Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí

U diabetiků se většinou jejich nemoc podepisuje i na ledvinách. Jak tomu předcházet a co člověka na tento problém upozorní, to napoví následující řádky.

Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí

1. O jaké poškození jde?

Diabetická nefropatie je zhoršení ledvinových funkcí, které vzniká ve spojení s cukrovkou. Ledviny při ní neplní svůj úkol – tedy odstraňování vody a odpadních látek z organismu – tak, jak by měly. Důsledkem je hromadění tekutiny i těchto mnohdy toxických substancí v těle. Na začátku jde o velmi lehké poškození, které se ale může časem vyvinout až do stavu vyžadujícího transplantaci ledvin.

2. Čím je problém způsoben?

Jedná se zajisté o kombinaci více faktorů, z nichž nejdůležitější roli hraje jiné proudění krve v ledvinných kapilárních klubkách (glomerulech). K tomu dochází důsledkem změn ve stavbě cévní stěny, které jsou vyvolány zvýšenou hladinou krevní glukózy.

3. Jsou někteří lidé ohroženi více než jiní?

Ano, větší riziko vzniku diabetické nefropatie mají jedinci postižení zároveň vysokým tlakem nebo pacienti špatně dodržující dietu a léčbu. Roli zde hrají i dědičné předpoklady, které však zatím nedokážeme odhalit přesněji než prostým zjištěním rodinné historie onemocnění ledvin.

4. Jak diabetik pozná, že má poničené ledviny?

Je pravda, že časná stadia tohoto onemocnění obvykle probíhají bez příznaků. Časem se ale selhávání projeví otoky, přibýváním na váze (kvůli zadržování vody), nevolností, zvracením, ztrátou chuti k jídlu, případně škytavkou (vinou hromadění toxických odpadních látek).

5. Existují vyšetření a testy?

Ano. Právě testy jsou jedinou možností, jak v bezpříznakové fázi odhalit zárodek problému. Základem diagnostiky je určení množství bílkoviny v moči, jak klasicky, tak speciální metodou, tzv. mikroalbuminurií. V pozdějších stadiích onemocnění leccos prozradí rovněž krevní testy – hladiny močoviny a kreatininu. Při nálezu abnormálních hodnot se přistupuje k podrobnějšímu vyšetření, které stanoví filtrační schopnost ledvin.

6. Trvá dlouho, než se orgán poškodí?

Téměř u každého diabetika I. typu se mírná změna funkce ledvin rozvine během 2 až 5 let od diagnostikování cukrovky. Zhruba u 30 % z nich onemocnění dále postupuje až k vážnému selhávání, což obvykle trvá dalších 10 až 30 let. Pro diabetiky II. typu nemáme natolik přesné informace, předpokládá se však, že průběh je podobný – jen obvykle začíná v o mnoho vyšším věku.

7. Jak lze těmto potížím předcházet?

Odpověď je jednoduchá – držte svoji cukrovku pod kontrolou.

8. Jsou-li už ledviny zasažené, jak zastavit proces zhoršování?

Zabránit postupujícímu ledvinnému selhávání je možné opět důslednou léčbou cukrovky a také vysokého tlaku, pokud jím trpíte. Berte pravidelně léky, ale nezapomínejte ani na dietu a další opatření týkající se stylu života. Prospěšná může být i strava s nízkým obsahem bílkovin, která ulehčí ledvinám práci. K ní je ovšem třeba přistupovat obezřetně, protože úplně bez bílkovin se naše tělo neobejde.

9. Kolik diabetiků dospěje až k naprostému selhání?

Jedná se asi o 30 % pacientů s cukrovkou I. typu a 10–40 % cukrovkářů II. typu. Některé skupiny populace, například Afroameričané či Hispánci, jsou k němu náchylnější než Evropané.

10. Když ledviny zkolabují, co se děje dál? 

V případě úplného selhání pacienti začnou docházet pravidelně na dialýzu. Jsou dva typy – hemodialýza a peritoneální dialýza, kterou mohou lidé provádět i sami doma. Obě možnosti vám lékař vysvětlí a společně, v závislosti na vašich přáních a životním stylu, vyberete vhodnější variantu. Rovněž můžete být zařazeni do seznamu pacientů čekajících na transplantaci ledvin.

