Cukrovka poškozuje nervy: zásadní je prevence!

Jste-li diabetik, pak se možná obáváte diabetické neuropatie. Tato komplikace je zatím považována za nevratnou, bolestivému poškození nervů lze ale předcházet. Poradíme, jak na to.

Cukrovka poškozuje nervy: zásadní je prevence!

Zvýšená glykémie buď trvale, nebo opakovaně a často vede k tomu, že tkáně našeho těla začnou být poškozovány procesem zvaným glykace. Jednou z orgánových soustav, které trpí nejvíce, je soustava nervová, konkrétně periferní nervy. Tedy ty vycházející z mozku a míchy. Jsou zodpovědné jak za pohyblivost, tak za citlivost celého těla. Své poškozování rozhodně nepřijímají tiše a útrpně. Diabetická neuropatie je naopak nemoc velmi nepříjemná, mnohdy bolestivá.

Proces plný útrap 

  • Nejvíce diabetická neuropatie postihuje chodidla a nohy, méně často ruce. Může se ale projevit i na nervech trupu či vnitřních orgánů.
  • Prvními příznaky nejčastější formy, tedy periferní, bývají snížená citlivost na bolest, dotyk či změny teploty.
  • Pocity brnění a pálení přecházejí až v bolest, křeče pak v nepřiměřenou citlivost – i běžné doteky oblečení či vody se mohou stát nesnesitelnými.
  • Nejhorší bývají tyto pocity v noci, kdy člověku brání ve spánku.
  • Časem mohou nastupovat i pohybové příznaky – svalová slabost v nohou, ztráty rovnováhy.
  • Závažnou komplikací periferní diabetické neuropatie jsou nehojící se rány a vředy na nohou, které mohou končit až amputací.

Úleva? Vhodný životní styl i vitamíny

Prevencí diabetické neuropatie je zdravá životospráva a především udržování krevního cukru v normě – tedy správná dieta a léčba. Když se u vás projeví první příznaky, nejlepší cesta, jak zabránit zhoršení a případným závažným komplikacím nemoci, je stejná jako prevence.

  1. Dlouhodobě zdravé hodnoty glykémie i glykovaného hemoglobinu mohou při periferní diabetické neuropatii zpomalit vývoj a zmírnit bolest při periferní diabetické neuropatii.
  2. Pokud jsou obtíže nesnesitelné, tlumí se běžnými léky proti bolesti (např. s paracetamolem, ibuprofenem). Jejich pravidelné užívání je ale nutné konzultovat s lékařem.
  3. Podle některých studií mohou bolest zmírnit i doplňky stravy s vitamínem D.
  4. Krém s kapsaicinem, látkou z chilli papriček, by měl být k dostání v každé lékárně. Může lehkým podrážděním kůže ulevit od hlubší nervové bolesti.
  5. Je třeba přestat s kouřením, které zhoršuje cévní zásobení končetin a prohlubuje tak nemoc.
  6. Prokrvení končetin může zlepšit teplá koupel, dejte si ale pozor, abyste si kvůli snížené citlivosti nenatočili vodu příliš horkou.
  7. Duši i tělu prospěje pravidelný pohyb
  8. Může pomoci i doplňování vitamínů B6, B12 či alfa-lipoové kyseliny, což jsou vše důležité živiny pro nervový systém.
  9. Meditace a relaxační techniky jsou českou veřejností zatím méně uznávané, ale přesto použitelné metody pro úlevu od chronické bolesti.

Nohy vyžadují dohled 

Nohy postižené periferní diabetickou neuropatií je třeba chránit před poraněními. Pořiďte si pohodlné boty a vyvarujte se aktivit, jako je pedikúra. Dolní končetiny včetně chodidel je také potřeba pravidelně prohlížet. Každá, i drobná ranka si zaslouží důsledné ošetření a pozorování. V případě problematického hojení jsou někdy nutná též antibiotika a profesionální zdravotní péče. 

