Jedenáct tipů, jak přemoct chuť na sladké

S cukrovkou je třeba stravu předem pečlivě plánovat. Přestože je hlavním problémem cukr, v jídelníčku by se měl najít prostor třeba i pro kousek bábovky nebo malý nanuk. Pokud bojujete s touhou mlsat dnes a denně, nabízíme pár „bezbolestných“ tipů, jak zvítězit.

Jedenáct tipů, jak přemoct chuť na sladké

Proč vlastně sladké tolik milujeme? Při jeho konzumaci se nám v mozku uvolňuje dopamin, chemická látka, která zprostředkovává pocity štěstí. A my chceme být šťastní. Přesto lze omezit pojídání sladkostí tak, abychom netrpěli.

  1. Začněte pomalu. Snižujte příjem cukru postupně. Začněte se slazenými nápoji, do čaje nebo kávy dávejte každý den méně cukru. Limonády a džusy řeďte vodou.
  2. Zkoumejte etikety. Pátrejte po skrytých zdrojích cukru, jako je například kečup, salátové dresinky nebo chléb a jiné pečivo. Čtěte složení potravin a vše, čemu nerozumíte, hledejte na internetu. Budete překvapeni, kolik cukru sníte i bez sladkostí.
  3. Nevynechávejte jídla. Hladovění způsobuje chuť na sladké, která se může stát nezvladatelnou. Jezte včas a rozumně.
  4. Zkuste pohyb. Projděte se nebo proběhněte, když to na vás přijde. Vědci dokázali, že cvičení může snížit chuť mlsat, protože v mozku vytváří endorfiny, které účinkují podobně jako dopamin.
  5. Poproste o pomoc. Pokud rodina chce jíst sladké, ať tak činí mimo vaše zorné pole. Když lákadla neuvidíte, nebude se vám po nich tolik stýskat.
  6. Vyhněte se nudě. Jde o jeden z nejznámějších spouštěčů mlsání. Pokud jste doma a odpočíváte, zkuste při tom plést, kreslit, číst nebo hrát hry. Všechno je lepší než stálé zobání dobrot.
  7. Vsaďte na náhražky. Mějte po ruce kousek ovoce, který zažene chuť na sladké. Pokud to bude banán nebo hroznové víno, moc vám to ale nepomůže, protože obsahují velké množství cukru. Lepší jsou jahody, ostružiny nebo borůvky, meloun, případně citrusy.
  8. Stanovte si pravidla. Například se rozhodněte, že dezert si dáte jen jednou denně. Budete se cítit volněji než pod absolutním zákazem a budete se mít na co těšit. Méně přísná pravidla lze také snáze dodržet.
  9. Žvýkejte. Žvýkačky bez cukru vám pomohou omezit chuť na jídlo.
  10. Čistěte si často zuby. I zubní pasta zahání chutě.
  11. Zaveďte „zkušební dobu“. Dostanete-li velkou chuť na sladké, zapněte si kuchyňskou minutku třeba na 20 minut. Pokud i po této době vaše touha trvá, dejte si něco malého. Zkuste třeba mraženou hořkou čokoládu. Vydrží v ústech déle a její chuť si lépe užijete.

(pez)

Zdroj:
www.healthmonitor.com

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 12755
Naposledy navštívené dotazy
Diabetes ovlivňuje náladu. Víte, jak moc?

S nepříjemnými pocity a špatnou náladou se potýká velká část diabetiků. Deprese mívají zejména pacienti s právě odhalenou cukrovkou, ale i ti, kteří jsou nemocní už řadu let.

Čtyři tipy, jak zabránit rozvoji cukrovky 2. typu

Dědičné předpoklady ani věk nikdo z nás změnit neumí. Přesto ale můžeme riziko rozvoje diabetu 2. typu podstatně snížit. Poradíme vám, jak na to.

Cukrovka 2. typu: Dětských pacientů přibývá

Dříve neslýchané se dnes stává běžným. Stále více dětí trpí diabetem 2. typu. Co dělat, aby množství malých pacientů dále nerostlo? Velká část zodpovědnosti leží na rodičích.

Deset důvodů, proč vám může stoupnout krevní tlak

Příčina hypertenze neboli vysokého krevního tlaku je v naprosté většině neznámá. Existují ale faktory, které zvětšují pravděpodobnost vzniku tohoto zdravotního problému.

Máte cukrovku? Určitě se zbavte cigaret!

Kouření škodí zdraví každého člověka, u diabetiků jsou ale rizika spojená s cigaretami ještě mnohem vyšší. Rádi bychom vám odhalili, v čem jejich vyšší nebezpečí pro cukrovkáře spočívá, a nabídli vám pár tipů, které vám mohou v boji se závislostí na tabáku pomoci.

