Váha je při cukrovce v popředí zájmu. Je ta vaše optimální?

Kila navíc mohou způsobit zdravotní problémy, ať diabetem trpíte, či nikoliv. Výraznou nadváhu, společně s kardiovaskulárními onemocněními a vysokým krevním tlakem, však často nacházíme právě u diabetiků 2. typu. Jak zdravě zhubnout?

Váha je při cukrovce v popředí zájmu. Je ta vaše optimální?

Ukazatelem toho, že je nutné shodit pár kilo, bývá často šatník. Ale pro objektivizaci nadváhy jsou lékaři a nutričními terapeuty používány různé vzorce. Mezi nejznámější patří BMI (body mass index), který hranici nadváhy určuje na hodnotu 25. Další možností je měření obvodu pasu. To pomůže odhadnout množství tzv. abdominálního tuku, který je rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění. Optimální hodnoty by se měly pohybovat okolo 80 cm u žen a 84 cm u mužů. Průzkumy ukazují, že o kolik více vážíte, o to více má pro vás hubnutí benefitů. I ztráta jen 5–10 % tělesné hmotnosti vede u obézních pacientů ke zlepšení jejich zdravotního stavu. Cílem při hubnutí by měly být hodnoty BMI, které se pohybují v rozmezí normy – tedy 18,5 až 24,9.

Kde se berou kalorie 

K přibírání na váze dochází, pokud náš kalorický příjem převyšuje energetický výdej. Je proto dobré znát počet a kvalitu kalorií, které konzumujeme. Jejich základními zdroji jsou:

  • tuky (1 g obsahuje 9 kcal),
  • sacharidy (1 g má 4 kcal),
  • bílkoviny (1 g obsahuje 4 kcal),
  • alkohol (1 g má 7 kcal). 

Pro běžného dospělého je doporučený denní příjem 2000 kcal pro ženu a 2500 kcal pro muže. Tato potřeba ale závisí i na věku, výšce, míře naší pohybové aktivity a podobně.

Rozumná volba

Pokud je vaším cílem zhubnout, měl by denní energetický výdej převýšit příjem. Pro udržení zdravé váhy je potom ideální vyrovnaný stav. Jsou dvě cesty, které lze v případě redukce váhy volit. Buď omezíte konzumaci a tím i příjem kalorií, nebo přidáte na pohybu a zvýšíte tak výdej. Ideální je ovšem směr třetí, a to s mírou kombinovat oba způsoby. Pamatujte ale, že za zdravý se považuje úbytek váhy maximálně 1 kg za týden. Dejte si pozor, abyste nejedli až příliš málo. To by bez lékařského dohledu mohlo přinést dlouhodobé zdravotní potíže. Proto zkonzultujte své cíle s nutričním terapeutem či lékařem. Vezmou v úvahu i vaše přidružená onemocnění a pomohou vám vybrat tu nejlepší cestu. 

Správná strava je individuální 

Existuje mnoho diet a stylů, které s hubnutím a udržením zdravé váhy pomáhají. Neexistuje ale jeden postup vhodný pro všechny. Proto si musíte vybrat ten, který bude nejlépe vyhovovat vám. Základem je vždy vyvážená strava a jídelníček s nízkým obsahem nasycených mastných kyselin a jednoduchých cukrů. Musí obsahovat všechny potřebné živiny a dostatek vlákniny. Existují i různé diety, většinou jako krátkodobé řešení, které jsou vhodné zejména pro začátek hubnutí. U mnoha z nich bylo zjišťováno, jaký vliv mají právě u pacientů s cukrovkou typu 2.  

