Léky na cukrovku: některé lze brát i s poškozenými ledvinami

V současné době se používá ke kompenzaci cukrovky 2. typu celá řada preparátů s různým mechanismem účinku. Jejich podávání u pacientů se sníženou funkcí ledvin není sice jednoduché, ale je možné.

Léky na cukrovku: některé lze brát i s poškozenými ledvinami

Diabetici mívají velmi často poškozené ledviny, proto je otázka vhodných léků velmi důležitá. Snížená filtrace krve totiž může vyústit v hromadění léčiva nebo jeho metabolitů v krevním oběhu a vzestup koncentrace do toxických, tedy nebezpečných hladin.

Některé preparáty s omezením

Tradiční léčiva, jako například sulfonylurea, nejsou vhodná z důvodu rizika dlouhotrvající hypoglykémie – poklesu hladiny krevního cukru pod bezpečnou hranici. Metformin je skvělý lék a v současné době je první volbou u diabetiků se zdravými ledvinami. U mírnější nedostatečnosti ledvin se však jeho podávání nezahajuje a u těžké je zcela zakázáno. I u zdravých osob je podmínkou k jeho užívání pravidelná každoroční kontrola funkce ledvin.

Moderní a bezpečné

  • Glinidy jsou látky, které podporují vylučování inzulinu. Hypoglykémii způsobují vzácně a jsou atraktivní léčebnou možností dokonce i u dialyzovaných pacientů.
  • Inhibitory alfa-glukosidázy (např. akarbóza) účinkují ve střevě a zamezují rozpadu škrobů na vstřebatelné cukry. Podle platných doporučení se mohou podávat u mírné a střední nedostatečnosti ledvin.
  • Inhibitory DPP4 (gliptiny) jsou léky, které brání odbourávání přirozeného hormonu inkretinu, který má antidiabetické účinky. Podle dostupných údajů je lze podávat vždy, je však nutná úprava dávky, aby nedošlo k jejich hromadění v organismu.
  • Na podobném účinku je založena i další skupina léčiv – inkretinová mimetika (exenatid). U těžké nedostatečnosti ledvin se doporučuje je nepodávat. S jejich používáním u středně závažné nedostatečnosti však zatím není dostatek zkušeností.
  • Poslední skupinou jsou tzv. SGLT2 (glifloziny). Jejich účinek je založen právě na funkci ledvin. Zamezují totiž zpětnému vychytávání glukózy z primární moči. Pokud tedy ledviny pracují pomaleji, přefiltruje se i méně glukózy a lék má nižší účinnost. I tito nemocní ale z terapie glifloziny profitují. Léčba ledvinám dokonce prospívá.

Univerzální návod neexistuje

Podle nejnovějších studií je klíčem ke správnému nastavení terapie její individualizace. To znamená, že každému pacientovi by měla být léčba „ušitá na míru“ tak, aby vyhovovala jeho specifickým potřebám.

(pez)

Zdroje:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://www.tribune.cz

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 12025
Naposledy navštívené dotazy
Berete inzulin a tloustnete? Neupravujte si sami dávkování!

Když už dieta, cvičení a léky nezvládnou udržet váš diabetes pod kontrolou, je nutná aplikace inzulinu. Ačkoli je pro spoustu lidí nepostradatelný, některým dělá starosti, protože po něm přibývají na váze. Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost správnému životnímu stylu.

Alkohol a diabetes se nemají rádi. Občas se však snesou

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou energetickou hodnotu. Když už se rozhodnete napít, vyberte si tak období, kdy je váš diabetes dobře kompenzován.

Nebezpečná diabulimie aneb Na hubnutí se vyzrát nedá

Proč začíná člověk shazovat kila, když se jeho cukrovka vymkne kontrole? A proč je takové hubnutí životu nebezpečné? Fenomén jménem diabulimie je zřejmě častější, než si myslíme.

Nadváha diabetiků aneb Někdy sportovat nestačí

Obezita je nemoc. Léčit ji můžeme změnou životního stylu, pilulkami, ale i operací. Jaké je ale nejlepší řešení u člověka trpícího cukrovkou?

Zbavte se „svátečních kil“ jednou provždy

Ačkoliv jsou vánoční svátky často spojeny s přejídáním, jen málo z nás během nich skutečně výrazně přibere. Nějaké to sváteční „deko“ navíc nám však přibýt může. Aby váha neukazovala vyšší hodnoty po zbytek roku a následně se zase neposunula o trochu výš, je třeba reagovat rychle.

Cukry a náhradní sladidla – víte, co jíte?

Nejen diabetici, ale i lidé toužící zhubnout jsou za ně vděční. Umělá sladidla totiž umožňují dopřávat si sladké bezpečně a bez výčitek. Jak ale vznikají a kde všude se s nimi můžeme setkat?