Sedm tipů pro lepší spánek (nejen) diabetika

Bez ohledu na aktuální hladinu cukru v krvi si i člověk s diabetem může každou noc dopřávat sladké sny. Pokud se mu však usnout opakovaně nedaří, je nutné situaci řešit. Než půjdete lékaře žádat o léky na spaní, zkuste podle našich doporučení upravit svůj režim.

Cukrovka může zasáhnout i zrak

Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, mezi nimi i cévy na sítnici. Tak vzniká tzv. diabetická retinopatie, která člověka dokáže připravit kompletně o zrak. Proč toto postižení vzniká a jak se diagnostikuje, na to odpoví následující řádky.

Najít účinný lék na cukrovku může být věda

Preparátů, které se podávají při léčbě diabetu, je dnes celá řada. Ovšem ne každý pacient může brát libovolný přípravek. Výběr vhodného perorálního antidiabetika nebo jejich správné kombinace ovlivňuje celá řada faktorů. Jde proto o proces značně komplikovaný. A z čeho lze vybírat?

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Pět tipů, jak přeměnit občasný pohyb v pravidelný rituál

Život s cukrovkou nezahrnuje jen dietní opatření nebo užívání tabletek. Nutné je často změnit celou životosprávu a zařadit do ní i pohyb. Díky našim pěti tipům to jistě zvládnete.

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Když vás v noci budí zastavený dech aneb Co je spánková apnoe

Spánková apnoe je vážná porucha, která se projevuje opakovaným přerušením dýchání během spánku. To se může během jedné noci stát i více než stokrát. Mozek a zbytek těla tak mohou trpět nedostatkem kyslíku.

Diabetická noha si žádá nejen speciální výběr bot

Cukrovka sama o sobě je poměrně těžkým zdravotním problémem. Zkomplikovat ji mimo jiné může i tzv. diabetická noha. V některých případech se musí přistoupit dokonce až k amputaci. Významnou roli v péči o diabetickou nohu hraje prevence, jejíž nedílnou součástí je nošení správné obuvi.

Bojujete s cukrovkou 2. typu? Řešením může být inzulin!

Mnoho lidí je přesvědčeno, že inzulinem se léčí pouze diabetes prvního typu. Pravda je však úplně jiná. Tento hormon potřebuje i velká část nemocných s cukrovkou 2. typu. Jen tak mohou někteří pacienti získat nad svojí chorobou převahu a udržet ji pod kontrolou.

Sedm tipů, jak v zimě posílit imunitu diabetika

Chladné měsíce představují velký nápor na obranyschopnost organismu. Obzvláště lidé trpící chronickým onemocněním, například cukrovkou, mají tendence stonat častěji. Přinášíme několik rad, jak během zimy zůstat zdraví.

Volba osobního trenéra: 10 tipů, jak se trefit

Najmout si trenéra je jeden z nejlepších způsobů, jak se dostat do kondice. Věnuje se jen vám, zná vaše potřeby a pomáhá řešit problémy. Špatný kouč ale může nadělat více škody než užitku. Jak zvolit toho pravého?

Víme, proč se přejídáte a k čemu to může vést!

Říká se „jíst do polosyta, pít do polopita“. Pokud se chcete udržet v kondici, měli byste si opravdu hlídat porce. Přejídáním se totiž může zhoršit průběh cukrovky, ovšem lze tím též způsobit její rozvoj.

Deset nejčastějších mýtů o cukrovce

Diabetes způsobuje nadměrná konzumace cukru, nemocní jsou odkázáni na přísný dietní režim a umělá sladidla jsou pro ně život ohrožující. Populací koluje mnoho fám o cukrovce. Pojďme se podívat na deset tvrzení, která opravdu nejsou pravdivá.

Hyperglykémie v otázkách a odpovědích

Pojem hyperglykémie označuje zvýšení koncentrace cukru (glukózy) v krvi. Normální hladina je 3,9–5,6 mmol/l nalačno a po jídle nemá překročit 10 mmol/l. Vyšší hodnoty již znamenají stav, která u diabetiků představuje vážný problém.

Sekundární diabetes: lze ho i zcela vyléčit

Cukrovka je charakteristická zvýšenou hladinou krevního cukru. Vzniká sama o sobě, ale může být též následkem jiných chorob. Řešit se pak musí nejen diabetes, ale především vyvolávající onemocnění.

Léčba cukrovky I. typu? Důležité je komplexní opatření

Cílem léčby diabetu je uchovat hladinu krevního cukru v normě. Mnozí stále žijí v přesvědčení, že vše napraví pouze samotné podávání inzulínu. To je ale omyl. Neupraví-li nemocný i svoji životosprávu, mohou být výsledky terapie nedostačující.

