Aby vám prášky nevypadly z hlavy aneb Mazaně proti zapomínání

Trpíte-li cukrovkou již delší dobu, asi jste na pravidelné polykání pilulek zvyklí. Pokud však stále zapomínáte nebo vám byly léky nasazeny teprve nedávno, nabízíme pár tipů, jak si vždy vzpomenout a předcházet tím komplikacím.

Aby vám prášky nevypadly z hlavy aneb Mazaně proti zapomínání

Přiznejme si – všichni čas od času něco zapomeneme. Někdy jsou důsledky selhání naší paměti zanedbatelné, ale v případě braní léků to neplatí. Nevzít si lékařem předepsané pilulky nebo je užívat nesprávně může mít až život ohrožující následky. Pacienti s cukrovkou musí myslet na spoustu věcí. Kromě správného dávkování a užívání tablet či inzulinu musí několikrát denně měřit hladinu cukru v krvi a dodržovat správnou, speciálně upravenou dietu. Jak si ulehčit situaci?

Nejen paměťové triky

  • Jednou z nejefektivnějších metod, jak si zapamatovat, že je čas na lék, je propojit tuto činnost s nějakou jinou, kterou běžně denně provozujeme. Například mnoho léčiv se užívá v souvislosti s jídlem. Braní prášků před spaním si spojte s čištěním zubů nebo s převlékáním do pyžama.
  • Nechávejte platíčko s léky někde, kde na ně dobře vidíte a často o ně při běžných denních činnostech „zakopnete“. Vhodnými místy jsou obývací pokoj nebo kuchyně. Pokud máte například pilulku polknout před snídaní a jíte obvykle toast, připravte léky k toustovači.
  • Když tato metoda nezabírá nebo je pro vás nepraktická, lze si třeba nalepit papírek s upomínkou na ledničku.
  • Jste-li milovníci technologií a zdatně surfujete na internetu, jistě objevíte nějakou aplikaci nebo program, které vám každý den připomenou, že je čas vzít si prášek.
  • Užíváte-li více léků, užitečnou a levnou pomůckou je i lékovka. Jde o krabičku s přihrádkami označujícími ráno, poledne a večer. Tam si prášky každý týden připravíte.
  • Často pomůže i rodina, přátelé nebo spolubydlící. Když je poprosíte, dají pozor na to, abyste užili svůj preparát včas. Přece jen víc hlav víc ví a mnohdy si i více pamatuje.

(brbr)

Zdroj: 
/www.diabetesselfmanagement.com

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 8909
Naposledy navštívené dotazy
Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Konečné řešení cukrovky I. typu? Transplantace slinivky!

Diabetici s cukrovkou I. typu jsou doživotně závislí na pravidelném dodávání inzulínu. Jejich organismus ho totiž nedokáže sám vyrábět. Tuto terapii mohou ale provázet závažné zdravotní komplikace, zejména nebezpečný pokles hladin krevního cukru. Řešením pro ty, u kterých se těžké hypoglykémie vyskytují opakovaně, může být transplantace slinivky. Kdy se provádí?

Cukrovka je častým viníkem vaginálních infekcí. Jak se bránit?

Svědění, pálení, výtok. Kvasinková infekce pochvy jednou za život postihne až 75 % žen, přičemž polovina žen trpí takzvanou vaginální mykózou opakovaně. Mezi nejčastější příčiny patří zvýšená hladina cukru v krvi způsobená diabetem.

Nové léky – nové naděje pro diabetiky

Již téměř sto let se k léčbě diabetu používá inzulin, ani on však cukrovku zcela nevyléčí. Taková „zázračná“ pilulka dosud neexistuje. Možností, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi, však mají lékaři a pacienti mnohem více než dříve.

Trápí vás kromě cukrovky i nadváha? Známe léky, které pomohou!