(luko)

Zdroje:
www.kidney.org
www.medicinapropraxi.cz

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 11932
Naposledy navštívené dotazy
Pět tipů, jak přeměnit občasný pohyb v pravidelný rituál

Život s cukrovkou nezahrnuje jen dietní opatření nebo užívání tabletek. Nutné je často změnit celou životosprávu a zařadit do ní i pohyb. Díky našim pěti tipům to jistě zvládnete.

Nové léky proti cukrovce mohou nabídnout víc než tradiční antidiabetika

Málokterá skupina léčiv je tak nestejnorodá jako perorální antidiabetika. Část preparátů je starší, ale osvědčená, nové přípravky zase nabízejí nevídané možnosti. Který lék je pro vás ten pravý?

Cukrovka a zrak: od rozmazaného vidění po úplnou slepotu

Víte, jaká je nejčastější příčina slepoty ve vyspělých zemích? Nejsou to infekce, nádory ani úrazy očí, ale právě cukrovka. Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, výjimkou nejsou ani oči. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit přechodné rozmazané vidění, ale také trvalý zákal čočky nebo poškození sítnice.

Novinka! Již existuje antidiabetikum, které snižuje nebezpečí kardiovaskulárních nemocí

Léků, které pomáhají kompenzovat cukrovku 2. typu, je dnes dostatek. Nyní přišli vědci s přípravkem, který umí i něco podstatného navíc.

Sekundární diabetes: lze ho i zcela vyléčit

Cukrovka je charakteristická zvýšenou hladinou krevního cukru. Vzniká sama o sobě, ale může být též následkem jiných chorob. Řešit se pak musí nejen diabetes, ale především vyvolávající onemocnění.

Aby vám prášky nevypadly z hlavy aneb Mazaně proti zapomínání

Trpíte-li cukrovkou již delší dobu, asi jste na pravidelné polykání pilulek zvyklí. Pokud však stále zapomínáte nebo vám byly léky nasazeny teprve nedávno, nabízíme pár tipů, jak si vždy vzpomenout a předcházet tím komplikacím.

Deset tipů pro diabetiky, jak zvládnout Vánoce

Nadcházející svátky znamenají krásné chvíle strávené s našimi blízkými. Ale pro někoho, například pro lidi s cukrovkou, jsou také zkouškou pevné vůle. Je totiž obzvláště důležité, aby tito jedinci volili svoji stravu opravdu správně. Poradíme, jak na to.

Sedm rad pro harmonické manželství s diabetem

Když jeden z partnerů onemocní cukrovkou, bývá to zátěžová zkouška pro vztah. Pokud si však dvojice najde způsob, jak zvládnout tuto obtížnou situaci, může to společné soužití nakonec ještě více stmelit.

Porod s cukrovkou bez problémů? Jen díky poctivé léčbě!

Mnoho budoucích matek potýkajících se s cukrovkou má velké obavy z porodu. Ten ale většinou probíhá stejně jako u zdravých žen. Nastanou-li nějaké komplikace, je důležité vědět, že jsou často důsledkem špatné kontroly diabetu v těhotenství. Kvalitní léčbou je lze podstatně minimalizovat.

Pět změn, kterými lze předcházet cukrovce

Pojďte s námi, obrazně i doslova, předběhnout diabetes! Přinášíme vám pět návyků, které by si měl osvojit každý, kdo se chce dožít stáří ve zdraví.

Metabolický syndrom aneb Smrtící daň za současný životní styl

Když americký lékař Gerald Reaven v roce 1988 poprvé popsal metabolický syndrom, nejspíš netušil, že se v blízké budoucnosti stane jedním z nejčastějších zdravotních problémů. Epidemie obezity, cukrovky, zvýšeného tlaku krve a hladiny tuků v krvi si vybírá krutou daň zejména na obyvatelích vyspělých států.

Berete inzulin a tloustnete? Neupravujte si sami dávkování!

Když už dieta, cvičení a léky nezvládnou udržet váš diabetes pod kontrolou, je nutná aplikace inzulinu. Ačkoli je pro spoustu lidí nepostradatelný, některým dělá starosti, protože po něm přibývají na váze. Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost správnému životnímu stylu.