Diabetik alergik? I s tím si medicína umí poradit

Nově diagnostikovaný cukrovkář, který zároveň trpí alergií, si s příchodem jara může začít dělat starosti. Nemusí se ale bát, sama alergie na glykémii vliv nemá. Ovšem některé léky ano.

Odborníci odhalili další typ cukrovky – diabetes typu 1,5

Jste zdraví, štíhlí a diagnóza diabetu zrovna u vás lékaře překvapila? Nová forma diabetu se skrývá za 2. typ, jeho podstata je ale jiná. Čím se tato nemoc vyznačuje a jak poznat, jestli se týká právě vás?

Diabetici, pozor – cukrovka ničí i vaše zuby!

Pokud se navzdory cukrovce chcete chlubit vlastním zdravým chrupem, musíte si jej hlídat a pečovat o něj. Diabetici totiž ztrácejí mnohem více zubů než lidé bez cukrovky.

Stabilizace cukrovky aneb Přibírám po inzulinu! Je to normální?

Nárůst váhy po započetí aplikace inzulinu je naprosto běžný. Přesně toto by svým klientům měli mimo jiné sdělovat diabetologové. Takto informovaný pacient pak lépe zvládne případné hmotnostní výkyvy a nebude mít sklony k tomu, omezovat kvůli hubnutí množství inzulinu.

Moderní léčba diabetu II. typu chrání i srdce!

Vždy, když se objeví nový lék, odborníci i pacienti doufají, že bude umět zdraví po všech stránkách vylepšit. U inovativních léčiv proti cukrovce druhého typu tomu tak nejspíše opravdu bude.

Tělo bez inzulínu aneb Cukrovkářem od dětství

Podstatou cukrovky I. typu je úplné chybění inzulínu v organismu. Ten je však pro přežití nezbytný, proto jsou diabetici s touto formou nemoci doživotně odkázáni na jeho umělé dodávání. První příznaky onemocnění vznikají už v nízkém věku či v dospívání. Co chorobu způsobuje?

Náhradní sladidla – mají své výhody, ale i stinné stránky

Umělá sladidla jsou jablkem sváru. Někteří na ně nedají dopustit, jiní je považují za bezmála jedovaté. Jaký tedy mají tyto sladké náhražky cukru bez kalorií skutečný dopad na lidský organismus?

S diabetickým deníkem máte cukrovku pevně ve svých rukou

Lékaři, výživoví poradci i internetové informační portály, všichni radí to samé: Máte-li cukrovku, pište si deník. Víte ale, k čemu vlastně diabetický deník slouží a jak pomáhá při vaší léčbě?

I s cukrovkou lze těhotenství zvládnout v pohodě

Má-li žena diabetes, bývá založení rodiny o něco náročnější. Nabízíme budoucím matkám diabetičkám pár rad a tipů pro bezpečné a zdravé těhotenství. Samozřejmá je pomoc odborníků, ale i vy můžete pro sebe a své dítě mnoho udělat.

Léčba cukrovky I. typu? Důležité je komplexní opatření

Cílem léčby diabetu je uchovat hladinu krevního cukru v normě. Mnozí stále žijí v přesvědčení, že vše napraví pouze samotné podávání inzulínu. To je ale omyl. Neupraví-li nemocný i svoji životosprávu, mohou být výsledky terapie nedostačující.

Jak udržet cukrovku II. typu na uzdě? Hlavně sebekázní!

Léčba diabetu druhého typu je do značné míry závislá na kázni pacienta. Pokud se snaží, může úspěšně využívat řadu metod, které mu umožní vyhnout se komplikacím, nebo je alespoň oddálit. Laxní přístup cukrovku rozhodně nijak nezlepší.

Pozor na skryté cukry, jsou téměř všude!

Některým život oslazuje, jiným komplikuje. Cukr, především ten skrytý, může mít negativní dopad na zdraví mnoha lidí. Diabetici o tom vědí své. Prozradíme, jaké maskování cukr používá nejčastěji.

Jedenáct tipů, jak přemoct chuť na sladké

S cukrovkou je třeba stravu předem pečlivě plánovat. Přestože je hlavním problémem cukr, v jídelníčku by se měl najít prostor třeba i pro kousek bábovky nebo malý nanuk. Pokud bojujete s touhou mlsat dnes a denně, nabízíme pár „bezbolestných“ tipů, jak zvítězit.

Za ztrátou vědomí u diabetika může stát „vysoký cukr“

Hluboké bezvědomí může mít u jedinců trpících cukrovkou celou řadu příčin. Jednou z nich je takzvané hyperglykemické kóma. Dochází k němu tehdy, když je v krvi nadměrná hladina cukru. Vnímaví diabetici ale umí varovné signály předcházející tomuto stavu rozpoznat.

Porod s cukrovkou bez problémů? Jen díky poctivé léčbě!

