Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Manžel je diabetik zhruba 2 roky.Dnes se vrátil z diabetologie a měl aceton 2.Pani doktorka říkala že to je jedno, že to nic není, ale Já jsem četla, že aceton v tele je nebezpečný.Mame Teda s Tim něco dělat? Jinak má 43 roků, váži 77 meri180.Tlak a cholesterol v normě. Dlouhý cukr 50 už více než rok.Bere galvus 1 večer.A ještě jsem se chtěla zeptat.Delam manželovi bulgur na ruzne způsoby. Krásne se mu potom drží cukry.Jak často ho muže jíst? Myslím Tim, jestli nevadí , že ho ji téměř denne, když má tolik vlákniny. Předem moc děkuji za odpověď
Dobrý den, máte pravdu, že ketolátky (tj. aceton), jsou pro tělo nebezpečné, ale pouze ve zvýšeném množství. V případě vašeho manžela, pokud má glykémie v pořádku, tzn. nemá hyperglykémie (významně zvýšené glykémie, např. nad 13 mmol/l) a dlouhodobě HbA1c 50 mmol/mol, svědčící o dobré kompenzaci, nepřítomnosti cukru v moči, se myslím obávat nemusíte (o nebezpečnou diabetickou ketoacidózu se nejedná, ta postihuje diabetiky 1. typu, jejichž slinivka neprodukuje vlastní inzulín). Ketolátky se mohou objevit např. po delším lačnění nebo při redukčních dietách, kdy chybí přísun glukózy a začínají se chemicky spalovat vlastní tuky. Člověk bez diabetu, který drží redukční dietu a chce zhubnout, může dokonce ketolátky v moči vítat a může je považovat za důkaz toho, že ztrácí tuk. Mohou se objevit i při infekci močových cest, po užívání některých léků (např. kaptopril může způsobit falešnou pozitivitu ketolátek v moči) atd. Pokud by se u vašeho manžela objevil aceton v moči ve větším množství, spolu s glykosurií (cukr v moči) a měřili jste vysoké glykémie,zpozorněte - je to důvod k návštěvě lékaře. Co se týče bulguru, klidně ho váš muž může denně, zvlášť v případě, že glykémie po jídle jsou optimální. To je jedině dobře.