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Časté močení – znamení nezvládnuté cukrovky

Vymočíte denně více než 3 litry tekutiny? Běháte stále na záchod a trpíte neuhasitelnou žízní? Jde pravděpodobně o signál, že váš krevní cukr není v normě.

Cukrovka u mužů a žen probíhá různě. Kdo je na tom hůř?

Diabetes mellitus 2. typu je chronické onemocnění, které se vyskytuje u obou pohlaví. Studie i praktické zkušenosti diabetologů však ukazují, že cukrovka neprobíhá u všech pacientů stejně. Mezi muži a ženami existuje v souvislosti s touto nemocí mnoho rozdílů.

Diabetes a riziko infekcí – máte se čeho bát?

Imunitní systém je složitý mechanismus, chrání nás mimo jiné před infekcemi. Onemocnění cukrovkou jeho fungování narušuje. Diabetik pak snáze podléhá nákazám škodlivými mikroorganismy. Základem obrany je optimální hladina krevního cukru.

Trápí vás kromě cukrovky i nadváha? Známe léky, které pomohou!

Vejít se do loni koupených kalhot, cítit se zase dobře v plavkách, zkrátka zhubnout. Pro mnoho lidí úkol nejvyšší priority. Ovšem pro osoby trpící diabetem II. typu je získání a udržení optimální hmotnosti obzvláště důležité kvůli jejich zdraví.

Přípravy na Vánoce: 7 tipů, jak ulevit duši i tělu

Vánoce jsou stresujícím obdobím nejen pro naše peněženky, ale také pro zdraví. Nakupujeme dárky, pečeme cukroví, intenzivně uklízíme a o klidu a pokoji můžeme jedině snít. Pokud se však budete inspirovat našimi radami, možná zvládnete a prožijete celé svátky lépe a snadněji.

Pokožka sužovaná diabetem – od svědění až po infekce

Kožní komplikace cukrovky pozná každý třetí diabetik. Klíčem k úspěšné léčbě je jejich včasný záchyt. Abychom ale případný problém nepřehlédli, musíme jej nejprve znát.

Deset slavných diabetiků… a jeden český navíc!

Nemoci se nevyhýbají ani celebritám. Onemocnět cukrovkou může opravdu každý – herec, zpěvák, sportovec i politik. Představujeme vám několik osobností, kterým ošetřující lékař sdělil diagnózu s názvem diabetes.

Sedm zásad zdravého cvičení pro cukrovkáře

Pravidelný pohyb je bezpochyby velice přínosný. Snižuje váhu, podporuje činnost kardiovaskulárního systému a zvyšuje efektivitu využití inzulínu v těle. Má tedy pozitivní vliv také na hladinu glukózy v krvi. Při nedodržení určitých zásad může však i škodit. 

Léky na cukrovku 2. typu – mohou je užívat i děti?

Mezi léčebné strategie diabetu 2. typu patří dieta, cvičení, inzulin a jiná léčiva. Těmto preparátům se pro jejich nejčastější způsob podávání říká perorální antidiabetika. Jejich použití u dětí je však stále předmětem diskuse mnoha odborníků.

Najít účinný lék na cukrovku může být věda

Preparátů, které se podávají při léčbě diabetu, je dnes celá řada. Ovšem ne každý pacient může brát libovolný přípravek. Výběr vhodného perorálního antidiabetika nebo jejich správné kombinace ovlivňuje celá řada faktorů. Jde proto o proces značně komplikovaný. A z čeho lze vybírat?

Budoucnost léčby diabetu? Od strojů po zvířata

Současná terapie cukrovky je poměrně složitá a vyžaduje časté měření hladiny glukózy v krvi. Proto snad všichni diabetici sní o tom, že jednou se na jejich nemoc najde definitivní lék. Je naděje?

Když už na cukrovku cvičení ani dieta nestačí

Při cukrovce 2. typu je kontrola hladina glukózy v krvi naprosto zásadní. Čím více se totiž bude odchylovat od normy, tím více roste riziko a rychlost rozvoje chronických komplikací diabetu (postižení sítnice, ledvin aj.). Nejlépe tomu zabrání dieta a cvičení. Pokud ale selžou, přicházejí na řadu léky.