Novinka! Již existuje antidiabetikum, které snižuje nebezpečí kardiovaskulárních nemocí

Léků, které pomáhají kompenzovat cukrovku 2. typu, je dnes dostatek. Nyní přišli vědci s přípravkem, který umí i něco podstatného navíc.

Zbavte se „svátečních kil“ jednou provždy

Ačkoliv jsou vánoční svátky často spojeny s přejídáním, jen málo z nás během nich skutečně výrazně přibere. Nějaké to sváteční „deko“ navíc nám však přibýt může. Aby váha neukazovala vyšší hodnoty po zbytek roku a následně se zase neposunula o trochu výš, je třeba reagovat rychle.

Jak udržet cukrovku II. typu na uzdě? Hlavně sebekázní!

Léčba diabetu druhého typu je do značné míry závislá na kázni pacienta. Pokud se snaží, může úspěšně využívat řadu metod, které mu umožní vyhnout se komplikacím, nebo je alespoň oddálit. Laxní přístup cukrovku rozhodně nijak nezlepší.

Trápí vás kromě cukrovky i nadváha? Známe léky, které pomohou!

Vejít se do loni koupených kalhot, cítit se zase dobře v plavkách, zkrátka zhubnout. Pro mnoho lidí úkol nejvyšší priority. Ovšem pro osoby trpící diabetem II. typu je získání a udržení optimální hmotnosti obzvláště důležité kvůli jejich zdraví.

Cukrovka je často nechtěným dítětem obezity

Jak silná je vazba mezi nadváhou a diabetem a jak vůbec tělesný tuk s cukrovkou souvisí? Otázky, které vás možná doteď ani nenapadlo si položit, zodpoví následující řádky.

Únava při cukrovce: kdy už je potřeba zasáhnout

Vyčerpání a nedostatek energie jdou často s diabetem ruku v ruce. Příčin může být více. Prozradíme ty nejčastější a poradíme, jak proti únavě bojovat a v kterých případech už je nutné vyhledat lékaře.

Zjišťování cukrovky: v hlavní roli krev

Od zdravého člověka přes podezření na cukrovku až po potvrzený diabetes mellitus II. typu vede cesta dlážděná vyšetřeními a laboratorními testy. Prozradíme, o jaké kontroly se jedná a jak fungují diagnostické metody.

Diabetické rány se nerady hojí: tři pravidla úspěšné léčby

Lidé často svádějí s cukrovkou těžký souboj. Dostat nemoc pod kontrolu totiž nebývá lehké. Navíc by tito pacienti měli ještě neustále kontrolovat svoji pokožku kvůli případnému poranění. To totiž může mít v některých případech velmi nepříjemné následky.

Odborníci odhalili další typ cukrovky – diabetes typu 1,5

Jste zdraví, štíhlí a diagnóza diabetu zrovna u vás lékaře překvapila? Nová forma diabetu se skrývá za 2. typ, jeho podstata je ale jiná. Čím se tato nemoc vyznačuje a jak poznat, jestli se týká právě vás?

Už máte novoroční předsevzetí? Inspirujte se a prospějte svému zdraví

Novoroční předsevzetí si dává až polovina lidí, většina však neuspěje. Buďte výjimka! Splňte aspoň jedno předsevzetí z následujících pěti a budete zdravější. I když máte diabetes.

Moderní diety mají jedno společné: hlavně nejíst normálně!

Stačí malé zrnko pravdy, všelijak provedená studie a další „superzaručená“ dieta je na světě. Úspěšnost nové procedury přitom obvykle závisí na tom, jestli s ní začne nějaká celebrita. Pojďme se podívat na stravovací hity současnosti a zapátrat po jejich výhodách a nevýhodách.

Jak vyzrát při cukrovce na infekce

Cukrovka 2. typu postihuje různé orgány v těle, přičemž ani imunitní systém není výjimkou. Diabetici tak mají zvýšené riziko rozvoje infekčních onemocnění, s nimiž jejich tělo bojuje jen těžce. Jaké jsou základní příznaky takového stavu? 

I s cukrovkou lze těhotenství zvládnout v pohodě

Má-li žena diabetes, bývá založení rodiny o něco náročnější. Nabízíme budoucím matkám diabetičkám pár rad a tipů pro bezpečné a zdravé těhotenství. Samozřejmá je pomoc odborníků, ale i vy můžete pro sebe a své dítě mnoho udělat.

Kvasinkový zánět se rád vrací. Zvláště máte-li cukrovku!

Infekce pochvy způsobená kvasinkami sice není nebezpečná, ale je obtěžující a nepříjemná. Navíc zbavit se jí navždy je v podstatě nemožné – stačí stres, zhoršená hygiena nebo více cukru v krvi a vše se znovu opakuje. Své o tom vědí i osoby trpící diabetem.