  • Nízkotučná, vyvážená strava. Zahrnuje konzumaci všech typů základních potravin s důrazem na ovoce, zeleninu, některé složité sacharidy, bílkoviny a mléčné výrobky, ale s omezením příjmu tuků. Studie ukazují, že tento typ diety pomáhá s hubnutím, zlepšuje hodnoty glykovaného hemoglobinu a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.
  • Středozemní dieta. Je založena zejména na rostlinných pokrmech s velkým množstvím zeleniny a luštěnin, semínek, celozrnných produktů a olivového oleje. Ve střídmém množství jsou doporučeny mléčné produkty a vejce. Vyhýbat byste se měli červenému masu a průmyslově zpracovaným potravinám. Existují důkazy, že některým pacientů pomáhá tato strava hubnout, zlepšovat hladiny glukózy a snižovat riziko srdečních onemocnění.
  • Dieta s nízkým glykemickým indexem. Soustředí se na potraviny, které po konzumaci pomalu zvyšují hladinu krevního cukru (na rozdíl od rychlých sacharidů s vysokým glykemickým indexem). Jedná se například o ovoce a zeleninu, ořechy, tmavou rýži, černý chléb a podobně.

Vyberte si zátěž 

Dospělí lidé by měli mít každý den dostatek pohybu. Během týdne by v součtu měla aktivita střední intenzity činit asi 150 minut – tedy alespoň 30 minut 5× týdně. Střední zátěž poznáte tak, že se při ní sice zadýcháte, ale stále jste schopni mluvit, i když už ne například zpívat. Příkladem může být rychlá chůze, jízda na kole, plavání, tenis, tanec, ale i zahradničení a uklízení. Další možností je zařazení velmi intenzivní aktivity po dobu 60 minut 3× týdně. Taková činnost znamená vysokou zátěž – jde o běh či jízdu na kole rychlejším tempem, než jste zvyklí. Dvakrát za týden byste také měli zařadit cvičení pro zvýšení síly. Těžké váhy jsou pro osoby s diabetem většinou nevhodné, ale lze použít lehké činky či cvičení s vlastní vahou.

Před startem porada!

Výše uvedená pohybová doporučení jsou určena zejména pro osoby, které se snaží zůstat na své zdravé váze. Budete-li chtít hubnout, je možné, že budete muset na pohybu přidat i více. Je ovšem důležité zmínit, že jakoukoliv novou sportovní aktivitu byste měli probrat se svým lékařem. Ten se ujistí, zda je pro vás daný pohyb vhodný, a podá všechny informace o tom, jak by mohla zátěž ovlivnit vaši cukrovku. Obzvlášť důležité je to v případech, kdy užíváte určité léky či inzulin. Cvičení v těchto případech může totiž způsobit i životu nebezpečnou hypoglykémii.

Užitečné tipy 

  • Určete si jasné a dosažitelné cíle. Až se k nim dostanete, pak teprve postupujte dál. 
  • Zkuste si vést jídelníček. Pomůže odhalit chyby ve stravování, které si ani neuvědomujete (například ochutnávání při vaření či sklenice vína u televize).
  • Myslete dopředu – připravte si zdravé pochoutky na svátky či oslavy narozenin.
  • Dostatečně spěte. Pokud jste unavení, budete hladoví a chuť na sladká a nezdravá jídla se znásobí.
  • Vyhněte se přísným dietám, které zcela zakazují určité druhy potravin. Pravděpodobnost, že u nich dlouhodobě vydržíte, je nízká.
  • Užívejte si jídlo. I zdravá strava může chutnat dobře. Pamatujte, že k oblíbeným klasickým pokrmům existuje mnoho vhodnějších variant.

(cean)

Zdroj:
www.diabetes.org.uk

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 9794
Naposledy navštívené dotazy
Deset tipů pro diabetiky, jak zhubnout

Při cukrovce 2. typu je fyzická aktivita opravdu blahodárná. Bez ní jdou totiž nadbytečná kila dolů jen velmi těžce. Pohyb navíc obecně pomáhá překonávat těžkosti spojené s nemocí. Pokud nevíte, jak začít, inspirujte se našimi tipy.

