Cukrovka a zrak: od rozmazaného vidění po úplnou slepotu

Víte, jaká je nejčastější příčina slepoty ve vyspělých zemích? Nejsou to infekce, nádory ani úrazy očí, ale právě cukrovka. Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, výjimkou nejsou ani oči. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit přechodné rozmazané vidění, ale také trvalý zákal čočky nebo poškození sítnice.

Cukrovka a zrak: od rozmazaného vidění po úplnou slepotu

Rozmazané vidění

Pokud pociťujete zhoršení zraku v podobě rozmazaného nebo mlhavého vidění, na vině může být cukrovka. Zvýšená hladina cukru v krvi totiž může způsobit otok čočky. Dobrou zprávou je, že se většinou jedná o přechodný problém. Obtíží se daří zbavit důslednou kontrolou hladiny cukru v krvi. Otok čočky však i navzdory léčbě může přetrvávat ještě několik měsíců. Rozmazané vidění může být i příznakem závažnější poruchy zraku, proto je kontrola u očního lékaře vždy namístě.

Šedý, nebo zelený?

Diabetici mají o 40 % vyšší riziko rozvoje zeleného zákalu (glaukomu) a o 60 % vyšší riziko rozvoje šedého zákalu (katarakty). Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Hlavní příčinou zeleného zákalu je zvýšený nitrooční tlak. Pokud se v oku nahromadí příliš velké množství nitrooční tekutiny, která nemůže odtékat, začne tato tekutina utiskovat citlivé oční struktury, především zrakový nerv. Ten může po určité době i zcela odumřít. Zákeřnost zeleného zákalu spočívá hlavně v tom, že zpočátku o něm nemocný člověk vůbec neví. Zvýšený nitrooční tlak totiž nezpůsobuje žádnou bolest. Postupně však dochází k výpadkům v zorném poli a k rozvoji takzvaného tunelového vidění. Zelený zákal lze léčit podáváním léků nebo chirurgickým zákrokem.
  • Dominantním příznakem šedého zákalu je výše zmíněné rozmazané či mlhavé vidění. Onemocnění je způsobeno zakalením normálně průhledné čočky. Nemocní tak mají pocit, jako kdyby se na svět dívali přes špinavé sklo. Léčba většinou spočívá v chirurgické náhradě čočky.

Poškození sítnice

Takzvaná diabetická retinopatie je jednou z mnoha cévních komplikací cukrovky. Jedná se o velmi závažné onemocnění, které může způsobit trvalou slepotu. Drobné cévy sítnice jsou poškozovány vysokou hladinou cukru v krvi, čímž dochází k narušování jejich stěny a k úplnému uzávěru cév. Když se tento stav dále rozvíjí, dochází k nedokrvení sítnice a dorůstání nových cév. Zásobení sítnice je tak sice zachováno, ale nové cévy jsou křehké a nestabilní a mohou snadno prasknout. Krvácení z prasklých cév způsobuje odchlípení sítnice a tvorbu jizev, které vedou k výpadkům zrakového pole. Diabetická retinopatie přitom zpočátku nemusí mít vůbec žádné příznaky. Někdy se projevuje zhoršováním zrakové ostrosti a objevováním tmavých skvrn v zorném poli.

Sečteno a podtrženo, nejlepší možnou ochranou před vznikem očních komplikací je mít cukr pod kontrolou a pravidelně navštěvovat očního lékaře. Včasná diagnóza totiž znamená větší šanci na úspěšnou léčbu.

(holi)

Zdroje:
www.webmd.com

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 11543
Naposledy navštívené dotazy
Sedm tipů, jak motivovat děti ke sportu

Prosby, příkazy ani zákazy mnohdy nestačí k tomu, aby se váš potomek zvedl od počítače a šel běhat nebo na kolo. Fyzická aktivita je ale pro jeho zdraví nezbytná. Zkuste naše rady a uvidíte, že si pohyb zamiluje!

Diabetičky, braňte se kvasinkovým infekcím!

