Potvrzeno unikátním výzkumem! Nový lék proti cukrovce chrání zároveň i srdce a cévy

Cukrovka představuje v současné době celosvětově velký zdravotnický problém. Jenom v České republice trpí tímto závažným metabolickým onemocněním přibližně 8 % populace. Choroba přitom urychluje kornatění tepen a způsobuje komplikace v podobě infarktu nebo mozkové mrtvice. Nyní se ale diabetikům v tomto ohledu blýská na lepší časy. Unikátní výzkum totiž potvrdil, že nový lék na cukrovku dokáže zároveň snížit i riziko onemocnění srdce a cév.

Potvrzeno unikátním výzkumem! Nový lék proti cukrovce chrání zároveň i srdce a cévy

Léčí diabetes, chrání srdce

Doposud se riziko nemocí srdce a cév snižovalo u diabetiků zejména dodržováním patřičné životosprávy. Mít cukrovku pod kontrolou a zároveň chránit cévy a srdce se však nyní velmi dobře daří novému léku, tzv. empagliflozinu. Mechanismem nejnovější generace léků proti cukrovce je omezení zpětného vstřebání glukózy v ledvinách; tento nevstřebaný cukr je pak z organizmu vyloučen močí.

Příznivý vliv nového léku na srdce a cévy u diabetiků 2. typu potvrdila i nová studie. Zúčastnilo je jí 7000 nemocných ze 42 zemí světa. Výsledky hovoří jasně ve prospěch léku – jeho pravidelné užívání totiž účinně reguluje hladinu krevního cukru, zároveň ale snižuje i riziko rozvoje nemocí srdce a cév. Dalším příznivým účinkem nové léčby je i mírný pokles hmotnosti, protože vyloučený cukr nemůže být v organizmu využit jako zdroj energie.

Boj s epidemií

Současný výskyt cukrovky je označován za celosvětovou epidemii. Podle Světové zdravotnické organizace trpí tímto onemocněním asi 360 milionů obyvatel naší planety a vyhlídky do budoucnosti nejsou v tomto ohledu lepší. Lékaři totiž očekávají, že v roce 2030 se po zeměkouli bude pohybovat více než 550 milionů diabetiků. Jen v naší republice je podle posledních údajů z roku 2011 více než 850 000 jedinců s cukrovkou a další část, pravděpodobně další alespoň 2 %, zůstává neodhalena. 

Na vině nejsou jen geny

Riziko rozvoje diabetu 2. typu mohou zvyšovat nadváha a obezita, kouření a nedostatek pohybu. Významným rizikovým faktorem je také výskyt tohoto typu nemoci v rodině. Roli přitom hrají nejenom zděděné geny, ale také nevhodné stravovací a životní návyky, které se v rodinách dále předávají.

„Český“ diabetes

Jenom v České republice trpí tímto závažným metabolickým onemocněním přibližně 8 % populace. Dlouhotrvající onemocnění způsobuje poškození malých i velkých cév. Zvýšená hladina cukru v krvi tak představuje hrozbu, která urychluje proces kornatění tepen neboli aterosklerózu. Ta se dlouhou dobu nijak neprojevuje a může se připomenout až závažnými komplikacemi v podobě infarktu myokardu, mozkové mrtvice či ischemické choroby dolních končetin. Nyní ale diabetikům kromě dodržování patřičné životosprávy svitla další naděje – užíváním nového léku proti cukrovce mohou zároveň bojovat proti riziku vzniku onemocnění srdce a cév.

(holi)

Zdroj:

Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. Diabetes mellitus.

 

 

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 12681
Naposledy navštívené dotazy
Když vás v noci budí zastavený dech aneb Co je spánková apnoe

Spánková apnoe je vážná porucha, která se projevuje opakovaným přerušením dýchání během spánku. To se může během jedné noci stát i více než stokrát. Mozek a zbytek těla tak mohou trpět nedostatkem kyslíku.

Diabetici, pozor na deprese!