Vejít se do loni koupených kalhot, cítit se zase dobře v plavkách, zkrátka zhubnout. Pro mnoho lidí úkol nejvyšší priority. Ovšem pro osoby trpící diabetem II. typu je získání a udržení optimální hmotnosti obzvláště důležité kvůli jejich zdraví.

Co je podstatou cukrovky 2. typu a jak poznat, že hrozí právě vám?

Výskyt cukrovky 2. typu v populaci rozvinutých zemí obecně vzrůstá. Výjimkou není ani Česká republika. Jak a proč tato nemoc vzniká a kteří lidé jsou k jejímu rozvoji nejnáchylnější? Na to vám odpoví následující řádky.

Máte cukrovku? Nepodceňujte svoji váhu!

Diabetes 2. typu patří mezi onemocnění způsobená více faktory. Některé z nich ovlivnit nelze, jiné ano. Mezi ty relativně dobře manipulovatelné patří mimo jiné obezita. A právě tělesná hmotnost může za to, jakým směrem se vaše nemoc bude ubírat.

Cukrovka 1. typu je rodovou nemocí. Proč, to zůstává stále skryto

Dalo by se říci, že přes veškerý pokrok zůstává diabetes noční můrou genetiků. Dědičnost cukrovky 1. typu stále nebyla přesně vysvětlena, i když je jasné, že geny mají na rozvoji této choroby významný podíl.

Když už na cukrovku cvičení ani dieta nestačí

Při cukrovce 2. typu je kontrola hladina glukózy v krvi naprosto zásadní. Čím více se totiž bude odchylovat od normy, tím více roste riziko a rychlost rozvoje chronických komplikací diabetu (postižení sítnice, ledvin aj.). Nejlépe tomu zabrání dieta a cvičení. Pokud ale selžou, přicházejí na řadu léky.

Diabetes a riziko infekcí – máte se čeho bát?

Imunitní systém je složitý mechanismus, chrání nás mimo jiné před infekcemi. Onemocnění cukrovkou jeho fungování narušuje. Diabetik pak snáze podléhá nákazám škodlivými mikroorganismy. Základem obrany je optimální hladina krevního cukru.

Za ztrátou vědomí u diabetika může stát „vysoký cukr“

Hluboké bezvědomí může mít u jedinců trpících cukrovkou celou řadu příčin. Jednou z nich je takzvané hyperglykemické kóma. Dochází k němu tehdy, když je v krvi nadměrná hladina cukru. Vnímaví diabetici ale umí varovné signály předcházející tomuto stavu rozpoznat.

Odborníci odhalili další typ cukrovky – diabetes typu 1,5

Jste zdraví, štíhlí a diagnóza diabetu zrovna u vás lékaře překvapila? Nová forma diabetu se skrývá za 2. typ, jeho podstata je ale jiná. Čím se tato nemoc vyznačuje a jak poznat, jestli se týká právě vás?

Diabetici, pozor – cukrovka ničí i vaše zuby!

Pokud se navzdory cukrovce chcete chlubit vlastním zdravým chrupem, musíte si jej hlídat a pečovat o něj. Diabetici totiž ztrácejí mnohem více zubů než lidé bez cukrovky.

Diabetik alergik? I s tím si medicína umí poradit

Nově diagnostikovaný cukrovkář, který zároveň trpí alergií, si s příchodem jara může začít dělat starosti. Nemusí se ale bát, sama alergie na glykémii vliv nemá. Ovšem některé léky ano.

Při diabetu důsledně pečujte o své nohy

Cukrovkou trpí ve světě stále více lidí. Ani Česká republika není výjimkou. Podle statistik z roku 2013 se u nás s touto nemocí léčí přibližně 870 tisíc lidí. Jedním z velkých rizik cukrovky je kromě jiných i tzv. diabetická noha.

Jaký vliv má alkohol na krevní cukr? Odpovídá MUDr. Jana Urbanová

MUDr. Jana Urbanová je specialistkou na léčbu diabetu. V současné době působí v Centru pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy a na II. Interní klinice FNKV a 3. LF UK v Praze. Nyní exkluzivně odpovídá přímo na vaše dotazy zaměřené na život s diabetem.