Pokožka sužovaná diabetem – od svědění až po infekce

Kožní komplikace cukrovky pozná každý třetí diabetik. Klíčem k úspěšné léčbě je jejich včasný záchyt. Abychom ale případný problém nepřehlédli, musíme jej nejprve znát.

Sedm rad pro harmonické manželství s diabetem

Když jeden z partnerů onemocní cukrovkou, bývá to zátěžová zkouška pro vztah. Pokud si však dvojice najde způsob, jak zvládnout tuto obtížnou situaci, může to společné soužití nakonec ještě více stmelit.

Nedostatek pohybu ohrožuje srdce!

Podle lékařů neustálé sezení a konzumace všeho možného našemu tělu nesvědčí. Chybí nám činnosti, při kterých se zadýcháme, rozehřejeme a zrychlí se činnost mnoha orgánů. Pohodlnost a lenost nás ale může i zabít.

Lahodně nezdravé stravování – odoláte?

Jídla, která obsahují spoustu tuku a cukru, mají jedno společné – skvělou chuť. Proto nás stále lákají, i když víme, že nás mohou doslova zabít. Zvláště osoby s cukrovkou by měly najít vůli a odvahu pustit se se škodlivým stravováním do boje.

Ucpaný žaludek? Seznamte se s gastroparézou

Gastroparéza je stav, kdy se žaludek nemůže normálním způsobem vyprazdňovat do tenkého střeva. Je to velmi svízelné onemocnění často doprovázející neléčený diabetes. Řešením bývají léky, někdy ale musí přijít ke slovu i skalpel.

Úprava hmotnosti při diabetu: zázračné nápoje povoleny!

Trpíte-li cukrovkou a potřebujete zhubnout, můžete i vy vyzkoušet tzv. náhrady stravy. Koktejly, tyčinky a další výrobky by vám měly pomoci redukci váhy rozjet a usnadnit tak prvních pár týdnů až měsíců. Svoji strategii si ale nejprve nechte schválit lékařem.

Deset tipů pro diabetiky, jak zvládnout Vánoce

Nadcházející svátky znamenají krásné chvíle strávené s našimi blízkými. Ale pro někoho, například pro lidi s cukrovkou, jsou také zkouškou pevné vůle. Je totiž obzvláště důležité, aby tito jedinci volili svoji stravu opravdu správně. Poradíme, jak na to.

Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí

U diabetiků se většinou jejich nemoc podepisuje i na ledvinách. Jak tomu předcházet a co člověka na tento problém upozorní, to napoví následující řádky.

Berete inzulin a tloustnete? Neupravujte si sami dávkování!

Když už dieta, cvičení a léky nezvládnou udržet váš diabetes pod kontrolou, je nutná aplikace inzulinu. Ačkoli je pro spoustu lidí nepostradatelný, některým dělá starosti, protože po něm přibývají na váze. Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost správnému životnímu stylu.

Alkohol a diabetes se nemají rádi. Občas se však snesou

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou energetickou hodnotu. Když už se rozhodnete napít, vyberte si tak období, kdy je váš diabetes dobře kompenzován.

Nebezpečná diabulimie aneb Na hubnutí se vyzrát nedá

Proč začíná člověk shazovat kila, když se jeho cukrovka vymkne kontrole? A proč je takové hubnutí životu nebezpečné? Fenomén jménem diabulimie je zřejmě častější, než si myslíme.

Nadváha diabetiků aneb Někdy sportovat nestačí

Obezita je nemoc. Léčit ji můžeme změnou životního stylu, pilulkami, ale i operací. Jaké je ale nejlepší řešení u člověka trpícího cukrovkou?

Zbavte se „svátečních kil“ jednou provždy

Ačkoliv jsou vánoční svátky často spojeny s přejídáním, jen málo z nás během nich skutečně výrazně přibere. Nějaké to sváteční „deko“ navíc nám však přibýt může. Aby váha neukazovala vyšší hodnoty po zbytek roku a následně se zase neposunula o trochu výš, je třeba reagovat rychle.