Cukrovka je vážným onemocněním a život s ní není vždycky jednoduchý. Možná i proto jsou podle výzkumů právě diabetici dvakrát náchylnější k depresím. Ty jsou velice nepříjemným a omezujícím problémem samy o sobě a my vám poradíme, jak se jim můžete vyhnout.

Diabetici, pečujte o své srdce a cévy, jsou v ohrožení!

Onemocnění srdce a cév nejsou u lidí s cukrovkou žádnou výjimkou. Nemoc sama o sobě riziko jejich vzniku ještě podstatně zvyšuje. A pokud se u diabetika vyskytují i další rizikové faktory, zvedá se pravděpodobnost vzniku těchto chorob raketovým tempem.

Sváteční tabule diabetiků. Jak si užít Vánoce a neublížit si?

Vánoční hrozbou pro diabetiky není jen sladké cukroví, ale také velké množství alkoholu a tučných pokrmů. Právě na tato nebezpečí cukrovkáři často zapomínají. Přinášíme vám proto několik tipů, díky kterým si vánoční svátky užijete a přitom neublížíte svému organismu.

Čtyři zlatá pravidla pro udržení cukru pod kontrolou

Cukrovka se zdaleka neřeší jen pomocí léků nebo podáváním inzulínu. Významně podpořit její normalizaci může rovněž úprava životního stylu. Díky tomu se hodnoty glykémie (krevního cukru) často úspěšně stabilizují. Jak tedy udržet cukr v mezích normy?

Léčba diabetu – účinná a dnes už bezpečná i pro ledviny

Je známo, že cukrovka může způsobit závažné zdravotní komplikace. Jednou z nich je poškození ledvin. Ovšem současné moderní preparáty umí léčit diabetes natolik šetrně, že dopady na ledviny jsou opravdu minimální.

Hyperglykemické kóma: strašák více tváří

Hrozí každému diabetikovi. Vyvíjí se nenápadně a může ohrozit život. Řeč je o hyperglykemickém kómatu. Zjistěte více o jeho příčinách, projevech i možné prevenci. Jednou vaše znalosti možná někomu zachrání život.

Cukrovka může zasáhnout i zrak

Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, mezi nimi i cévy na sítnici. Tak vzniká tzv. diabetická retinopatie, která člověka dokáže připravit kompletně o zrak. Proč toto postižení vzniká a jak se diagnostikuje, na to odpoví následující řádky.

Nové léky – nové naděje pro diabetiky

Již téměř sto let se k léčbě diabetu používá inzulin, ani on však cukrovku zcela nevyléčí. Taková „zázračná“ pilulka dosud neexistuje. Možností, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi, však mají lékaři a pacienti mnohem více než dříve.

S diabetickým deníkem máte cukrovku pevně ve svých rukou

Lékaři, výživoví poradci i internetové informační portály, všichni radí to samé: Máte-li cukrovku, pište si deník. Víte ale, k čemu vlastně diabetický deník slouží a jak pomáhá při vaší léčbě?

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Kvasinkový zánět se rád vrací. Zvláště máte-li cukrovku!

Infekce pochvy způsobená kvasinkami sice není nebezpečná, ale je obtěžující a nepříjemná. Navíc zbavit se jí navždy je v podstatě nemožné – stačí stres, zhoršená hygiena nebo více cukru v krvi a vše se znovu opakuje. Své o tom vědí i osoby trpící diabetem.

I s cukrovkou lze těhotenství zvládnout v pohodě

Má-li žena diabetes, bývá založení rodiny o něco náročnější. Nabízíme budoucím matkám diabetičkám pár rad a tipů pro bezpečné a zdravé těhotenství. Samozřejmá je pomoc odborníků, ale i vy můžete pro sebe a své dítě mnoho udělat.

Jedenáct tipů, jak přemoct chuť na sladké

S cukrovkou je třeba stravu předem pečlivě plánovat. Přestože je hlavním problémem cukr, v jídelníčku by se měl najít prostor třeba i pro kousek bábovky nebo malý nanuk. Pokud bojujete s touhou mlsat dnes a denně, nabízíme pár „bezbolestných“ tipů, jak zvítězit.