I s cukrovkou lze těhotenství zvládnout v pohodě

Má-li žena diabetes, bývá založení rodiny o něco náročnější. Nabízíme budoucím matkám diabetičkám pár rad a tipů pro bezpečné a zdravé těhotenství. Samozřejmá je pomoc odborníků, ale i vy můžete pro sebe a své dítě mnoho udělat.

Stabilizace cukrovky aneb Přibírám po inzulinu! Je to normální?

Nárůst váhy po započetí aplikace inzulinu je naprosto běžný. Přesně toto by svým klientům měli mimo jiné sdělovat diabetologové. Takto informovaný pacient pak lépe zvládne případné hmotnostní výkyvy a nebude mít sklony k tomu, omezovat kvůli hubnutí množství inzulinu.

Máte cukrovku? Určitě se zbavte cigaret!

Kouření škodí zdraví každého člověka, u diabetiků jsou ale rizika spojená s cigaretami ještě mnohem vyšší. Rádi bychom vám odhalili, v čem jejich vyšší nebezpečí pro cukrovkáře spočívá, a nabídli vám pár tipů, které vám mohou v boji se závislostí na tabáku pomoci.

Poškození ledvin čeká téměř třetinu diabetiků

Věděli jste, že cukrovka je číslo jedna na seznamu příčin, které vedou k selhání ledvin? Poradíme, jak se nestát někým z těch, kteří se na nelichotivém prvenství podílejí.

Čtyři zlatá pravidla pro udržení cukru pod kontrolou

Cukrovka se zdaleka neřeší jen pomocí léků nebo podáváním inzulínu. Významně podpořit její normalizaci může rovněž úprava životního stylu. Díky tomu se hodnoty glykémie (krevního cukru) často úspěšně stabilizují. Jak tedy udržet cukr v mezích normy?

Diabetická noha si žádá nejen speciální výběr bot

Cukrovka sama o sobě je poměrně těžkým zdravotním problémem. Zkomplikovat ji mimo jiné může i tzv. diabetická noha. V některých případech se musí přistoupit dokonce až k amputaci. Významnou roli v péči o diabetickou nohu hraje prevence, jejíž nedílnou součástí je nošení správné obuvi.

Máte podezření na cukrovku? Jděte na vyšetření co nejdříve!

Odhadem třetina lidí trpících diabetem II. typu netuší, že tuto nemoc má. Přitom i neprojevující se cukrovka začne po čase závažně a nepříznivě dopadat na naše zdraví.

Detox při cukrovce? Bezúčelný hazard!

Občas přicházejí chvíle, kdy člověk dostane chuť udělat něco pro své zdraví. Začne sportovat, zkusí přestat kouřit či pít nebo si nakoupí nejrůznější vitamíny. Pokud vás ale napadlo vyzkoušet nějakou „zaručeně“ skvělou metodu pročišťující tělo, dobře si to rozmyslete. Zvláště máte-li diabetes.

Pokožka sužovaná diabetem – od svědění až po infekce

Kožní komplikace cukrovky pozná každý třetí diabetik. Klíčem k úspěšné léčbě je jejich včasný záchyt. Abychom ale případný problém nepřehlédli, musíme jej nejprve znát.

Deset slavných diabetiků… a jeden český navíc!

Nemoci se nevyhýbají ani celebritám. Onemocnět cukrovkou může opravdu každý – herec, zpěvák, sportovec i politik. Představujeme vám několik osobností, kterým ošetřující lékař sdělil diagnózu s názvem diabetes.

Cukr náladu nespraví. Diabetičky potřebují pohodu a pohyb

Znáte to… Když jste rozladění, v práci se nedaří, děti zlobí a venku je ošklivo, sáhnete po něčem sladkém. Trvale zvýšená hladina cukru v krvi však na náladě nepřidá. Naopak, dokáže psychické pohodě uškodit, a dokonce způsobit depresi.