Cukry a náhradní sladidla – víte, co jíte?

Nejen diabetici, ale i lidé toužící zhubnout jsou za ně vděční. Umělá sladidla totiž umožňují dopřávat si sladké bezpečně a bez výčitek. Jak ale vznikají a kde všude se s nimi můžeme setkat?

Diabetik alergik? I s tím si medicína umí poradit

Nově diagnostikovaný cukrovkář, který zároveň trpí alergií, si s příchodem jara může začít dělat starosti. Nemusí se ale bát, sama alergie na glykémii vliv nemá. Ovšem některé léky ano.

Odborníci odhalili další typ cukrovky – diabetes typu 1,5

Jste zdraví, štíhlí a diagnóza diabetu zrovna u vás lékaře překvapila? Nová forma diabetu se skrývá za 2. typ, jeho podstata je ale jiná. Čím se tato nemoc vyznačuje a jak poznat, jestli se týká právě vás?

Diabetici, pozor – cukrovka ničí i vaše zuby!

Pokud se navzdory cukrovce chcete chlubit vlastním zdravým chrupem, musíte si jej hlídat a pečovat o něj. Diabetici totiž ztrácejí mnohem více zubů než lidé bez cukrovky.

Stabilizace cukrovky aneb Přibírám po inzulinu! Je to normální?

Nárůst váhy po započetí aplikace inzulinu je naprosto běžný. Přesně toto by svým klientům měli mimo jiné sdělovat diabetologové. Takto informovaný pacient pak lépe zvládne případné hmotnostní výkyvy a nebude mít sklony k tomu, omezovat kvůli hubnutí množství inzulinu.

Moderní léčba diabetu II. typu chrání i srdce!

Vždy, když se objeví nový lék, odborníci i pacienti doufají, že bude umět zdraví po všech stránkách vylepšit. U inovativních léčiv proti cukrovce druhého typu tomu tak nejspíše opravdu bude.

Tělo bez inzulínu aneb Cukrovkářem od dětství

Podstatou cukrovky I. typu je úplné chybění inzulínu v organismu. Ten je však pro přežití nezbytný, proto jsou diabetici s touto formou nemoci doživotně odkázáni na jeho umělé dodávání. První příznaky onemocnění vznikají už v nízkém věku či v dospívání. Co chorobu způsobuje?

Náhradní sladidla – mají své výhody, ale i stinné stránky

Umělá sladidla jsou jablkem sváru. Někteří na ně nedají dopustit, jiní je považují za bezmála jedovaté. Jaký tedy mají tyto sladké náhražky cukru bez kalorií skutečný dopad na lidský organismus?

S diabetickým deníkem máte cukrovku pevně ve svých rukou

Lékaři, výživoví poradci i internetové informační portály, všichni radí to samé: Máte-li cukrovku, pište si deník. Víte ale, k čemu vlastně diabetický deník slouží a jak pomáhá při vaší léčbě?

I s cukrovkou lze těhotenství zvládnout v pohodě

Má-li žena diabetes, bývá založení rodiny o něco náročnější. Nabízíme budoucím matkám diabetičkám pár rad a tipů pro bezpečné a zdravé těhotenství. Samozřejmá je pomoc odborníků, ale i vy můžete pro sebe a své dítě mnoho udělat.

Léčba cukrovky I. typu? Důležité je komplexní opatření

Cílem léčby diabetu je uchovat hladinu krevního cukru v normě. Mnozí stále žijí v přesvědčení, že vše napraví pouze samotné podávání inzulínu. To je ale omyl. Neupraví-li nemocný i svoji životosprávu, mohou být výsledky terapie nedostačující.

Jak udržet cukrovku II. typu na uzdě? Hlavně sebekázní!

Léčba diabetu druhého typu je do značné míry závislá na kázni pacienta. Pokud se snaží, může úspěšně využívat řadu metod, které mu umožní vyhnout se komplikacím, nebo je alespoň oddálit. Laxní přístup cukrovku rozhodně nijak nezlepší.