Při diabetu důsledně pečujte o své nohy

Cukrovkou trpí ve světě stále více lidí. Ani Česká republika není výjimkou. Podle statistik z roku 2013 se u nás s touto nemocí léčí přibližně 870 tisíc lidí. Jedním z velkých rizik cukrovky je kromě jiných i tzv. diabetická noha.

Glykémie – pro diabetiky nejzásadnější veličina

Trpíte-li cukrovkou, znamená to, že hladina cukru ve vaší krvi může být trvale vysoká. Pokud nadměrné hodnoty glykémie trvají dlouho, časem mohou organismus poškodit. Jaké množství cukru v krvi je už příliš vysoké a co způsobuje?

Časté močení – znamení nezvládnuté cukrovky

Vymočíte denně více než 3 litry tekutiny? Běháte stále na záchod a trpíte neuhasitelnou žízní? Jde pravděpodobně o signál, že váš krevní cukr není v normě.

Nebezpečná diabulimie aneb Na hubnutí se vyzrát nedá

Proč začíná člověk shazovat kila, když se jeho cukrovka vymkne kontrole? A proč je takové hubnutí životu nebezpečné? Fenomén jménem diabulimie je zřejmě častější, než si myslíme.

Alkohol a diabetes se nemají rádi. Občas se však snesou

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou energetickou hodnotu. Když už se rozhodnete napít, vyberte si tak období, kdy je váš diabetes dobře kompenzován.

Volba osobního trenéra: 10 tipů, jak se trefit

Najmout si trenéra je jeden z nejlepších způsobů, jak se dostat do kondice. Věnuje se jen vám, zná vaše potřeby a pomáhá řešit problémy. Špatný kouč ale může nadělat více škody než užitku. Jak zvolit toho pravého?

Metabolický syndrom aneb Smrtící daň za současný životní styl

Když americký lékař Gerald Reaven v roce 1988 poprvé popsal metabolický syndrom, nejspíš netušil, že se v blízké budoucnosti stane jedním z nejčastějších zdravotních problémů. Epidemie obezity, cukrovky, zvýšeného tlaku krve a hladiny tuků v krvi si vybírá krutou daň zejména na obyvatelích vyspělých států.

Cukrovka 1. typu je rodovou nemocí. Proč, to zůstává stále skryto

Dalo by se říci, že přes veškerý pokrok zůstává diabetes noční můrou genetiků. Dědičnost cukrovky 1. typu stále nebyla přesně vysvětlena, i když je jasné, že geny mají na rozvoji této choroby významný podíl.

Zlobí vás játra? Opatrně s léky a doplňky stravy!

Jedna z hlavních funkcí jater je štěpit a odstraňovat sloučeniny, které přijímáme v potravě – tedy také léky, doplňky stravy a bylinné výtažky. Játra jsou za normálních okolností schopná vykonávat tuto funkci dostatečně, pokud jsou ale nemocná, může jim to činit značné problémy.

Odborníci odhalili další typ cukrovky – diabetes typu 1,5

Jste zdraví, štíhlí a diagnóza diabetu zrovna u vás lékaře překvapila? Nová forma diabetu se skrývá za 2. typ, jeho podstata je ale jiná. Čím se tato nemoc vyznačuje a jak poznat, jestli se týká právě vás?

Zbavte se závislosti na sladkém ve 4 krocích!

Sacharóza, fruktóza – zkrátka jednoduchý cukr. To je látka, jejíž konzumace za posledních sto let vzrostla raketovým tempem. Dříve byly pro lidi sladké pochoutky vzácností, nyní tvoří jednu z nejlevnějších složek sortimentu supermarketů. Jak se cukru bránit?

Poškození ledvin čeká téměř třetinu diabetiků

Věděli jste, že cukrovka je číslo jedna na seznamu příčin, které vedou k selhání ledvin? Poradíme, jak se nestát někým z těch, kteří se na nelichotivém prvenství podílejí.