(luko)

Zdroje: 
www.mayoclinic.org
www.webmd.com

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 12684
Naposledy navštívené dotazy
Cukrovka a zrak: od rozmazaného vidění po úplnou slepotu

Víte, jaká je nejčastější příčina slepoty ve vyspělých zemích? Nejsou to infekce, nádory ani úrazy očí, ale právě cukrovka. Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, výjimkou nejsou ani oči. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit přechodné rozmazané vidění, ale také trvalý zákal čočky nebo poškození sítnice.

Pozor na skryté cukry, jsou téměř všude!

Některým život oslazuje, jiným komplikuje. Cukr, především ten skrytý, může mít negativní dopad na zdraví mnoha lidí. Diabetici o tom vědí své. Prozradíme, jaké maskování cukr používá nejčastěji.

Nové léky – nové naděje pro diabetiky

Již téměř sto let se k léčbě diabetu používá inzulin, ani on však cukrovku zcela nevyléčí. Taková „zázračná“ pilulka dosud neexistuje. Možností, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi, však mají lékaři a pacienti mnohem více než dříve.

Pokožka sužovaná diabetem – od svědění až po infekce

Kožní komplikace cukrovky pozná každý třetí diabetik. Klíčem k úspěšné léčbě je jejich včasný záchyt. Abychom ale případný problém nepřehlédli, musíme jej nejprve znát.

Když vás v noci budí zastavený dech aneb Co je spánková apnoe

Spánková apnoe je vážná porucha, která se projevuje opakovaným přerušením dýchání během spánku. To se může během jedné noci stát i více než stokrát. Mozek a zbytek těla tak mohou trpět nedostatkem kyslíku.

Jaký vliv má alkohol na krevní cukr? Odpovídá MUDr. Jana Urbanová

MUDr. Jana Urbanová je specialistkou na léčbu diabetu. V současné době působí v Centru pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy a na II. Interní klinice FNKV a 3. LF UK v Praze. Nyní exkluzivně odpovídá přímo na vaše dotazy zaměřené na život s diabetem.

Operace diabetika aneb V hlavní roli cukrovka

Na operační sál může diabetika přivést cokoliv. Ale cukrovka může samotný zákrok i období po něm zkomplikovat. Pokud tedy máte jít na operaci, důkladně se připravte. Vlastní snahou lze část rizik snížit.

Budoucnost léčby diabetu? Od strojů po zvířata

Současná terapie cukrovky je poměrně složitá a vyžaduje časté měření hladiny glukózy v krvi. Proto snad všichni diabetici sní o tom, že jednou se na jejich nemoc najde definitivní lék. Je naděje?

Sedm rad pro harmonické manželství s diabetem

Když jeden z partnerů onemocní cukrovkou, bývá to zátěžová zkouška pro vztah. Pokud si však dvojice najde způsob, jak zvládnout tuto obtížnou situaci, může to společné soužití nakonec ještě více stmelit.

Pět tipů, jak přeměnit občasný pohyb v pravidelný rituál

Život s cukrovkou nezahrnuje jen dietní opatření nebo užívání tabletek. Nutné je často změnit celou životosprávu a zařadit do ní i pohyb. Díky našim pěti tipům to jistě zvládnete.

Vyzrajte v létě na kvasinky! Víme, jak na to!

Dovolenkové radovánky často zhatí kvasinková infekce. Zvláště diabetici jsou k těmto obtěžujícím a nepříjemným potížím velmi náchylní. Napovíme, jak se těmto mikroorganismům účinně bránit.

Tělo potřebuje inzulín. Když ne přirozený, pak alespoň umělý

Inzulín představuje životně důležitý hormon, které naše tělo produkuje. Pokud je vytvářen v nedostatečném množství, rozvíjí se závažné zdravotní komplikace. Řešením je nasazení jeho uměle vytvořeného „dvojčete“.

Odborníci odhalili další typ cukrovky – diabetes typu 1,5

Jste zdraví, štíhlí a diagnóza diabetu zrovna u vás lékaře překvapila? Nová forma diabetu se skrývá za 2. typ, jeho podstata je ale jiná. Čím se tato nemoc vyznačuje a jak poznat, jestli se týká právě vás?