Když tělo práci s inzulinem nezvládá, má člověk velký problém

Cukrovka II. typu či metabolický syndrom – to jsou příklady chorob, kterým můžeme předejít, pokud včas zastavíme rozvoj inzulinové rezistence. O co se jedná a jak tomuto stavu předcházet, to prozradí následující řádky.

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a čemu se naopak vyhýbat velkým obloukem. Skladba správné stravy je někdy vskutku velmi svízelná. Přinášíme proto několik tipů, díky nimž udržíte hladinu svého cukru na správných hodnotách.

Vyzrajte v létě na kvasinky! Víme, jak na to!

Dovolenkové radovánky často zhatí kvasinková infekce. Zvláště diabetici jsou k těmto obtěžujícím a nepříjemným potížím velmi náchylní. Napovíme, jak se těmto mikroorganismům účinně bránit.

Moderní diety mají jedno společné: hlavně nejíst normálně!

Stačí malé zrnko pravdy, všelijak provedená studie a další „superzaručená“ dieta je na světě. Úspěšnost nové procedury přitom obvykle závisí na tom, jestli s ní začne nějaká celebrita. Pojďme se podívat na stravovací hity současnosti a zapátrat po jejich výhodách a nevýhodách.

Kouření a diabetes – vražedná kombinace

Potýkáte se s cukrovkou, ovšem kouření se nehodláte vzdát? Pak se musíte připravit na velké zdravotní potíže. Možná nenastanou hned, ale časem se rozhodně projeví.

Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí

U diabetiků se většinou jejich nemoc podepisuje i na ledvinách. Jak tomu předcházet a co člověka na tento problém upozorní, to napoví následující řádky.

Čtyři zlatá pravidla pro udržení cukru pod kontrolou

Cukrovka se zdaleka neřeší jen pomocí léků nebo podáváním inzulínu. Významně podpořit její normalizaci může rovněž úprava životního stylu. Díky tomu se hodnoty glykémie (krevního cukru) často úspěšně stabilizují. Jak tedy udržet cukr v mezích normy?

Potvrzeno unikátním výzkumem! Nový lék proti cukrovce chrání zároveň i srdce a cévy

Cukrovka představuje v současné době celosvětově velký zdravotnický problém. Jenom v České republice trpí tímto závažným metabolickým onemocněním přibližně 8 % populace. Choroba přitom urychluje kornatění tepen a způsobuje komplikace v podobě infarktu nebo mozkové mrtvice. Nyní se ale diabetikům v tomto ohledu blýská na lepší časy. Unikátní výzkum totiž potvrdil, že nový lék na cukrovku dokáže zároveň snížit i riziko onemocnění srdce a cév.

Konečné řešení cukrovky I. typu? Transplantace slinivky!

Diabetici s cukrovkou I. typu jsou doživotně závislí na pravidelném dodávání inzulínu. Jejich organismus ho totiž nedokáže sám vyrábět. Tuto terapii mohou ale provázet závažné zdravotní komplikace, zejména nebezpečný pokles hladin krevního cukru. Řešením pro ty, u kterých se těžké hypoglykémie vyskytují opakovaně, může být transplantace slinivky. Kdy se provádí?

Léčíte diabetes prášky? Pozor na vedlejší účinky!

Perorální antidiabetika jsou v léčbě cukrovky účinným pomocníkem. Mají však, jako všechna léčiva, i své nežádoucí účinky, se kterými je třeba počítat.

Pozor na skryté cukry, jsou téměř všude!

Některým život oslazuje, jiným komplikuje. Cukr, především ten skrytý, může mít negativní dopad na zdraví mnoha lidí. Diabetici o tom vědí své. Prozradíme, jaké maskování cukr používá nejčastěji.

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Odborníci odhalili další typ cukrovky – diabetes typu 1,5

Jste zdraví, štíhlí a diagnóza diabetu zrovna u vás lékaře překvapila? Nová forma diabetu se skrývá za 2. typ, jeho podstata je ale jiná. Čím se tato nemoc vyznačuje a jak poznat, jestli se týká právě vás?