Pravidelná chůze je nejlepší lék pro tělo i duši

Chůze je skvělá pohybová aktivita, která lidem dokáže prodloužit život a uchránit je před vznikem mnoha závažných chorob. Pravidelné procházky jsou přitom bezpečné, úrazy či poranění z nadměrné zátěže zde na rozdíl od jiných sportů prakticky nehrozí. Vykročte vstříc zdraví i vy!

Správná svačina: zdravá a připravená podle chuti školáka

Svačiny pro děti mohou být rychlé, dobré, jednoduché a přitom nijak finančně nákladné. Hlavní je, aby byly vyvážené a obsahovaly všechny důležité látky, které dětský organismus potřebuje pro správný vývoj.

Cukrovka je častým viníkem vaginálních infekcí. Jak se bránit?

Svědění, pálení, výtok. Kvasinková infekce pochvy jednou za život postihne až 75 % žen, přičemž polovina žen trpí takzvanou vaginální mykózou opakovaně. Mezi nejčastější příčiny patří zvýšená hladina cukru v krvi způsobená diabetem.

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a čemu se naopak vyhýbat velkým obloukem. Skladba správné stravy je někdy vskutku velmi svízelná. Přinášíme proto několik tipů, díky nimž udržíte hladinu svého cukru na správných hodnotách.

Léčba cukrovky I. typu? Důležité je komplexní opatření

Cílem léčby diabetu je uchovat hladinu krevního cukru v normě. Mnozí stále žijí v přesvědčení, že vše napraví pouze samotné podávání inzulínu. To je ale omyl. Neupraví-li nemocný i svoji životosprávu, mohou být výsledky terapie nedostačující.

Nová léčba diabetu a proč se jí nebát

Účinná látka s názvem empagliflozin je jedním z nových léčiv určených pro diabetiky II. typu. Po jejím uvedení na trh panovaly obavy, že bude výrazně zvyšovat výskyt močových infekcí. Naštěstí se ale nepotvrdily.

Zjišťování cukrovky: v hlavní roli krev

Od zdravého člověka přes podezření na cukrovku až po potvrzený diabetes mellitus II. typu vede cesta dlážděná vyšetřeními a laboratorními testy. Prozradíme, o jaké kontroly se jedná a jak fungují diagnostické metody.

Nemůžete klidně spát? Příčinou může být cukrovka!

Za špatným usínáním a neklidným spánkem stojí většinou nevhodné režimové návyky. Kouření, alkohol nebo konzumace velkých jídel těsně před ulehnutím do postele mohou způsobit poruchy spánkového cyklu. Na problémy s usínáním a nedostatkem kvalitního spánku si ale také často stěžují diabetici. Jejich noční odpočinek totiž narušuje škála dalších obtíží.

Nadváha diabetiků aneb Někdy sportovat nestačí

Obezita je nemoc. Léčit ji můžeme změnou životního stylu, pilulkami, ale i operací. Jaké je ale nejlepší řešení u člověka trpícího cukrovkou?

Sedm zásad zdravého cvičení pro cukrovkáře

Pravidelný pohyb je bezpochyby velice přínosný. Snižuje váhu, podporuje činnost kardiovaskulárního systému a zvyšuje efektivitu využití inzulínu v těle. Má tedy pozitivní vliv také na hladinu glukózy v krvi. Při nedodržení určitých zásad může však i škodit. 

Prediabetes – jen krůček od cukrovky

V České republice trpí diabetem přes 800 tisíc lidí, tedy skoro každý desátý zdejší obyvatel. Další jedinci pak mají zvýšenou hladinu cukru v krvi čili jsou ve stadiu prediabetu. Nemají tedy k cukrovce daleko. Komu reálně hrozí propuknutí této nemoci?

Ledviny – jeden z nejdůležitějších orgánů v těle

Již staří Číňané považovali ledviny za pramen životní síly. Dnes víme, že zastávají celou řadu pro život nezbytných funkcí. Zároveň patří mezi orgány, které se velmi špatně regenerují. Proto si zasluhují náležitou péči – hlavně v případě diabetiků.

Zapomínat na léky tělu škodí. Naše tipy vás tohoto problému zbaví!

