Léčba cukrovky I. typu? Důležité je komplexní opatření

Cílem léčby diabetu je uchovat hladinu krevního cukru v normě. Mnozí stále žijí v přesvědčení, že vše napraví pouze samotné podávání inzulínu. To je ale omyl. Neupraví-li nemocný i svoji životosprávu, mohou být výsledky terapie nedostačující.

Léčba cukrovky I. typu? Důležité je komplexní opatření

Inzulín a jeho aplikace

Samozřejmě, že inzulín zůstává základním kamenem léčby diabetu I. typu. Většina pacientů si ho podává injekčně do podkoží. Komfortním vynálezem moderní doby jsou tzv. inzulínová pera. Jde o automatizované injektory umožňující zcela diskrétní a téměř bezbolestnou aplikaci inzulínu kdykoli a kdekoli, i na veřejnosti. Vybraným pacientům slouží též inzulínová pumpa. Je to přístroj velikosti mobilního telefonu, který je automatickým injektorem a zajišťuje kontinuální podávání inzulínu nejčastěji do paže nebo stehna.

Mnozí pacienti už také netrpělivě očekávají takzvanou umělou slinivku. Jedná se o propojený systém čidla glykémie a inzulínové pumpy. Je naprogramován tak, aby sám bez pacientova zásahu dávkoval inzulín.

Další pomocníci

Co se jiných léků týká, v léčbě diabetu prvního typu mohou být nápomocné tyto následující.

  • Injekce pramlintidu podaná před jídlem zajistí pomalejší průchod potravy trávicím traktem, takže se zmírní vzestup glykémie.
  • Léky na snížení krevního tlaku (například ACE inhibitory nebo blokátory AT receptoru) mohou ochraňovat ledviny.
  • Aspirin pomáhá zabránit poškozování srdce.
  • Vhodné bývá též podávání preparátů ke snížení hladiny cholesterolu. Ty se podílejí na oddálení postižení cév aterosklerózou.

Bez měření to nejde

Nespoléhejte na to, že máte pravidelný režim a všechno děláte tak, jak máte. Stejně si pravidelně kontrolujte glykémii, protože se mění způsobem, který nelze předpovědět. K dispozici jsou i zařízení ke kontinuálnímu monitorování glykémie, jejichž používání umožňuje snížení hladiny glykovaného hemoglobinu.

Stravujte se s rozumem 

Je důležité, abyste měli dostatek bílkovin, nenasycených mastných kyselin (zdravých tuků), vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny při relativně malém příjmu sacharidů. K tomu vám pomůže konzumace:

  • zeleniny a některého ovoce,
  • pestrých druhů obilovin a luštěnin,
  • ryb,
  • ořechů a semínek.

Vyhýbat byste se měli živočišným tukům, červenému masu (zejména uzeninám), bílé mouce, soli a cukru. Pokud si nevíte rady, vyhledejte odborníka. Dávejte si ale velký pozor, mnoho výživových poradců postrádá adekvátní vzdělání. Jejich snahou je totiž především distribuovat výrobky různých firem.

Pohybu se nebojte!

Na začátku možná budete při sportování zbytečně opatrní, protože poměrně výrazně ovlivňuje glykémii. Ale až opadne prvotní nejistota, nestraňte se aktivit, které vás baví. Pohyb znamená velkou zdravotní výhodu nejen pro diabetiky.

Naděje budoucnosti

Ideou výzkumu je samozřejmě taková léčba, která umožní pacientovi žít zcela normální život bez omezení. K tomu mohou posloužit:

  • transplantace slinivky břišní,
  • transplantace Langerhansových ostrůvků,
  • léčba pomocí kmenových buněk.

Všechny tyto metody ale zatím mají svá úskalí. Na jejich vývoji se však stále pracuje. Lze tak doufat, že jednou přijde doba, kdy se budou pacienti s diabetem nejen léčit, ale i uzdravovat.