Mnoho budoucích matek potýkajících se s cukrovkou má velké obavy z porodu. Ten ale většinou probíhá stejně jako u zdravých žen. Nastanou-li nějaké komplikace, je důležité vědět, že jsou často důsledkem špatné kontroly diabetu v těhotenství. Kvalitní léčbou je lze podstatně minimalizovat.

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Sportování s cukrovkou? Jen když je nemoc pod kontrolou

Diabetici sportovci jsou běžným úkazem. Pohyb je totiž jednou z metod, které stav člověka s cukrovkou udržují stabilizovaný. Tito pacienti si navíc dokážou své aktivity velmi dobře užívat.

Cukrovka u mužů a žen probíhá různě. Kdo je na tom hůř?

Diabetes mellitus 2. typu je chronické onemocnění, které se vyskytuje u obou pohlaví. Studie i praktické zkušenosti diabetologů však ukazují, že cukrovka neprobíhá u všech pacientů stejně. Mezi muži a ženami existuje v souvislosti s touto nemocí mnoho rozdílů.

Těhotná s cukrovkou? S trochou plánování žádný problém!

Těhotenství klade na ženské tělo značné nároky. Je-li budoucí matka navíc zatížena cukrovkou, je nutné vybalancovat léčbu ve prospěch její i očekávaného potomka. Vše lze zvládnout, začne-li se s přípravami včas.

Bojujete s cukrovkou? Zvolněte tempo a vylaďte psychiku

Neustálé starosti a život v napětí rozhodně zdraví nezlepšují. A u diabetiků to platí dvojnásob. Přestaňte živit svoji cukrovku stresem a začněte ji léčit pohodou a uvolněním. Nabízíme 6 tipů, jak zůstat v klidu.

Těhotenský diabetes: ovlivňuje zdraví ženy i dítěte

Pokud jste přišla do jiného stavu, čeká vás během následujících měsíců spousta kontrol a prohlídek. Jednou z nich je i test na přítomnost tzv. těhotenské cukrovky. I když se vám může zdát zbytečným, je tento screening pro vás i vaše dítě nesmírně důležitý.

Cukrovka 1. typu je rodovou nemocí. Proč, to zůstává stále skryto

Dalo by se říci, že přes veškerý pokrok zůstává diabetes noční můrou genetiků. Dědičnost cukrovky 1. typu stále nebyla přesně vysvětlena, i když je jasné, že geny mají na rozvoji této choroby významný podíl.

Pět tipů, jak předcházet diabetu

Změna životního stylu může být velkým krokem k prevenci diabetu a nikdy není pozdě začít. Inspirujte se našimi pěti tipy!

Váha je při cukrovce v popředí zájmu. Je ta vaše optimální?

Kila navíc mohou způsobit zdravotní problémy, ať diabetem trpíte, či nikoliv. Výraznou nadváhu, společně s kardiovaskulárními onemocněními a vysokým krevním tlakem, však často nacházíme právě u diabetiků 2. typu. Jak zdravě zhubnout?

Konečné řešení cukrovky I. typu? Transplantace slinivky!

Diabetici s cukrovkou I. typu jsou doživotně závislí na pravidelném dodávání inzulínu. Jejich organismus ho totiž nedokáže sám vyrábět. Tuto terapii mohou ale provázet závažné zdravotní komplikace, zejména nebezpečný pokles hladin krevního cukru. Řešením pro ty, u kterých se těžké hypoglykémie vyskytují opakovaně, může být transplantace slinivky. Kdy se provádí?

Glykémie – pro diabetiky nejzásadnější veličina

Trpíte-li cukrovkou, znamená to, že hladina cukru ve vaší krvi může být trvale vysoká. Pokud nadměrné hodnoty glykémie trvají dlouho, časem mohou organismus poškodit. Jaké množství cukru v krvi je už příliš vysoké a co způsobuje?

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Čtyři zlatá pravidla pro udržení cukru pod kontrolou

Cukrovka se zdaleka neřeší jen pomocí léků nebo podáváním inzulínu. Významně podpořit její normalizaci může rovněž úprava životního stylu. Díky tomu se hodnoty glykémie (krevního cukru) často úspěšně stabilizují. Jak tedy udržet cukr v mezích normy?

Volba osobního trenéra: 10 tipů, jak se trefit

Najmout si trenéra je jeden z nejlepších způsobů, jak se dostat do kondice. Věnuje se jen vám, zná vaše potřeby a pomáhá řešit problémy. Špatný kouč ale může nadělat více škody než užitku. Jak zvolit toho pravého?

Bandáž žaludku – řešení nadváhy jen pro vyvolené

Potýkáte-li se s cukrovkou, asi vás trápí i nějaká ta kila navíc. Napadlo vás někdy, že zmenšením žaludku by se mohly vaše problémy s obezitou vyřešit? Možná ano, ovšem tato metoda rozhodně není vhodná pro každého.