Je pro vás těžké udržet v paměti správný harmonogram braní prášků? Máme pro vás dobrou zprávu – zdaleka nejste sami. Pokud se však z „občas“ začne pozvolna stávat pravidlo, může dojít k vážnému ohrožení zdraví.

Hyperglykémie v otázkách a odpovědích

Pojem hyperglykémie označuje zvýšení koncentrace cukru (glukózy) v krvi. Normální hladina je 3,9–5,6 mmol/l nalačno a po jídle nemá překročit 10 mmol/l. Vyšší hodnoty již znamenají stav, která u diabetiků představuje vážný problém.

Sedm tipů, jak motivovat děti ke sportu

Prosby, příkazy ani zákazy mnohdy nestačí k tomu, aby se váš potomek zvedl od počítače a šel běhat nebo na kolo. Fyzická aktivita je ale pro jeho zdraví nezbytná. Zkuste naše rady a uvidíte, že si pohyb zamiluje!

Diabetes ovlivňuje náladu. Víte, jak moc?

S nepříjemnými pocity a špatnou náladou se potýká velká část diabetiků. Deprese mívají zejména pacienti s právě odhalenou cukrovkou, ale i ti, kteří jsou nemocní už řadu let.

Tělo bez inzulínu aneb Cukrovkářem od dětství

Podstatou cukrovky I. typu je úplné chybění inzulínu v organismu. Ten je však pro přežití nezbytný, proto jsou diabetici s touto formou nemoci doživotně odkázáni na jeho umělé dodávání. První příznaky onemocnění vznikají už v nízkém věku či v dospívání. Co chorobu způsobuje?

Co by měl diabetik vědět o chřipce

Máte cukrovku a bojíte se chřipky? Obavy jsou oprávněné. U diabetika může být průběh této nemoci mnohem závažnější než u běžné populace. Chřipka znamená pro organismus další zátěž, což může mít vliv na hladinu cukru v krvi. Zvýšit se tak mohou rizika dalších zdravotních komplikací.

Nedostatek pohybu ohrožuje srdce!

Podle lékařů neustálé sezení a konzumace všeho možného našemu tělu nesvědčí. Chybí nám činnosti, při kterých se zadýcháme, rozehřejeme a zrychlí se činnost mnoha orgánů. Pohodlnost a lenost nás ale může i zabít.

Pět tipů, jak vybrat tábor pro dítě s diabetem

Hodláte dítě s cukrovkou poslat na letní tábor? Skvělý nápad! Účastníci se naučí spoustu zajímavých dovedností, potkají nové kamarády a stanou se samostatnějšími. Pokud vaše dítě trpí diabetem, nemusíte se obávat. Přinášíme několik rad, jak si volbu pojistit.

Váha je při cukrovce v popředí zájmu. Je ta vaše optimální?

Kila navíc mohou způsobit zdravotní problémy, ať diabetem trpíte, či nikoliv. Výraznou nadváhu, společně s kardiovaskulárními onemocněními a vysokým krevním tlakem, však často nacházíme právě u diabetiků 2. typu. Jak zdravě zhubnout?

Bandáž žaludku – řešení nadváhy jen pro vyvolené

Potýkáte-li se s cukrovkou, asi vás trápí i nějaká ta kila navíc. Napadlo vás někdy, že zmenšením žaludku by se mohly vaše problémy s obezitou vyřešit? Možná ano, ovšem tato metoda rozhodně není vhodná pro každého.

Kolísání glykémie: Varovné signály, které není radno přehlížet

Nejdůležitější věcí pro život s cukrovkou je udržovat si správnou hladinu cukru v krvi – glykémii. Příliš vysoká, ale i nízká vás může vážně ohrozit. Jak na sobě poznat počínající problém?

Budoucnost léčby diabetu? Od strojů po zvířata

Současná terapie cukrovky je poměrně složitá a vyžaduje časté měření hladiny glukózy v krvi. Proto snad všichni diabetici sní o tom, že jednou se na jejich nemoc najde definitivní lék. Je naděje?

Nahoru