(pez)

Zdroj:
www.mayoclinic.org

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 10560
Naposledy navštívené dotazy
Operace diabetika aneb V hlavní roli cukrovka

Na operační sál může diabetika přivést cokoliv. Ale cukrovka může samotný zákrok i období po něm zkomplikovat. Pokud tedy máte jít na operaci, důkladně se připravte. Vlastní snahou lze část rizik snížit.

O stálou hmotnost musí diabetik pečovat

Udržení zdravé váhy je pro člověka s cukrovkou zásadní. Bohužel to není zadarmo. Někdo se marně snaží shodit původní kila, jiný nezdravě hubne, další zase přibírá. Proč tomu tak je?

Cukry – pozor dávejte nejen na ty skryté!

Cukr je nezastupitelnou složkou naší potravy. Nedá se ničím nahradit, ale je důležité pečlivě kontrolovat jeho obsah v potravinách a nápojích. Nadměrné množství totiž vede ke vzniku zubního kazu, obezity, cukrovky či srdečních onemocnění.

Cukrovka je často nechtěným dítětem obezity

Jak silná je vazba mezi nadváhou a diabetem a jak vůbec tělesný tuk s cukrovkou souvisí? Otázky, které vás možná doteď ani nenapadlo si položit, zodpoví následující řádky.

Pět změn, kterými lze předcházet cukrovce

Pojďte s námi, obrazně i doslova, předběhnout diabetes! Přinášíme vám pět návyků, které by si měl osvojit každý, kdo se chce dožít stáří ve zdraví.

Verdikt zní: cukrovka 1. typu. Nezoufejte, konejte!

Šokující, neznámá, celoživotní. Taková je cukrovka 1. typu pro nově diagnostikovaného pacienta. Kromě něho čekají v nejbližších dnech velké změny i jeho rodinu. Jaké budou a jak je zvládnout?

Léky na cukrovku: už dávno nejde jen o inzulín

Trápí vás diabetes a berete léky. Víte však, co vlastně užíváte, nebo byste případně užívat mohli? Rozumět svému lékaři, až s vámi bude probírat možnosti léčby, je velmi důležité. Zjistěte spolu s námi více o preparátech, které se na cukrovku předepisují.

Malý diabetik na letním táboře: Jde to vůbec?

Dětem, ani těm nemocným, by neměla být odpírána možnost účastnit se letních radovánek se svými vrstevníky. Neptejte se, jestli to jde – ptejte se jak na to! My známe odpovědi.

Cukrovkáři, chraňte si ledviny!

Bez ledvin se nedá žít. A právě diabetici jsou obzvlášť ohroženi jejich poškozením, konkrétně tzv. diabetickou nefropatií. V nejhorším případě u nich může dojít až k selhání tohoto orgánu.

Potvrzeno unikátním výzkumem! Nový lék proti cukrovce chrání zároveň i srdce a cévy

Cukrovka představuje v současné době celosvětově velký zdravotnický problém. Jenom v České republice trpí tímto závažným metabolickým onemocněním přibližně 8 % populace. Choroba přitom urychluje kornatění tepen a způsobuje komplikace v podobě infarktu nebo mozkové mrtvice. Nyní se ale diabetikům v tomto ohledu blýská na lepší časy. Unikátní výzkum totiž potvrdil, že nový lék na cukrovku dokáže zároveň snížit i riziko onemocnění srdce a cév.

Diabetici, pozor na deprese!

Cukrovka je vážným onemocněním a život s ní není vždycky jednoduchý. Možná i proto jsou podle výzkumů právě diabetici dvakrát náchylnější k depresím. Ty jsou velice nepříjemným a omezujícím problémem samy o sobě a my vám poradíme, jak se jim můžete vyhnout.

Štíhlí cukrovce navzdory? Zvolte správné léky!

Trápí vás kromě diabetu samotného i přibírání na váze? Bývá časté u uživatelů inzulinu a při braní některých perorálních antidiabetik. Nemusí ale být trvalé. Poradíme, jak se s ním vypořádat.

Bojíte se cukrovky? Otestujte se!

Mnozí lidé mají strach, že by mohli onemocnět diabetem 2. typu, ale nevědí, jak vysoké je jejich riziko a jak se dá odvrátit. Na obě tyto otázky vám snadno odpoví následující test.