Zapomínat na léky tělu škodí. Naše tipy vás tohoto problému zbaví!

Je pro vás těžké udržet v paměti správný harmonogram braní prášků? Máme pro vás dobrou zprávu – zdaleka nejste sami. Pokud se však z „občas“ začne pozvolna stávat pravidlo, může dojít k vážnému ohrožení zdraví.

Světový den diabetu myslí na nové diabetiky. Nejste jedním z nich?

Mezinárodní diabetická federace zahájila letošní kampaň pod názvem „Eyes on diabetes“, tedy volně přeloženo „Pozor na diabetes“. A co vy? Dáváte na sebe pozor?

Porod s cukrovkou bez problémů? Jen díky poctivé léčbě!

Mnoho budoucích matek potýkajících se s cukrovkou má velké obavy z porodu. Ten ale většinou probíhá stejně jako u zdravých žen. Nastanou-li nějaké komplikace, je důležité vědět, že jsou často důsledkem špatné kontroly diabetu v těhotenství. Kvalitní léčbou je lze podstatně minimalizovat.

Sedm tipů, jak motivovat děti ke sportu

Prosby, příkazy ani zákazy mnohdy nestačí k tomu, aby se váš potomek zvedl od počítače a šel běhat nebo na kolo. Fyzická aktivita je ale pro jeho zdraví nezbytná. Zkuste naše rady a uvidíte, že si pohyb zamiluje!

Jak vyzrát při cukrovce na infekce

Cukrovka 2. typu postihuje různé orgány v těle, přičemž ani imunitní systém není výjimkou. Diabetici tak mají zvýšené riziko rozvoje infekčních onemocnění, s nimiž jejich tělo bojuje jen těžce. Jaké jsou základní příznaky takového stavu? 

Nebezpečná diabulimie aneb Na hubnutí se vyzrát nedá

Proč začíná člověk shazovat kila, když se jeho cukrovka vymkne kontrole? A proč je takové hubnutí životu nebezpečné? Fenomén jménem diabulimie je zřejmě častější, než si myslíme.

Víme, proč se přejídáte a k čemu to může vést!

Říká se „jíst do polosyta, pít do polopita“. Pokud se chcete udržet v kondici, měli byste si opravdu hlídat porce. Přejídáním se totiž může zhoršit průběh cukrovky, ovšem lze tím též způsobit její rozvoj.

Prediabetes – jen krůček od cukrovky

V České republice trpí diabetem přes 800 tisíc lidí, tedy skoro každý desátý zdejší obyvatel. Další jedinci pak mají zvýšenou hladinu cukru v krvi čili jsou ve stadiu prediabetu. Nemají tedy k cukrovce daleko. Komu reálně hrozí propuknutí této nemoci?

Těhotná s cukrovkou? S trochou plánování žádný problém!

Těhotenství klade na ženské tělo značné nároky. Je-li budoucí matka navíc zatížena cukrovkou, je nutné vybalancovat léčbu ve prospěch její i očekávaného potomka. Vše lze zvládnout, začne-li se s přípravami včas.

Příčiny diabetu známé i neznámé

Různé typy, odlišné příčiny. Cukrovka je nemoc více tváří, která stále vyvolává dohady. Je pravda, že ji způsobuje příliš mnoho cukru v jídelníčku? Mohou za diabetes potomků rodiče? A jakou roli hraje věk?

Sváteční tabule diabetiků. Jak si užít Vánoce a neublížit si?

Vánoční hrozbou pro diabetiky není jen sladké cukroví, ale také velké množství alkoholu a tučných pokrmů. Právě na tato nebezpečí cukrovkáři často zapomínají. Přinášíme vám proto několik tipů, díky kterým si vánoční svátky užijete a přitom neublížíte svému organismu.

Štíhlí cukrovce navzdory? Zvolte správné léky!

