až polovina lidí, většina však neuspěje. Buďte výjimka! Splňte aspoň jedno předsevzetí z následujících pěti a budete zdravější. I když máte diabetes.

Tělo bez inzulínu aneb Cukrovkářem od dětství

Podstatou cukrovky I. typu je úplné chybění inzulínu v organismu. Ten je však pro přežití nezbytný, proto jsou diabetici s touto formou nemoci doživotně odkázáni na jeho umělé dodávání. První příznaky onemocnění vznikají už v nízkém věku či v dospívání. Co chorobu způsobuje?

Kvasinkový zánět se rád vrací. Zvláště máte-li cukrovku!

Infekce pochvy způsobená kvasinkami sice není nebezpečná, ale je obtěžující a nepříjemná. Navíc zbavit se jí navždy je v podstatě nemožné – stačí stres, zhoršená hygiena nebo více cukru v krvi a vše se znovu opakuje. Své o tom vědí i osoby trpící diabetem.

Diabetická kardiomyopatie: když srdce vypoví službu

Diabetes urychluje kornatění tepen. Tím ohrožuje svého nositele časným nástupem ischemické choroby srdeční. To ale bohužel není jediný srdeční problém, který vás může jako diabetika potkat.

Diabetik a novoroční předsevzetí: jedno selhání válku neprohraje

Přemýšlíte o novoročním předsevzetí? Boj za světový mír je dobrá věc, ale vaše zdraví je přece jen jaksi blíž. Myslete hlavně na ně.

Pokožka sužovaná diabetem – od svědění až po infekce

Kožní komplikace cukrovky pozná každý třetí diabetik. Klíčem k úspěšné léčbě je jejich včasný záchyt. Abychom ale případný problém nepřehlédli, musíme jej nejprve znát.

Cukrovkáři, chraňte si ledviny!

Bez ledvin se nedá žít. A právě diabetici jsou obzvlášť ohroženi jejich poškozením, konkrétně tzv. diabetickou nefropatií. V nejhorším případě u nich může dojít až k selhání tohoto orgánu.

Deset tipů pro diabetiky, jak zhubnout

Při cukrovce 2. typu je fyzická aktivita opravdu blahodárná. Bez ní jdou totiž nadbytečná kila dolů jen velmi těžce. Pohyb navíc obecně pomáhá překonávat těžkosti spojené s nemocí. Pokud nevíte, jak začít, inspirujte se našimi tipy.

Únava při cukrovce: kdy už je potřeba zasáhnout

Vyčerpání a nedostatek energie jdou často s diabetem ruku v ruce. Příčin může být více. Prozradíme ty nejčastější a poradíme, jak proti únavě bojovat a v kterých případech už je nutné vyhledat lékaře.

Máte cukrovku? Nepodceňujte svoji váhu!

Diabetes 2. typu patří mezi onemocnění způsobená více faktory. Některé z nich ovlivnit nelze, jiné ano. Mezi ty relativně dobře manipulovatelné patří mimo jiné obezita. A právě tělesná hmotnost může za to, jakým směrem se vaše nemoc bude ubírat.

Detox při cukrovce? Bezúčelný hazard!

Občas přicházejí chvíle, kdy člověk dostane chuť udělat něco pro své zdraví. Začne sportovat, zkusí přestat kouřit či pít nebo si nakoupí nejrůznější vitamíny. Pokud vás ale napadlo vyzkoušet nějakou „zaručeně“ skvělou metodu pročišťující tělo, dobře si to rozmyslete. Zvláště máte-li diabetes.

Máte poškozené ledviny? Změňte stravování v jejich prospěch!

Každý člověk, u něhož došlo v důsledku nějaké nemoci k omezení funkce ledvin, musí dodržovat dietu. Typickým příkladem takových chorob je cukrovka nebo vysoký tlak krve. Nemocné ledviny sice nelze zcela vyléčit, ale oddálit jejich další poškozování může změna každodenního jídelníčku.

Novinka! Již existuje antidiabetikum, které snižuje nebezpečí kardiovaskulárních nemocí

Léků, které pomáhají kompenzovat cukrovku 2. typu, je dnes dostatek. Nyní přišli vědci s přípravkem, který umí i něco podstatného navíc.