Pozor na skryté cukry, jsou téměř všude!

Některým život oslazuje, jiným komplikuje. Cukr, především ten skrytý, může mít negativní dopad na zdraví mnoha lidí. Diabetici o tom vědí své. Prozradíme, jaké maskování cukr používá nejčastěji.

Jedenáct tipů, jak přemoct chuť na sladké

S cukrovkou je třeba stravu předem pečlivě plánovat. Přestože je hlavním problémem cukr, v jídelníčku by se měl najít prostor třeba i pro kousek bábovky nebo malý nanuk. Pokud bojujete s touhou mlsat dnes a denně, nabízíme pár „bezbolestných“ tipů, jak zvítězit.

Za ztrátou vědomí u diabetika může stát „vysoký cukr“

Hluboké bezvědomí může mít u jedinců trpících cukrovkou celou řadu příčin. Jednou z nich je takzvané hyperglykemické kóma. Dochází k němu tehdy, když je v krvi nadměrná hladina cukru. Vnímaví diabetici ale umí varovné signály předcházející tomuto stavu rozpoznat.

Porod s cukrovkou bez problémů? Jen díky poctivé léčbě!

Mnoho budoucích matek potýkajících se s cukrovkou má velké obavy z porodu. Ten ale většinou probíhá stejně jako u zdravých žen. Nastanou-li nějaké komplikace, je důležité vědět, že jsou často důsledkem špatné kontroly diabetu v těhotenství. Kvalitní léčbou je lze podstatně minimalizovat.

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Sportování s cukrovkou? Jen když je nemoc pod kontrolou

Diabetici sportovci jsou běžným úkazem. Pohyb je totiž jednou z metod, které stav člověka s cukrovkou udržují stabilizovaný. Tito pacienti si navíc dokážou své aktivity velmi dobře užívat.

Cukrovka u mužů a žen probíhá různě. Kdo je na tom hůř?

Diabetes mellitus 2. typu je chronické onemocnění, které se vyskytuje u obou pohlaví. Studie i praktické zkušenosti diabetologů však ukazují, že cukrovka neprobíhá u všech pacientů stejně. Mezi muži a ženami existuje v souvislosti s touto nemocí mnoho rozdílů.

Těhotná s cukrovkou? S trochou plánování žádný problém!

Těhotenství klade na ženské tělo značné nároky. Je-li budoucí matka navíc zatížena cukrovkou, je nutné vybalancovat léčbu ve prospěch její i očekávaného potomka. Vše lze zvládnout, začne-li se s přípravami včas.

Bojujete s cukrovkou? Zvolněte tempo a vylaďte psychiku

Neustálé starosti a život v napětí rozhodně zdraví nezlepšují. A u diabetiků to platí dvojnásob. Přestaňte živit svoji cukrovku stresem a začněte ji léčit pohodou a uvolněním. Nabízíme 6 tipů, jak zůstat v klidu.

Těhotenský diabetes: ovlivňuje zdraví ženy i dítěte

Pokud jste přišla do jiného stavu, čeká vás během následujících měsíců spousta kontrol a prohlídek. Jednou z nich je i test na přítomnost tzv. těhotenské cukrovky. I když se vám může zdát zbytečným, je tento screening pro vás i vaše dítě nesmírně důležitý.

Cukrovka 1. typu je rodovou nemocí. Proč, to zůstává stále skryto

Dalo by se říci, že přes veškerý pokrok zůstává diabetes noční můrou genetiků. Dědičnost cukrovky 1. typu stále nebyla přesně vysvětlena, i když je jasné, že geny mají na rozvoji této choroby významný podíl.

Pět tipů, jak předcházet diabetu

Změna životního stylu může být velkým krokem k prevenci diabetu a nikdy není pozdě začít. Inspirujte se našimi pěti tipy!

Váha je při cukrovce v popředí zájmu. Je ta vaše optimální?