Prvňáček diabetik? Žádný problém!

Dříve, než se dítě s cukrovkou poprvé vypraví do třídy, musí rodiče vyřešit spoustu záležitostí. Může se to zdát obtížné, ale dá se to zvládnout. Navíc v dnešní době už není malý diabetik žádnou zvláštností a většina vzdělávacích institucí je na děti s nějakou chronickou nemocí připravena.

Léčíte diabetes prášky? Pozor na vedlejší účinky!

Perorální antidiabetika jsou v léčbě cukrovky účinným pomocníkem. Mají však, jako všechna léčiva, i své nežádoucí účinky, se kterými je třeba počítat.

Deset důvodů, proč vám může stoupnout krevní tlak

Příčina hypertenze neboli vysokého krevního tlaku je v naprosté většině neznámá. Existují ale faktory, které zvětšují pravděpodobnost vzniku tohoto zdravotního problému.

Diabetičky, braňte se kvasinkovým infekcím!

Alespoň jedenkrát ve svém životě trpělo kvasinkovou infekcí více než 75 % žen. Diabetičky jsou těmito záněty ohroženy více, protože vyšší hladiny krevního cukru množení kvasinek podporují. Jak se proti nepříjemnému svědění a pálení, které toto onemocnění provází, účinně chránit?

Kouření a diabetes – vražedná kombinace

Potýkáte se s cukrovkou, ovšem kouření se nehodláte vzdát? Pak se musíte připravit na velké zdravotní potíže. Možná nenastanou hned, ale časem se rozhodně projeví.

Trápí vás kromě cukrovky i nadváha? Známe léky, které pomohou!

Vejít se do loni koupených kalhot, cítit se zase dobře v plavkách, zkrátka zhubnout. Pro mnoho lidí úkol nejvyšší priority. Ovšem pro osoby trpící diabetem II. typu je získání a udržení optimální hmotnosti obzvláště důležité kvůli jejich zdraví.

Novinka! Již existuje antidiabetikum, které snižuje nebezpečí kardiovaskulárních nemocí

Léků, které pomáhají kompenzovat cukrovku 2. typu, je dnes dostatek. Nyní přišli vědci s přípravkem, který umí i něco podstatného navíc.

Zapomínat na léky tělu škodí. Naše tipy vás tohoto problému zbaví!

Je pro vás těžké udržet v paměti správný harmonogram braní prášků? Máme pro vás dobrou zprávu – zdaleka nejste sami. Pokud se však z „občas“ začne pozvolna stávat pravidlo, může dojít k vážnému ohrožení zdraví.

Kvasinkový zánět se rád vrací. Zvláště máte-li cukrovku!

Infekce pochvy způsobená kvasinkami sice není nebezpečná, ale je obtěžující a nepříjemná. Navíc zbavit se jí navždy je v podstatě nemožné – stačí stres, zhoršená hygiena nebo více cukru v krvi a vše se znovu opakuje. Své o tom vědí i osoby trpící diabetem.

Sekundární diabetes: lze ho i zcela vyléčit

Cukrovka je charakteristická zvýšenou hladinou krevního cukru. Vzniká sama o sobě, ale může být též následkem jiných chorob. Řešit se pak musí nejen diabetes, ale především vyvolávající onemocnění.

Bojujete s cukrovkou 2. typu? Řešením může být inzulin!

Mnoho lidí je přesvědčeno, že inzulinem se léčí pouze diabetes prvního typu. Pravda je však úplně jiná. Tento hormon potřebuje i velká část nemocných s cukrovkou 2. typu. Jen tak mohou někteří pacienti získat nad svojí chorobou převahu a udržet ji pod kontrolou.

Zjišťování cukrovky: v hlavní roli krev

Od zdravého člověka přes podezření na cukrovku až po potvrzený diabetes mellitus II. typu vede cesta dlážděná vyšetřeními a laboratorními testy. Prozradíme, o jaké kontroly se jedná a jak fungují diagnostické metody.