Budoucnost léčby diabetu? Od strojů po zvířata

Současná terapie cukrovky je poměrně složitá a vyžaduje časté měření hladiny glukózy v krvi. Proto snad všichni diabetici sní o tom, že jednou se na jejich nemoc najde definitivní lék. Je naděje?

Únava při cukrovce: kdy už je potřeba zasáhnout

Vyčerpání a nedostatek energie jdou často s diabetem ruku v ruce. Příčin může být více. Prozradíme ty nejčastější a poradíme, jak proti únavě bojovat a v kterých případech už je nutné vyhledat lékaře.

Tělo potřebuje inzulín. Když ne přirozený, pak alespoň umělý

Inzulín představuje životně důležitý hormon, které naše tělo produkuje. Pokud je vytvářen v nedostatečném množství, rozvíjí se závažné zdravotní komplikace. Řešením je nasazení jeho uměle vytvořeného „dvojčete“.

Zbavte se závislosti na sladkém ve 4 krocích!

Sacharóza, fruktóza – zkrátka jednoduchý cukr. To je látka, jejíž konzumace za posledních sto let vzrostla raketovým tempem. Dříve byly pro lidi sladké pochoutky vzácností, nyní tvoří jednu z nejlevnějších složek sortimentu supermarketů. Jak se cukru bránit?

Diabetické rány se nerady hojí: tři pravidla úspěšné léčby

Lidé často svádějí s cukrovkou těžký souboj. Dostat nemoc pod kontrolu totiž nebývá lehké. Navíc by tito pacienti měli ještě neustále kontrolovat svoji pokožku kvůli případnému poranění. To totiž může mít v některých případech velmi nepříjemné následky.

Pět tipů, jak přeměnit občasný pohyb v pravidelný rituál

Život s cukrovkou nezahrnuje jen dietní opatření nebo užívání tabletek. Nutné je často změnit celou životosprávu a zařadit do ní i pohyb. Díky našim pěti tipům to jistě zvládnete.

Nové léky proti cukrovce mohou nabídnout víc než tradiční antidiabetika

Málokterá skupina léčiv je tak nestejnorodá jako perorální antidiabetika. Část preparátů je starší, ale osvědčená, nové přípravky zase nabízejí nevídané možnosti. Který lék je pro vás ten pravý?

Vyzrajte v létě na kvasinky! Víme, jak na to!

Dovolenkové radovánky často zhatí kvasinková infekce. Zvláště diabetici jsou k těmto obtěžujícím a nepříjemným potížím velmi náchylní. Napovíme, jak se těmto mikroorganismům účinně bránit.

Metabolický syndrom aneb Smrtící daň za současný životní styl

Když americký lékař Gerald Reaven v roce 1988 poprvé popsal metabolický syndrom, nejspíš netušil, že se v blízké budoucnosti stane jedním z nejčastějších zdravotních problémů. Epidemie obezity, cukrovky, zvýšeného tlaku krve a hladiny tuků v krvi si vybírá krutou daň zejména na obyvatelích vyspělých států.

Cukrovka a zrak: od rozmazaného vidění po úplnou slepotu

Víte, jaká je nejčastější příčina slepoty ve vyspělých zemích? Nejsou to infekce, nádory ani úrazy očí, ale právě cukrovka. Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, výjimkou nejsou ani oči. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit přechodné rozmazané vidění, ale také trvalý zákal čočky nebo poškození sítnice.

Cukrovka je častým viníkem vaginálních infekcí. Jak se bránit?

Svědění, pálení, výtok. Kvasinková infekce pochvy jednou za život postihne až 75 % žen, přičemž polovina žen trpí takzvanou vaginální mykózou opakovaně. Mezi nejčastější příčiny patří zvýšená hladina cukru v krvi způsobená diabetem.

Aby vám prášky nevypadly z hlavy aneb Mazaně proti zapomínání

Trpíte-li cukrovkou již delší dobu, asi jste na pravidelné polykání pilulek zvyklí. Pokud však stále zapomínáte nebo vám byly léky nasazeny teprve nedávno, nabízíme pár tipů, jak si vždy vzpomenout a předcházet tím komplikacím.

Dámy s cukrovkou, pečujete o sebe opravdu důsledně?

Každá žena se chce cítit skvěle. Pokud jde o pacientku s diabetem, jsou preference jasně dané. Nejdůležitější je péče o pokožku, a to celého těla. Především nohy jsou u těchto osob nesmírně zranitelné.

Deset slavných diabetiků… a jeden český navíc!

Nemoci se nevyhýbají ani celebritám. Onemocnět cukrovkou může opravdu každý – herec, zpěvák, sportovec i politik. Představujeme vám několik osobností, kterým ošetřující lékař sdělil diagnózu s názvem diabetes.

Nahoru