Váha je při cukrovce v popředí zájmu. Je ta vaše optimální?

Kila navíc mohou způsobit zdravotní problémy, ať diabetem trpíte, či nikoliv. Výraznou nadváhu, společně s kardiovaskulárními onemocněními a vysokým krevním tlakem, však často nacházíme právě u diabetiků 2. typu. Jak zdravě zhubnout?

Za ztrátou vědomí u diabetika může stát „vysoký cukr“

Hluboké bezvědomí může mít u jedinců trpících cukrovkou celou řadu příčin. Jednou z nich je takzvané hyperglykemické kóma. Dochází k němu tehdy, když je v krvi nadměrná hladina cukru. Vnímaví diabetici ale umí varovné signály předcházející tomuto stavu rozpoznat.

Prediabetes – jen krůček od cukrovky

V České republice trpí diabetem přes 800 tisíc lidí, tedy skoro každý desátý zdejší obyvatel. Další jedinci pak mají zvýšenou hladinu cukru v krvi čili jsou ve stadiu prediabetu. Nemají tedy k cukrovce daleko. Komu reálně hrozí propuknutí této nemoci?

Zdraví na talíři aneb Na cukrovku s rozumem

Někteří diabetici mají dojem, že pro zdravé stravování stačí jen omezit cukry. To je ovšem málo. Poradíme, z čeho vařit a jak si jídlo rozvrhnout v průběhu dne. A věřte, že nic těžkého to není.

Tělo bez inzulínu aneb Cukrovkářem od dětství

Podstatou cukrovky I. typu je úplné chybění inzulínu v organismu. Ten je však pro přežití nezbytný, proto jsou diabetici s touto formou nemoci doživotně odkázáni na jeho umělé dodávání. První příznaky onemocnění vznikají už v nízkém věku či v dospívání. Co chorobu způsobuje?

Zlobí vás játra? Opatrně s léky a doplňky stravy!

Jedna z hlavních funkcí jater je štěpit a odstraňovat sloučeniny, které přijímáme v potravě – tedy také léky, doplňky stravy a bylinné výtažky. Játra jsou za normálních okolností schopná vykonávat tuto funkci dostatečně, pokud jsou ale nemocná, může jim to činit značné problémy.

Ucpaný žaludek? Seznamte se s gastroparézou

Gastroparéza je stav, kdy se žaludek nemůže normálním způsobem vyprazdňovat do tenkého střeva. Je to velmi svízelné onemocnění často doprovázející neléčený diabetes. Řešením bývají léky, někdy ale musí přijít ke slovu i skalpel.

Poškození ledvin čeká téměř třetinu diabetiků

Věděli jste, že cukrovka je číslo jedna na seznamu příčin, které vedou k selhání ledvin? Poradíme, jak se nestát někým z těch, kteří se na nelichotivém prvenství podílejí.

Správná svačina: zdravá a připravená podle chuti školáka

Svačiny pro děti mohou být rychlé, dobré, jednoduché a přitom nijak finančně nákladné. Hlavní je, aby byly vyvážené a obsahovaly všechny důležité látky, které dětský organismus potřebuje pro správný vývoj.

Příčiny diabetu známé i neznámé

Různé typy, odlišné příčiny. Cukrovka je nemoc více tváří, která stále vyvolává dohady. Je pravda, že ji způsobuje příliš mnoho cukru v jídelníčku? Mohou za diabetes potomků rodiče? A jakou roli hraje věk?

I s cukrovkou lze těhotenství zvládnout v pohodě

Má-li žena diabetes, bývá založení rodiny o něco náročnější. Nabízíme budoucím matkám diabetičkám pár rad a tipů pro bezpečné a zdravé těhotenství. Samozřejmá je pomoc odborníků, ale i vy můžete pro sebe a své dítě mnoho udělat.

Máte poškozené ledviny? Změňte stravování v jejich prospěch!

Každý člověk, u něhož došlo v důsledku nějaké nemoci k omezení funkce ledvin, musí dodržovat dietu. Typickým příkladem takových chorob je cukrovka nebo vysoký tlak krve. Nemocné ledviny sice nelze zcela vyléčit, ale oddálit jejich další poškozování může změna každodenního jídelníčku.

Nahoru