Alespoň jedenkrát ve svém životě trpělo kvasinkovou infekcí více než 75 % žen. Diabetičky jsou těmito záněty ohroženy více, protože vyšší hladiny krevního cukru množení kvasinek podporují. Jak se proti nepříjemnému svědění a pálení, které toto onemocnění provází, účinně chránit?

Nové léky – nové naděje pro diabetiky

Již téměř sto let se k léčbě diabetu používá inzulin, ani on však cukrovku zcela nevyléčí. Taková „zázračná“ pilulka dosud neexistuje. Možností, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi, však mají lékaři a pacienti mnohem více než dříve.

Cukry – pozor dávejte nejen na ty skryté!

Cukr je nezastupitelnou složkou naší potravy. Nedá se ničím nahradit, ale je důležité pečlivě kontrolovat jeho obsah v potravinách a nápojích. Nadměrné množství totiž vede ke vzniku zubního kazu, obezity, cukrovky či srdečních onemocnění.

Nová léčba diabetu a proč se jí nebát

Účinná látka s názvem empagliflozin je jedním z nových léčiv určených pro diabetiky II. typu. Po jejím uvedení na trh panovaly obavy, že bude výrazně zvyšovat výskyt močových infekcí. Naštěstí se ale nepotvrdily.

Najít účinný lék na cukrovku může být věda

Preparátů, které se podávají při léčbě diabetu, je dnes celá řada. Ovšem ne každý pacient může brát libovolný přípravek. Výběr vhodného perorálního antidiabetika nebo jejich správné kombinace ovlivňuje celá řada faktorů. Jde proto o proces značně komplikovaný. A z čeho lze vybírat?

Když tělo práci s inzulinem nezvládá, má člověk velký problém

Cukrovka II. typu či metabolický syndrom – to jsou příklady chorob, kterým můžeme předejít, pokud včas zastavíme rozvoj inzulinové rezistence. O co se jedná a jak tomuto stavu předcházet, to prozradí následující řádky.

Jak vyzrát při cukrovce na infekce

Cukrovka 2. typu postihuje různé orgány v těle, přičemž ani imunitní systém není výjimkou. Diabetici tak mají zvýšené riziko rozvoje infekčních onemocnění, s nimiž jejich tělo bojuje jen těžce. Jaké jsou základní příznaky takového stavu? 

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Ledviny – jeden z nejdůležitějších orgánů v těle

Již staří Číňané považovali ledviny za pramen životní síly. Dnes víme, že zastávají celou řadu pro život nezbytných funkcí. Zároveň patří mezi orgány, které se velmi špatně regenerují. Proto si zasluhují náležitou péči – hlavně v případě diabetiků.

Prvňáček diabetik? Žádný problém!

Dříve, než se dítě s cukrovkou poprvé vypraví do třídy, musí rodiče vyřešit spoustu záležitostí. Může se to zdát obtížné, ale dá se to zvládnout. Navíc v dnešní době už není malý diabetik žádnou zvláštností a většina vzdělávacích institucí je na děti s nějakou chronickou nemocí připravena.

Světový den diabetu myslí na nové diabetiky. Nejste jedním z nich?

Mezinárodní diabetická federace zahájila letošní kampaň pod názvem „Eyes on diabetes“, tedy volně přeloženo „Pozor na diabetes“. A co vy? Dáváte na sebe pozor?

Nemůžete klidně spát? Příčinou může být cukrovka!

Za špatným usínáním a neklidným spánkem stojí většinou nevhodné režimové návyky. Kouření, alkohol nebo konzumace velkých jídel těsně před ulehnutím do postele mohou způsobit poruchy spánkového cyklu. Na problémy s usínáním a nedostatkem kvalitního spánku si ale také často stěžují diabetici. Jejich noční odpočinek totiž narušuje škála dalších obtíží.

Cukrovka u mužů a žen probíhá různě. Kdo je na tom hůř?

Diabetes mellitus 2. typu je chronické onemocnění, které se vyskytuje u obou pohlaví. Studie i praktické zkušenosti diabetologů však ukazují, že cukrovka neprobíhá u všech pacientů stejně. Mezi muži a ženami existuje v souvislosti s touto nemocí mnoho rozdílů.