Trápí vás kromě diabetu samotného i přibírání na váze? Bývá časté u uživatelů inzulinu a při braní některých perorálních antidiabetik. Nemusí ale být trvalé. Poradíme, jak se s ním vypořádat.

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a čemu se naopak vyhýbat velkým obloukem. Skladba správné stravy je někdy vskutku velmi svízelná. Přinášíme proto několik tipů, díky nimž udržíte hladinu svého cukru na správných hodnotách.

Luxujete v noci chladničku? Riskujete zdraví!

Pokud se v noci budíte s kručícím žaludkem a potají hledáte něco k zakousnutí, pak zřejmě trpíte syndromem nočního přejídání. Ten se obvykle projevuje tím, že člověk ráno nemá na nic chuť, večer ale nedokáže přestat jíst. Tento jev přitom usnadňuje rozvoj obezity, cukrovky, a dokonce i depresí.

Když se cukr vymkne kontrole, může nastat kóma

Charakteristickým projevem cukrovky je zvýšení krevního cukru v krvi neboli glykémie. Dlouhodobě mírně vyšší hodnoty glykémie vedou k cévním, očním, neurologickým a jiným komplikacím diabetu. Náhlý a výrazný vzrůst však diabetika bezprostředně ohrožuje na životě.

Vyzrajte v létě na kvasinky! Víme, jak na to!

Dovolenkové radovánky často zhatí kvasinková infekce. Zvláště diabetici jsou k těmto obtěžujícím a nepříjemným potížím velmi náchylní. Napovíme, jak se těmto mikroorganismům účinně bránit.

Zjišťování cukrovky: v hlavní roli krev

Od zdravého člověka přes podezření na cukrovku až po potvrzený diabetes mellitus II. typu vede cesta dlážděná vyšetřeními a laboratorními testy. Prozradíme, o jaké kontroly se jedná a jak fungují diagnostické metody.

Dámy s cukrovkou, pečujete o sebe opravdu důsledně?

Každá žena se chce cítit skvěle. Pokud jde o pacientku s diabetem, jsou preference jasně dané. Nejdůležitější je péče o pokožku, a to celého těla. Především nohy jsou u těchto osob nesmírně zranitelné.

Bojujete s cukrovkou? Zvolněte tempo a vylaďte psychiku

Neustálé starosti a život v napětí rozhodně zdraví nezlepšují. A u diabetiků to platí dvojnásob. Přestaňte živit svoji cukrovku stresem a začněte ji léčit pohodou a uvolněním. Nabízíme 6 tipů, jak zůstat v klidu.

Cukry – pozor dávejte nejen na ty skryté!

Cukr je nezastupitelnou složkou naší potravy. Nedá se ničím nahradit, ale je důležité pečlivě kontrolovat jeho obsah v potravinách a nápojích. Nadměrné množství totiž vede ke vzniku zubního kazu, obezity, cukrovky či srdečních onemocnění.

Bojíte se cukrovky? Otestujte se!

Mnozí lidé mají strach, že by mohli onemocnět diabetem 2. typu, ale nevědí, jak vysoké je jejich riziko a jak se dá odvrátit. Na obě tyto otázky vám snadno odpoví následující test.

Jedenáct tipů, jak přemoct chuť na sladké

S cukrovkou je třeba stravu předem pečlivě plánovat. Přestože je hlavním problémem cukr, v jídelníčku by se měl najít prostor třeba i pro kousek bábovky nebo malý nanuk. Pokud bojujete s touhou mlsat dnes a denně, nabízíme pár „bezbolestných“ tipů, jak zvítězit.

Cukry a náhradní sladidla – víte, co jíte?

Nejen diabetici, ale i lidé toužící zhubnout jsou za ně vděční. Umělá sladidla totiž umožňují dopřávat si sladké bezpečně a bez výčitek. Jak ale vznikají a kde všude se s nimi můžeme setkat?

Nahoru