Když se cukr vymkne kontrole, může nastat kóma

Charakteristickým projevem cukrovky je zvýšení krevního cukru v krvi neboli glykémie. Dlouhodobě mírně vyšší hodnoty glykémie vedou k cévním, očním, neurologickým a jiným komplikacím diabetu. Náhlý a výrazný vzrůst však diabetika bezprostředně ohrožuje na životě.

Jak udržet cukrovku II. typu na uzdě? Hlavně sebekázní!

Léčba diabetu druhého typu je do značné míry závislá na kázni pacienta. Pokud se snaží, může úspěšně využívat řadu metod, které mu umožní vyhnout se komplikacím, nebo je alespoň oddálit. Laxní přístup cukrovku rozhodně nijak nezlepší.

Nedá vám spát spánková apnoe? Víme, jak si s ní poradit

Spánková apnoe způsobuje, že se ráno po probuzení necítíte odpočatí a svěží. Neléčená spánková apnoe bývá mnohdy zodpovědná za špatný výkon v každodenních činnostech. A to nemluvě o možných dopravních nehodách, které může způsobit nevyspalý jedinec za volantem. Proto je nutné tento problém řešit včas.

Nové léky proti cukrovce mohou nabídnout víc než tradiční antidiabetika

Málokterá skupina léčiv je tak nestejnorodá jako perorální antidiabetika. Část preparátů je starší, ale osvědčená, nové přípravky zase nabízejí nevídané možnosti. Který lék je pro vás ten pravý?

Cukrovkáři, chraňte si ledviny!

Bez ledvin se nedá žít. A právě diabetici jsou obzvlášť ohroženi jejich poškozením, konkrétně tzv. diabetickou nefropatií. V nejhorším případě u nich může dojít až k selhání tohoto orgánu.

Deset slavných diabetiků… a jeden český navíc!

Nemoci se nevyhýbají ani celebritám. Onemocnět cukrovkou může opravdu každý – herec, zpěvák, sportovec i politik. Představujeme vám několik osobností, kterým ošetřující lékař sdělil diagnózu s názvem diabetes.

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Když už na cukrovku cvičení ani dieta nestačí

Při cukrovce 2. typu je kontrola hladina glukózy v krvi naprosto zásadní. Čím více se totiž bude odchylovat od normy, tím více roste riziko a rychlost rozvoje chronických komplikací diabetu (postižení sítnice, ledvin aj.). Nejlépe tomu zabrání dieta a cvičení. Pokud ale selžou, přicházejí na řadu léky.

Léčba cukrovky I. typu? Důležité je komplexní opatření

Cílem léčby diabetu je uchovat hladinu krevního cukru v normě. Mnozí stále žijí v přesvědčení, že vše napraví pouze samotné podávání inzulínu. To je ale omyl. Neupraví-li nemocný i svoji životosprávu, mohou být výsledky terapie nedostačující.

Sportování s cukrovkou? Jen když je nemoc pod kontrolou

Diabetici sportovci jsou běžným úkazem. Pohyb je totiž jednou z metod, které stav člověka s cukrovkou udržují stabilizovaný. Tito pacienti si navíc dokážou své aktivity velmi dobře užívat.

Sedm tipů, jak v zimě posílit imunitu diabetika

Chladné měsíce představují velký nápor na obranyschopnost organismu. Obzvláště lidé trpící chronickým onemocněním, například cukrovkou, mají tendence stonat častěji. Přinášíme několik rad, jak během zimy zůstat zdraví.

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Sedm tipů pro lepší spánek (nejen) diabetika

Bez ohledu na aktuální hladinu cukru v krvi si i člověk s diabetem může každou noc dopřávat sladké sny. Pokud se mu však usnout opakovaně nedaří, je nutné situaci řešit. Než půjdete lékaře žádat o léky na spaní, zkuste podle našich doporučení upravit svůj režim.