S diabetickým deníkem máte cukrovku pevně ve svých rukou

Lékaři, výživoví poradci i internetové informační portály, všichni radí to samé: Máte-li cukrovku, pište si deník. Víte ale, k čemu vlastně diabetický deník slouží a jak pomáhá při vaší léčbě?

Správná svačina: zdravá a připravená podle chuti školáka

Svačiny pro děti mohou být rychlé, dobré, jednoduché a přitom nijak finančně nákladné. Hlavní je, aby byly vyvážené a obsahovaly všechny důležité látky, které dětský organismus potřebuje pro správný vývoj.

Zbavte se závislosti na sladkém ve 4 krocích!

Sacharóza, fruktóza – zkrátka jednoduchý cukr. To je látka, jejíž konzumace za posledních sto let vzrostla raketovým tempem. Dříve byly pro lidi sladké pochoutky vzácností, nyní tvoří jednu z nejlevnějších složek sortimentu supermarketů. Jak se cukru bránit?

Sedm zásad zdravého cvičení pro cukrovkáře

Pravidelný pohyb je bezpochyby velice přínosný. Snižuje váhu, podporuje činnost kardiovaskulárního systému a zvyšuje efektivitu využití inzulínu v těle. Má tedy pozitivní vliv také na hladinu glukózy v krvi. Při nedodržení určitých zásad může však i škodit. 

Cukr náladu nespraví. Diabetičky potřebují pohodu a pohyb

Znáte to… Když jste rozladění, v práci se nedaří, děti zlobí a venku je ošklivo, sáhnete po něčem sladkém. Trvale zvýšená hladina cukru v krvi však na náladě nepřidá. Naopak, dokáže psychické pohodě uškodit, a dokonce způsobit depresi.

I s cukrovkou lze těhotenství zvládnout v pohodě

Má-li žena diabetes, bývá založení rodiny o něco náročnější. Nabízíme budoucím matkám diabetičkám pár rad a tipů pro bezpečné a zdravé těhotenství. Samozřejmá je pomoc odborníků, ale i vy můžete pro sebe a své dítě mnoho udělat.

Vyzrajte v létě na kvasinky! Víme, jak na to!

Dovolenkové radovánky často zhatí kvasinková infekce. Zvláště diabetici jsou k těmto obtěžujícím a nepříjemným potížím velmi náchylní. Napovíme, jak se těmto mikroorganismům účinně bránit.

Zjišťování cukrovky: v hlavní roli krev

Od zdravého člověka přes podezření na cukrovku až po potvrzený diabetes mellitus II. typu vede cesta dlážděná vyšetřeními a laboratorními testy. Prozradíme, o jaké kontroly se jedná a jak fungují diagnostické metody.

Léky na cukrovku: některé lze brát i s poškozenými ledvinami

V současné době se používá ke kompenzaci cukrovky 2. typu celá řada preparátů s různým mechanismem účinku. Jejich podávání u pacientů se sníženou funkcí ledvin není sice jednoduché, ale je možné.

Ani diabetici nemusí v zimě sedět za pecí

Prosedět celou zimu doma před televizí znamená pozvolné ochabování organismu. Naopak sezónní sporty nabízejí skvělý způsob, jak i v chladných měsících zůstat aktivní a udělat něco pro své zdraví.

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Když se cukr vymkne kontrole, může nastat kóma

Charakteristickým projevem cukrovky je zvýšení krevního cukru v krvi neboli glykémie. Dlouhodobě mírně vyšší hodnoty glykémie vedou k cévním, očním, neurologickým a jiným komplikacím diabetu. Náhlý a výrazný vzrůst však diabetika bezprostředně ohrožuje na životě.

Při diabetu důsledně pečujte o své nohy

Cukrovkou trpí ve světě stále více lidí. Ani Česká republika není výjimkou. Podle statistik z roku 2013 se u nás s touto nemocí léčí přibližně 870 tisíc lidí. Jedním z velkých rizik cukrovky je kromě jiných i tzv. diabetická noha.

Nahoru