Kila navíc mohou způsobit zdravotní problémy, ať diabetem trpíte, či nikoliv. Výraznou nadváhu, společně s kardiovaskulárními onemocněními a vysokým krevním tlakem, však často nacházíme právě u diabetiků 2. typu. Jak zdravě zhubnout?

Konečné řešení cukrovky I. typu? Transplantace slinivky!

Diabetici s cukrovkou I. typu jsou doživotně závislí na pravidelném dodávání inzulínu. Jejich organismus ho totiž nedokáže sám vyrábět. Tuto terapii mohou ale provázet závažné zdravotní komplikace, zejména nebezpečný pokles hladin krevního cukru. Řešením pro ty, u kterých se těžké hypoglykémie vyskytují opakovaně, může být transplantace slinivky. Kdy se provádí?

Glykémie – pro diabetiky nejzásadnější veličina

Trpíte-li cukrovkou, znamená to, že hladina cukru ve vaší krvi může být trvale vysoká. Pokud nadměrné hodnoty glykémie trvají dlouho, časem mohou organismus poškodit. Jaké množství cukru v krvi je už příliš vysoké a co způsobuje?

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Čtyři zlatá pravidla pro udržení cukru pod kontrolou

Cukrovka se zdaleka neřeší jen pomocí léků nebo podáváním inzulínu. Významně podpořit její normalizaci může rovněž úprava životního stylu. Díky tomu se hodnoty glykémie (krevního cukru) často úspěšně stabilizují. Jak tedy udržet cukr v mezích normy?

Volba osobního trenéra: 10 tipů, jak se trefit

Najmout si trenéra je jeden z nejlepších způsobů, jak se dostat do kondice. Věnuje se jen vám, zná vaše potřeby a pomáhá řešit problémy. Špatný kouč ale může nadělat více škody než užitku. Jak zvolit toho pravého?

Bandáž žaludku – řešení nadváhy jen pro vyvolené

Potýkáte-li se s cukrovkou, asi vás trápí i nějaká ta kila navíc. Napadlo vás někdy, že zmenšením žaludku by se mohly vaše problémy s obezitou vyřešit? Možná ano, ovšem tato metoda rozhodně není vhodná pro každého.

Budoucnost léčby diabetu? Od strojů po zvířata

Současná terapie cukrovky je poměrně složitá a vyžaduje časté měření hladiny glukózy v krvi. Proto snad všichni diabetici sní o tom, že jednou se na jejich nemoc najde definitivní lék. Je naděje?

Únava při cukrovce: kdy už je potřeba zasáhnout

Vyčerpání a nedostatek energie jdou často s diabetem ruku v ruce. Příčin může být více. Prozradíme ty nejčastější a poradíme, jak proti únavě bojovat a v kterých případech už je nutné vyhledat lékaře.

Tělo potřebuje inzulín. Když ne přirozený, pak alespoň umělý

Inzulín představuje životně důležitý hormon, které naše tělo produkuje. Pokud je vytvářen v nedostatečném množství, rozvíjí se závažné zdravotní komplikace. Řešením je nasazení jeho uměle vytvořeného „dvojčete“.

Zbavte se závislosti na sladkém ve 4 krocích!

Sacharóza, fruktóza – zkrátka jednoduchý cukr. To je látka, jejíž konzumace za posledních sto let vzrostla raketovým tempem. Dříve byly pro lidi sladké pochoutky vzácností, nyní tvoří jednu z nejlevnějších složek sortimentu supermarketů. Jak se cukru bránit?

Diabetické rány se nerady hojí: tři pravidla úspěšné léčby

Lidé často svádějí s cukrovkou těžký souboj. Dostat nemoc pod kontrolu totiž nebývá lehké. Navíc by tito pacienti měli ještě neustále kontrolovat svoji pokožku kvůli případnému poranění. To totiž může mít v některých případech velmi nepříjemné následky.

Nahoru