Máte poškozené ledviny? Změňte stravování v jejich prospěch!

Každý člověk, u něhož došlo v důsledku nějaké nemoci k omezení funkce ledvin, musí dodržovat dietu. Typickým příkladem takových chorob je cukrovka nebo vysoký tlak krve. Nemocné ledviny sice nelze zcela vyléčit, ale oddálit jejich další poškozování může změna každodenního jídelníčku.

Léky na cukrovku: některé lze brát i s poškozenými ledvinami

V současné době se používá ke kompenzaci cukrovky 2. typu celá řada preparátů s různým mechanismem účinku. Jejich podávání u pacientů se sníženou funkcí ledvin není sice jednoduché, ale je možné.

Léky na cukrovku 2. typu – mohou je užívat i děti?

Mezi léčebné strategie diabetu 2. typu patří dieta, cvičení, inzulin a jiná léčiva. Těmto preparátům se pro jejich nejčastější způsob podávání říká perorální antidiabetika. Jejich použití u dětí je však stále předmětem diskuse mnoha odborníků.

Deset tipů pro diabetiky, jak zhubnout

Při cukrovce 2. typu je fyzická aktivita opravdu blahodárná. Bez ní jdou totiž nadbytečná kila dolů jen velmi těžce. Pohyb navíc obecně pomáhá překonávat těžkosti spojené s nemocí. Pokud nevíte, jak začít, inspirujte se našimi tipy.

Pokožka sužovaná diabetem – od svědění až po infekce

Kožní komplikace cukrovky pozná každý třetí diabetik. Klíčem k úspěšné léčbě je jejich včasný záchyt. Abychom ale případný problém nepřehlédli, musíme jej nejprve znát.

Sedm rad pro harmonické manželství s diabetem

Když jeden z partnerů onemocní cukrovkou, bývá to zátěžová zkouška pro vztah. Pokud si však dvojice najde způsob, jak zvládnout tuto obtížnou situaci, může to společné soužití nakonec ještě více stmelit.

Nedostatek pohybu ohrožuje srdce!

Podle lékařů neustálé sezení a konzumace všeho možného našemu tělu nesvědčí. Chybí nám činnosti, při kterých se zadýcháme, rozehřejeme a zrychlí se činnost mnoha orgánů. Pohodlnost a lenost nás ale může i zabít.

Lahodně nezdravé stravování – odoláte?

Jídla, která obsahují spoustu tuku a cukru, mají jedno společné – skvělou chuť. Proto nás stále lákají, i když víme, že nás mohou doslova zabít. Zvláště osoby s cukrovkou by měly najít vůli a odvahu pustit se se škodlivým stravováním do boje.

Ucpaný žaludek? Seznamte se s gastroparézou

Gastroparéza je stav, kdy se žaludek nemůže normálním způsobem vyprazdňovat do tenkého střeva. Je to velmi svízelné onemocnění často doprovázející neléčený diabetes. Řešením bývají léky, někdy ale musí přijít ke slovu i skalpel.

Úprava hmotnosti při diabetu: zázračné nápoje povoleny!

Trpíte-li cukrovkou a potřebujete zhubnout, můžete i vy vyzkoušet tzv. náhrady stravy. Koktejly, tyčinky a další výrobky by vám měly pomoci redukci váhy rozjet a usnadnit tak prvních pár týdnů až měsíců. Svoji strategii si ale nejprve nechte schválit lékařem.

Deset tipů pro diabetiky, jak zvládnout Vánoce

Nadcházející svátky znamenají krásné chvíle strávené s našimi blízkými. Ale pro někoho, například pro lidi s cukrovkou, jsou také zkouškou pevné vůle. Je totiž obzvláště důležité, aby tito jedinci volili svoji stravu opravdu správně. Poradíme, jak na to.

Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí

U diabetiků se většinou jejich nemoc podepisuje i na ledvinách. Jak tomu předcházet a co člověka na tento problém upozorní, to napoví následující řádky.

Berete inzulin a tloustnete? Neupravujte si sami dávkování!