Ani diabetici nemusí v zimě sedět za pecí

Prosedět celou zimu doma před televizí znamená pozvolné ochabování organismu. Naopak sezónní sporty nabízejí skvělý způsob, jak i v chladných měsících zůstat aktivní a udělat něco pro své zdraví.

Deset důvodů, proč vám může stoupnout krevní tlak

Příčina hypertenze neboli vysokého krevního tlaku je v naprosté většině neznámá. Existují ale faktory, které zvětšují pravděpodobnost vzniku tohoto zdravotního problému.

Prediabetes – jen krůček od cukrovky

V České republice trpí diabetem přes 800 tisíc lidí, tedy skoro každý desátý zdejší obyvatel. Další jedinci pak mají zvýšenou hladinu cukru v krvi čili jsou ve stadiu prediabetu. Nemají tedy k cukrovce daleko. Komu reálně hrozí propuknutí této nemoci?

Pět změn, kterými lze předcházet cukrovce

Pojďte s námi, obrazně i doslova, předběhnout diabetes! Přinášíme vám pět návyků, které by si měl osvojit každý, kdo se chce dožít stáří ve zdraví.

Pozor na skryté cukry, jsou téměř všude!

Některým život oslazuje, jiným komplikuje. Cukr, především ten skrytý, může mít negativní dopad na zdraví mnoha lidí. Diabetici o tom vědí své. Prozradíme, jaké maskování cukr používá nejčastěji.

Tělo bez inzulínu aneb Cukrovkářem od dětství

Podstatou cukrovky I. typu je úplné chybění inzulínu v organismu. Ten je však pro přežití nezbytný, proto jsou diabetici s touto formou nemoci doživotně odkázáni na jeho umělé dodávání. První příznaky onemocnění vznikají už v nízkém věku či v dospívání. Co chorobu způsobuje?

Detox při cukrovce? Bezúčelný hazard!

Občas přicházejí chvíle, kdy člověk dostane chuť udělat něco pro své zdraví. Začne sportovat, zkusí přestat kouřit či pít nebo si nakoupí nejrůznější vitamíny. Pokud vás ale napadlo vyzkoušet nějakou „zaručeně“ skvělou metodu pročišťující tělo, dobře si to rozmyslete. Zvláště máte-li diabetes.

Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí

U diabetiků se většinou jejich nemoc podepisuje i na ledvinách. Jak tomu předcházet a co člověka na tento problém upozorní, to napoví následující řádky.

O stálou hmotnost musí diabetik pečovat

Udržení zdravé váhy je pro člověka s cukrovkou zásadní. Bohužel to není zadarmo. Někdo se marně snaží shodit původní kila, jiný nezdravě hubne, další zase přibírá. Proč tomu tak je?

Těhotná s cukrovkou? S trochou plánování žádný problém!

Těhotenství klade na ženské tělo značné nároky. Je-li budoucí matka navíc zatížena cukrovkou, je nutné vybalancovat léčbu ve prospěch její i očekávaného potomka. Vše lze zvládnout, začne-li se s přípravami včas.

Při diabetu důsledně pečujte o své nohy

Cukrovkou trpí ve světě stále více lidí. Ani Česká republika není výjimkou. Podle statistik z roku 2013 se u nás s touto nemocí léčí přibližně 870 tisíc lidí. Jedním z velkých rizik cukrovky je kromě jiných i tzv. diabetická noha.

Diabetické rány se nerady hojí: tři pravidla úspěšné léčby

Lidé často svádějí s cukrovkou těžký souboj. Dostat nemoc pod kontrolu totiž nebývá lehké. Navíc by tito pacienti měli ještě neustále kontrolovat svoji pokožku kvůli případnému poranění. To totiž může mít v některých případech velmi nepříjemné následky.

Máte cukrovku? Určitě se zbavte cigaret!

Kouření škodí zdraví každého člověka, u diabetiků jsou ale rizika spojená s cigaretami ještě mnohem vyšší. Rádi bychom vám odhalili, v čem jejich vyšší nebezpečí pro cukrovkáře spočívá, a nabídli vám pár tipů, které vám mohou v boji se závislostí na tabáku pomoci.