Diabetická noha si žádá nejen speciální výběr bot

Cukrovka sama o sobě je poměrně těžkým zdravotním problémem. Zkomplikovat ji mimo jiné může i tzv. diabetická noha. V některých případech se musí přistoupit dokonce až k amputaci. Významnou roli v péči o diabetickou nohu hraje prevence, jejíž nedílnou součástí je nošení správné obuvi.

Cukrovka může zasáhnout i zrak

Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, mezi nimi i cévy na sítnici. Tak vzniká tzv. diabetická retinopatie, která člověka dokáže připravit kompletně o zrak. Proč toto postižení vzniká a jak se diagnostikuje, na to odpoví následující řádky.

Úprava hmotnosti při diabetu: zázračné nápoje povoleny!

Trpíte-li cukrovkou a potřebujete zhubnout, můžete i vy vyzkoušet tzv. náhrady stravy. Koktejly, tyčinky a další výrobky by vám měly pomoci redukci váhy rozjet a usnadnit tak prvních pár týdnů až měsíců. Svoji strategii si ale nejprve nechte schválit lékařem.

Metabolický syndrom aneb Smrtící daň za současný životní styl

Když americký lékař Gerald Reaven v roce 1988 poprvé popsal metabolický syndrom, nejspíš netušil, že se v blízké budoucnosti stane jedním z nejčastějších zdravotních problémů. Epidemie obezity, cukrovky, zvýšeného tlaku krve a hladiny tuků v krvi si vybírá krutou daň zejména na obyvatelích vyspělých států.

Sekundární diabetes: lze ho i zcela vyléčit

Cukrovka je charakteristická zvýšenou hladinou krevního cukru. Vzniká sama o sobě, ale může být též následkem jiných chorob. Řešit se pak musí nejen diabetes, ale především vyvolávající onemocnění.

Co je podstatou cukrovky 2. typu a jak poznat, že hrozí právě vám?

Výskyt cukrovky 2. typu v populaci rozvinutých zemí obecně vzrůstá. Výjimkou není ani Česká republika. Jak a proč tato nemoc vzniká a kteří lidé jsou k jejímu rozvoji nejnáchylnější? Na to vám odpoví následující řádky.

Kolísání glykémie: Varovné signály, které není radno přehlížet

Nejdůležitější věcí pro život s cukrovkou je udržovat si správnou hladinu cukru v krvi – glykémii. Příliš vysoká, ale i nízká vás může vážně ohrozit. Jak na sobě poznat počínající problém?

Diabetik alergik? I s tím si medicína umí poradit

Nově diagnostikovaný cukrovkář, který zároveň trpí alergií, si s příchodem jara může začít dělat starosti. Nemusí se ale bát, sama alergie na glykémii vliv nemá. Ovšem některé léky ano.

Už máte novoroční předsevzetí? Inspirujte se a prospějte svému zdraví

Novoroční předsevzetí si dává až polovina lidí, většina však neuspěje. Buďte výjimka! Splňte aspoň jedno předsevzetí z následujících pěti a budete zdravější. I když máte diabetes.

Pět tipů, jak předcházet diabetu

Změna životního stylu může být velkým krokem k prevenci diabetu a nikdy není pozdě začít. Inspirujte se našimi pěti tipy!

Malý diabetik na letním táboře: Jde to vůbec?

Dětem, ani těm nemocným, by neměla být odpírána možnost účastnit se letních radovánek se svými vrstevníky. Neptejte se, jestli to jde – ptejte se jak na to! My známe odpovědi.

Za ztrátou vědomí u diabetika může stát „vysoký cukr“

Hluboké bezvědomí může mít u jedinců trpících cukrovkou celou řadu příčin. Jednou z nich je takzvané hyperglykemické kóma. Dochází k němu tehdy, když je v krvi nadměrná hladina cukru. Vnímaví diabetici ale umí varovné signály předcházející tomuto stavu rozpoznat.

Bojujete s cukrovkou 2. typu? Řešením může být inzulin!