Chcete vyzrát na cukrovku? Začněte u správné životosprávy!

Udržet hladinu cukru v mezích normy bývá někdy pořádná práce. Metabolismus sacharidů je totiž ovlivněn širokým spektrem zevních vlivů. Pokud chcete získat kontrolu nad svým organismem, měli byste v první řadě začít žít zdravěji.

Nadváha diabetiků aneb Někdy sportovat nestačí

Obezita je nemoc. Léčit ji můžeme změnou životního stylu, pilulkami, ale i operací. Jaké je ale nejlepší řešení u člověka trpícího cukrovkou?

Tělo bez inzulínu aneb Cukrovkářem od dětství

Podstatou cukrovky I. typu je úplné chybění inzulínu v organismu. Ten je však pro přežití nezbytný, proto jsou diabetici s touto formou nemoci doživotně odkázáni na jeho umělé dodávání. První příznaky onemocnění vznikají už v nízkém věku či v dospívání. Co chorobu způsobuje?

Bojujete s cukrovkou? Zvolněte tempo a vylaďte psychiku

Neustálé starosti a život v napětí rozhodně zdraví nezlepšují. A u diabetiků to platí dvojnásob. Přestaňte živit svoji cukrovku stresem a začněte ji léčit pohodou a uvolněním. Nabízíme 6 tipů, jak zůstat v klidu.

Pět změn, kterými lze předcházet cukrovce

Pojďte s námi, obrazně i doslova, předběhnout diabetes! Přinášíme vám pět návyků, které by si měl osvojit každý, kdo se chce dožít stáří ve zdraví.

Těhotná s cukrovkou? S trochou plánování žádný problém!

Těhotenství klade na ženské tělo značné nároky. Je-li budoucí matka navíc zatížena cukrovkou, je nutné vybalancovat léčbu ve prospěch její i očekávaného potomka. Vše lze zvládnout, začne-li se s přípravami včas.

Hyperglykemické kóma: strašák více tváří

Hrozí každému diabetikovi. Vyvíjí se nenápadně a může ohrozit život. Řeč je o hyperglykemickém kómatu. Zjistěte více o jeho příčinách, projevech i možné prevenci. Jednou vaše znalosti možná někomu zachrání život.

Ledviny – jeden z nejdůležitějších orgánů v těle

Již staří Číňané považovali ledviny za pramen životní síly. Dnes víme, že zastávají celou řadu pro život nezbytných funkcí. Zároveň patří mezi orgány, které se velmi špatně regenerují. Proto si zasluhují náležitou péči – hlavně v případě diabetiků.

Sedm tipů, jak motivovat děti ke sportu

Prosby, příkazy ani zákazy mnohdy nestačí k tomu, aby se váš potomek zvedl od počítače a šel běhat nebo na kolo. Fyzická aktivita je ale pro jeho zdraví nezbytná. Zkuste naše rady a uvidíte, že si pohyb zamiluje!

Čtyři zlatá pravidla pro udržení cukru pod kontrolou

Cukrovka se zdaleka neřeší jen pomocí léků nebo podáváním inzulínu. Významně podpořit její normalizaci může rovněž úprava životního stylu. Díky tomu se hodnoty glykémie (krevního cukru) často úspěšně stabilizují. Jak tedy udržet cukr v mezích normy?

Šest tipů, jak si zvyknout na nové léky

Dostali jste nové léky k pravidelnému užívání? Nebo dokonce celou hromadu léků? Poradíme, pomůžeme!

S diabetickým deníkem máte cukrovku pevně ve svých rukou

Lékaři, výživoví poradci i internetové informační portály, všichni radí to samé: Máte-li cukrovku, pište si deník. Víte ale, k čemu vlastně diabetický deník slouží a jak pomáhá při vaší léčbě?

Zapomínat na léky tělu škodí. Naše tipy vás tohoto problému zbaví!

Je pro vás těžké udržet v paměti správný harmonogram braní prášků? Máme pro vás dobrou zprávu – zdaleka nejste sami. Pokud se však z „občas“ začne pozvolna stávat pravidlo, může dojít k vážnému ohrožení zdraví.

Časté močení – znamení nezvládnuté cukrovky

Vymočíte denně více než 3 litry tekutiny? Běháte stále na záchod a trpíte neuhasitelnou žízní? Jde pravděpodobně o signál, že váš krevní cukr není v normě.

Lahodně nezdravé stravování – odoláte?

Jídla, která obsahují spoustu tuku a cukru, mají jedno společné – skvělou chuť. Proto nás stále lákají, i když víme, že nás mohou doslova zabít. Zvláště osoby s cukrovkou by měly najít vůli a odvahu pustit se se škodlivým stravováním do boje.

Nahoru