Alkohol a diabetes se nemají rádi. Občas se však snesou

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou energetickou hodnotu. Když už se rozhodnete napít, vyberte si tak období, kdy je váš diabetes dobře kompenzován.

Aby vám prášky nevypadly z hlavy aneb Mazaně proti zapomínání

Trpíte-li cukrovkou již delší dobu, asi jste na pravidelné polykání pilulek zvyklí. Pokud však stále zapomínáte nebo vám byly léky nasazeny teprve nedávno, nabízíme pár tipů, jak si vždy vzpomenout a předcházet tím komplikacím.

Diabetik a novoroční předsevzetí: jedno selhání válku neprohraje

Přemýšlíte o novoročním předsevzetí? Boj za světový mír je dobrá věc, ale vaše zdraví je přece jen jaksi blíž. Myslete hlavně na ně.

Kvasinkový zánět se rád vrací. Zvláště máte-li cukrovku!

Infekce pochvy způsobená kvasinkami sice není nebezpečná, ale je obtěžující a nepříjemná. Navíc zbavit se jí navždy je v podstatě nemožné – stačí stres, zhoršená hygiena nebo více cukru v krvi a vše se znovu opakuje. Své o tom vědí i osoby trpící diabetem.

Chcete vyzrát na cukrovku? Začněte u správné životosprávy!

Udržet hladinu cukru v mezích normy bývá někdy pořádná práce. Metabolismus sacharidů je totiž ovlivněn širokým spektrem zevních vlivů. Pokud chcete získat kontrolu nad svým organismem, měli byste v první řadě začít žít zdravěji.

Malý diabetik na letním táboře: Jde to vůbec?

Dětem, ani těm nemocným, by neměla být odpírána možnost účastnit se letních radovánek se svými vrstevníky. Neptejte se, jestli to jde – ptejte se jak na to! My známe odpovědi.

Nedostatek pohybu ohrožuje srdce!

Podle lékařů neustálé sezení a konzumace všeho možného našemu tělu nesvědčí. Chybí nám činnosti, při kterých se zadýcháme, rozehřejeme a zrychlí se činnost mnoha orgánů. Pohodlnost a lenost nás ale může i zabít.

Diabetici, pečujte o své srdce a cévy, jsou v ohrožení!

Onemocnění srdce a cév nejsou u lidí s cukrovkou žádnou výjimkou. Nemoc sama o sobě riziko jejich vzniku ještě podstatně zvyšuje. A pokud se u diabetika vyskytují i další rizikové faktory, zvedá se pravděpodobnost vzniku těchto chorob raketovým tempem.

Diabetická kardiomyopatie: když srdce vypoví službu

Diabetes urychluje kornatění tepen. Tím ohrožuje svého nositele časným nástupem ischemické choroby srdeční. To ale bohužel není jediný srdeční problém, který vás může jako diabetika potkat.

Potvrzeno unikátním výzkumem! Nový lék proti cukrovce chrání zároveň i srdce a cévy

Cukrovka představuje v současné době celosvětově velký zdravotnický problém. Jenom v České republice trpí tímto závažným metabolickým onemocněním přibližně 8 % populace. Choroba přitom urychluje kornatění tepen a způsobuje komplikace v podobě infarktu nebo mozkové mrtvice. Nyní se ale diabetikům v tomto ohledu blýská na lepší časy. Unikátní výzkum totiž potvrdil, že nový lék na cukrovku dokáže zároveň snížit i riziko onemocnění srdce a cév.

Transplantace ledvin v osmi bodech

Cukrovka je jedním z mnoha onemocnění, která ohrožují ledviny. Když selžou, je potřeba jejich funkci nějak nahradit – buď dialýzou, nebo transplantací. Přemýšlíte, co by mohlo pomoci vám? Nabízíme několik základních informací právě o transplantaci.

Zapomínat na léky tělu škodí. Naše tipy vás tohoto problému zbaví!

Je pro vás těžké udržet v paměti správný harmonogram braní prášků? Máme pro vás dobrou zprávu – zdaleka nejste sami. Pokud se však z „občas“ začne pozvolna stávat pravidlo, může dojít k vážnému ohrožení zdraví.