Mnoho lidí je přesvědčeno, že inzulinem se léčí pouze diabetes prvního typu. Pravda je však úplně jiná. Tento hormon potřebuje i velká část nemocných s cukrovkou 2. typu. Jen tak mohou někteří pacienti získat nad svojí chorobou převahu a udržet ji pod kontrolou.

Bandáž žaludku – řešení nadváhy jen pro vyvolené

Potýkáte-li se s cukrovkou, asi vás trápí i nějaká ta kila navíc. Napadlo vás někdy, že zmenšením žaludku by se mohly vaše problémy s obezitou vyřešit? Možná ano, ovšem tato metoda rozhodně není vhodná pro každého.

O stálou hmotnost musí diabetik pečovat

Udržení zdravé váhy je pro člověka s cukrovkou zásadní. Bohužel to není zadarmo. Někdo se marně snaží shodit původní kila, jiný nezdravě hubne, další zase přibírá. Proč tomu tak je?

Transplantace ledvin v osmi bodech

Cukrovka je jedním z mnoha onemocnění, která ohrožují ledviny. Když selžou, je potřeba jejich funkci nějak nahradit – buď dialýzou, nebo transplantací. Přemýšlíte, co by mohlo pomoci vám? Nabízíme několik základních informací právě o transplantaci.

Zbavte se „svátečních kil“ jednou provždy

Ačkoliv jsou vánoční svátky často spojeny s přejídáním, jen málo z nás během nich skutečně výrazně přibere. Nějaké to sváteční „deko“ navíc nám však přibýt může. Aby váha neukazovala vyšší hodnoty po zbytek roku a následně se zase neposunula o trochu výš, je třeba reagovat rychle.

Hyperglykemické kóma: strašák více tváří

Hrozí každému diabetikovi. Vyvíjí se nenápadně a může ohrozit život. Řeč je o hyperglykemickém kómatu. Zjistěte více o jeho příčinách, projevech i možné prevenci. Jednou vaše znalosti možná někomu zachrání život.

Léky na cukrovku: už dávno nejde jen o inzulín

Trápí vás diabetes a berete léky. Víte však, co vlastně užíváte, nebo byste případně užívat mohli? Rozumět svému lékaři, až s vámi bude probírat možnosti léčby, je velmi důležité. Zjistěte spolu s námi více o preparátech, které se na cukrovku předepisují.

Diabetici, pozor na deprese!

Cukrovka je vážným onemocněním a život s ní není vždycky jednoduchý. Možná i proto jsou podle výzkumů právě diabetici dvakrát náchylnější k depresím. Ty jsou velice nepříjemným a omezujícím problémem samy o sobě a my vám poradíme, jak se jim můžete vyhnout.

Deset nejčastějších mýtů o cukrovce

Diabetes způsobuje nadměrná konzumace cukru, nemocní jsou odkázáni na přísný dietní režim a umělá sladidla jsou pro ně život ohrožující. Populací koluje mnoho fám o cukrovce. Pojďme se podívat na deset tvrzení, která opravdu nejsou pravdivá.

Když tělo práci s inzulinem nezvládá, má člověk velký problém

Cukrovka II. typu či metabolický syndrom – to jsou příklady chorob, kterým můžeme předejít, pokud včas zastavíme rozvoj inzulinové rezistence. O co se jedná a jak tomuto stavu předcházet, to prozradí následující řádky.

Trápí vás kromě cukrovky i nadváha? Známe léky, které pomohou!

Vejít se do loni koupených kalhot, cítit se zase dobře v plavkách, zkrátka zhubnout. Pro mnoho lidí úkol nejvyšší priority. Ovšem pro osoby trpící diabetem II. typu je získání a udržení optimální hmotnosti obzvláště důležité kvůli jejich zdraví.

Zdraví na talíři aneb Na cukrovku s rozumem

Někteří diabetici mají dojem, že pro zdravé stravování stačí jen omezit cukry. To je ovšem málo. Poradíme, z čeho vařit a jak si jídlo rozvrhnout v průběhu dne. A věřte, že nic těžkého to není.

Nahoru