Když už dieta, cvičení a léky nezvládnou udržet váš diabetes pod kontrolou, je nutná aplikace inzulinu. Ačkoli je pro spoustu lidí nepostradatelný, některým dělá starosti, protože po něm přibývají na váze. Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost správnému životnímu stylu.

Alkohol a diabetes se nemají rádi. Občas se však snesou

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou energetickou hodnotu. Když už se rozhodnete napít, vyberte si tak období, kdy je váš diabetes dobře kompenzován.

Nebezpečná diabulimie aneb Na hubnutí se vyzrát nedá

Proč začíná člověk shazovat kila, když se jeho cukrovka vymkne kontrole? A proč je takové hubnutí životu nebezpečné? Fenomén jménem diabulimie je zřejmě častější, než si myslíme.

Nadváha diabetiků aneb Někdy sportovat nestačí

Obezita je nemoc. Léčit ji můžeme změnou životního stylu, pilulkami, ale i operací. Jaké je ale nejlepší řešení u člověka trpícího cukrovkou?

Zbavte se „svátečních kil“ jednou provždy

Ačkoliv jsou vánoční svátky často spojeny s přejídáním, jen málo z nás během nich skutečně výrazně přibere. Nějaké to sváteční „deko“ navíc nám však přibýt může. Aby váha neukazovala vyšší hodnoty po zbytek roku a následně se zase neposunula o trochu výš, je třeba reagovat rychle.

Cukry a náhradní sladidla – víte, co jíte?

Nejen diabetici, ale i lidé toužící zhubnout jsou za ně vděční. Umělá sladidla totiž umožňují dopřávat si sladké bezpečně a bez výčitek. Jak ale vznikají a kde všude se s nimi můžeme setkat?

Diabetik alergik? I s tím si medicína umí poradit

Nově diagnostikovaný cukrovkář, který zároveň trpí alergií, si s příchodem jara může začít dělat starosti. Nemusí se ale bát, sama alergie na glykémii vliv nemá. Ovšem některé léky ano.

Odborníci odhalili další typ cukrovky – diabetes typu 1,5

Jste zdraví, štíhlí a diagnóza diabetu zrovna u vás lékaře překvapila? Nová forma diabetu se skrývá za 2. typ, jeho podstata je ale jiná. Čím se tato nemoc vyznačuje a jak poznat, jestli se týká právě vás?

Diabetici, pozor – cukrovka ničí i vaše zuby!

Pokud se navzdory cukrovce chcete chlubit vlastním zdravým chrupem, musíte si jej hlídat a pečovat o něj. Diabetici totiž ztrácejí mnohem více zubů než lidé bez cukrovky.

Stabilizace cukrovky aneb Přibírám po inzulinu! Je to normální?

Nárůst váhy po započetí aplikace inzulinu je naprosto běžný. Přesně toto by svým klientům měli mimo jiné sdělovat diabetologové. Takto informovaný pacient pak lépe zvládne případné hmotnostní výkyvy a nebude mít sklony k tomu, omezovat kvůli hubnutí množství inzulinu.

Moderní léčba diabetu II. typu chrání i srdce!

Vždy, když se objeví nový lék, odborníci i pacienti doufají, že bude umět zdraví po všech stránkách vylepšit. U inovativních léčiv proti cukrovce druhého typu tomu tak nejspíše opravdu bude.

Tělo bez inzulínu aneb Cukrovkářem od dětství

Podstatou cukrovky I. typu je úplné chybění inzulínu v organismu. Ten je však pro přežití nezbytný, proto jsou diabetici s touto formou nemoci doživotně odkázáni na jeho umělé dodávání. První příznaky onemocnění vznikají už v nízkém věku či v dospívání. Co chorobu způsobuje?

Náhradní sladidla – mají své výhody, ale i stinné stránky

Umělá sladidla jsou jablkem sváru. Někteří na ně nedají dopustit, jiní je považují za bezmála jedovaté. Jaký tedy mají tyto sladké náhražky cukru bez kalorií skutečný dopad na lidský organismus?

Nahoru