Nové léky proti cukrovce mohou nabídnout víc než tradiční antidiabetika

Málokterá skupina léčiv je tak nestejnorodá jako perorální antidiabetika. Část preparátů je starší, ale osvědčená, nové přípravky zase nabízejí nevídané možnosti. Který lék je pro vás ten pravý?

Deset slavných diabetiků… a jeden český navíc!

Nemoci se nevyhýbají ani celebritám. Onemocnět cukrovkou může opravdu každý – herec, zpěvák, sportovec i politik. Představujeme vám několik osobností, kterým ošetřující lékař sdělil diagnózu s názvem diabetes.

Moderní diety mají jedno společné: hlavně nejíst normálně!

Stačí malé zrnko pravdy, všelijak provedená studie a další „superzaručená“ dieta je na světě. Úspěšnost nové procedury přitom obvykle závisí na tom, jestli s ní začne nějaká celebrita. Pojďme se podívat na stravovací hity současnosti a zapátrat po jejich výhodách a nevýhodách.

Přípravy na Vánoce: 7 tipů, jak ulevit duši i tělu

Vánoce jsou stresujícím obdobím nejen pro naše peněženky, ale také pro zdraví. Nakupujeme dárky, pečeme cukroví, intenzivně uklízíme a o klidu a pokoji můžeme jedině snít. Pokud se však budete inspirovat našimi radami, možná zvládnete a prožijete celé svátky lépe a snadněji.

Léky na cukrovku: už dávno nejde jen o inzulín

Trápí vás diabetes a berete léky. Víte však, co vlastně užíváte, nebo byste případně užívat mohli? Rozumět svému lékaři, až s vámi bude probírat možnosti léčby, je velmi důležité. Zjistěte spolu s námi více o preparátech, které se na cukrovku předepisují.

Jaký vliv má alkohol na krevní cukr? Odpovídá MUDr. Jana Urbanová

MUDr. Jana Urbanová je specialistkou na léčbu diabetu. V současné době působí v Centru pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy a na II. Interní klinice FNKV a 3. LF UK v Praze. Nyní exkluzivně odpovídá přímo na vaše dotazy zaměřené na život s diabetem.

Jak urychlit uzdravení ran při cukrovce

Jednou z často přítomných komplikací cukrovky je zhoršení hojení ran, které mimo jiné narušuje léčbu mezi diabetiky obávaných bércových vředů. Jakými mechanismy cukrovka hojení ran zpomaluje? A můžeme ho nějak podpořit?

Glykémie – pro diabetiky nejzásadnější veličina

Trpíte-li cukrovkou, znamená to, že hladina cukru ve vaší krvi může být trvale vysoká. Pokud nadměrné hodnoty glykémie trvají dlouho, časem mohou organismus poškodit. Jaké množství cukru v krvi je už příliš vysoké a co způsobuje?

Když už na cukrovku cvičení ani dieta nestačí

Při cukrovce 2. typu je kontrola hladina glukózy v krvi naprosto zásadní. Čím více se totiž bude odchylovat od normy, tím více roste riziko a rychlost rozvoje chronických komplikací diabetu (postižení sítnice, ledvin aj.). Nejlépe tomu zabrání dieta a cvičení. Pokud ale selžou, přicházejí na řadu léky.

Luxujete v noci chladničku? Riskujete zdraví!

Pokud se v noci budíte s kručícím žaludkem a potají hledáte něco k zakousnutí, pak zřejmě trpíte syndromem nočního přejídání. Ten se obvykle projevuje tím, že člověk ráno nemá na nic chuť, večer ale nedokáže přestat jíst. Tento jev přitom usnadňuje rozvoj obezity, cukrovky, a dokonce i depresí.

Cukr náladu nespraví. Diabetičky potřebují pohodu a pohyb

Znáte to… Když jste rozladění, v práci se nedaří, děti zlobí a venku je ošklivo, sáhnete po něčem sladkém. Trvale zvýšená hladina cukru v krvi však na náladě nepřidá. Naopak, dokáže psychické pohodě uškodit, a dokonce způsobit depresi.

Nahoru