Co je podstatou cukrovky 2. typu a jak poznat, že hrozí právě vám?

Výskyt cukrovky 2. typu v populaci rozvinutých zemí obecně vzrůstá. Výjimkou není ani Česká republika. Jak a proč tato nemoc vzniká a kteří lidé jsou k jejímu rozvoji nejnáchylnější? Na to vám odpoví následující řádky.

Co je podstatou cukrovky 2. typu a jak poznat, že hrozí právě vám?

Podstatou je inzulin

Slinivka břišní čili pankreas je orgán umístěný v břišní dutině za žaludkem. Kromě jeho funkce při trávení potravy zastává také roli orgánu s vnitřní sekrecí – produkuje tedy hormony. Jedním z nich je i inzulin, který je tvořen částí slinivky zvanou Langerhansovy ostrůvky. Tento hormon umožňuje štěpení cukrů přijatých z potravy a jejich vstup do buněk v organismu. Buňky potřebují cukr neboli glukózu pro svou normální funkci. Pokud mají glukózy nedostatek, nebo naopak nadbytek, nejsou schopny ani orgány lidského těla správně plnit svou úlohu.

Cukrovka 2. typu se vyvíjí dvěma mechanismy:

  • slinivka produkuje málo inzulinu,
  • buňky v těle nejsou schopny dostatečně reagovat na podněty přenášené inzulinem (tzv. inzulinová rezistence neboli odolnost).

Výsledek je ale v obou případech stejný – v krvi zůstane nadbytek glukózy a vzniká tzv. hyperglykémie. Organismus pak poškozuje jak nadbytek glukózy v krevním oběhu, tak i její nedostatek uvnitř buněk.

Hrozí cukrovka právě vám?

Rozvoj cukrovky 2. typu je podmíněn činností více faktorů. Čím více bodů z následujícího seznamu se vás týká, tím je riziko rozvoje onemocnění ve vašem případě vyšší.

  • Výskyt cukrovky 2. typu ve vaší rodině – přestože konkrétní geny zodpovědné za rozvoj nebo zvýšenou náchylnost k této nemoci zatím nejsou známy a jsou stále předmětem výzkumu, odborníci věří, že silným rizikovým faktorem mohou být právě dědičné předpoklady. Tomu nasvědčuje i to, že se cukrovka v některých rodinách vyskytuje častěji.
  • Nadváha či obezita.
  • Sedavý životní styl.
  • Vysoký krevní tlak.
  • Vysoká hladina tuků v krvi.
  • Příliš vysoký příjem tuků a cukrů v potravě.
  • Vysoký přísun alkoholu.
  • Věk – uvádí se, že už po 45. roce života riziko rozvoje nemoci podstatně vzrůstá a s dalším přibývajícím věkem je ještě vyšší.

Onemocnění diabetem 2. typu může také velice vážně poškodit různé orgány (nervy, cévy, ledviny a sítnici). Značnou část rizikových faktorů lze přitom poměrně dobře ovlivnit. Snažte se proto riziko rozvoje cukrovky snížit na nejnižší možnou mez pomocí zdravého životního stylu. Nejlepší léčbou je především prevence.

(ivh)

Zdroj:

DERRER, David T. Causes of Type 2 Diabetes. [online]. 27. 5. 2013 [cit. 2015-03-09]. Dostupné z: www.webmd.com

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 10890
Naposledy navštívené dotazy
Štíhlí cukrovce navzdory? Zvolte správné léky!

Trápí vás kromě diabetu samotného i přibírání na váze? Bývá časté u uživatelů inzulinu a při braní některých perorálních antidiabetik. Nemusí ale být trvalé. Poradíme, jak se s ním vypořádat.

Moderní diety mají jedno společné: hlavně nejíst normálně!

Stačí malé zrnko pravdy, všelijak provedená studie a další „superzaručená“ dieta je na světě. Úspěšnost nové procedury přitom obvykle závisí na tom, jestli s ní začne nějaká celebrita. Pojďme se podívat na stravovací hity současnosti a zapátrat po jejich výhodách a nevýhodách.

Váha je při cukrovce v popředí zájmu. Je ta vaše optimální?

Kila navíc mohou způsobit zdravotní problémy, ať diabetem trpíte, či nikoliv. Výraznou nadváhu, společně s kardiovaskulárními onemocněními a vysokým krevním tlakem, však často nacházíme právě u diabetiků 2. typu. Jak zdravě zhubnout?

Kolísání glykémie: Varovné signály, které není radno přehlížet

Nejdůležitější věcí pro život s cukrovkou je udržovat si správnou hladinu cukru v krvi – glykémii. Příliš vysoká, ale i nízká vás může vážně ohrozit. Jak na sobě poznat počínající problém?

Jak vyzrát při cukrovce na infekce

Cukrovka 2. typu postihuje různé orgány v těle, přičemž ani imunitní systém není výjimkou. Diabetici tak mají zvýšené riziko rozvoje infekčních onemocnění, s nimiž jejich tělo bojuje jen těžce. Jaké jsou základní příznaky takového stavu? 

Diabetes ovlivňuje náladu. Víte, jak moc?

S nepříjemnými pocity a špatnou náladou se potýká velká část diabetiků. Deprese mívají zejména pacienti s právě odhalenou cukrovkou, ale i ti, kteří jsou nemocní už řadu let.

Cukrovka 2. typu: Dětských pacientů přibývá

Dříve neslýchané se dnes stává běžným. Stále více dětí trpí diabetem 2. typu. Co dělat, aby množství malých pacientů dále nerostlo? Velká část zodpovědnosti leží na rodičích.

Diabetici, pozor na deprese!

Cukrovka je vážným onemocněním a život s ní není vždycky jednoduchý. Možná i proto jsou podle výzkumů právě diabetici dvakrát náchylnější k depresím. Ty jsou velice nepříjemným a omezujícím problémem samy o sobě a my vám poradíme, jak se jim můžete vyhnout.

Deset tipů, jak může cukrovkář zpomalit stárnutí

Jak diabetes ovlivňuje stárnutí? A co můžete udělat, abyste se navzdory cukrovce cítili vitální a plní energie až do vysokého věku?

Potvrzeno unikátním výzkumem! Nový lék proti cukrovce chrání zároveň i srdce a cévy

Cukrovka představuje v současné době celosvětově velký zdravotnický problém. Jenom v České republice trpí tímto závažným metabolickým onemocněním přibližně 8 % populace. Choroba přitom urychluje kornatění tepen a způsobuje komplikace v podobě infarktu nebo mozkové mrtvice. Nyní se ale diabetikům v tomto ohledu blýská na lepší časy. Unikátní výzkum totiž potvrdil, že nový lék na cukrovku dokáže zároveň snížit i riziko onemocnění srdce a cév.

Sekundární diabetes: lze ho i zcela vyléčit

Cukrovka je charakteristická zvýšenou hladinou krevního cukru. Vzniká sama o sobě, ale může být též následkem jiných chorob. Řešit se pak musí nejen diabetes, ale především vyvolávající onemocnění.

Sedm tipů pro lepší spánek (nejen) diabetika

Bez ohledu na aktuální hladinu cukru v krvi si i člověk s diabetem může každou noc dopřávat sladké sny. Pokud se mu však usnout opakovaně nedaří, je nutné situaci řešit. Než půjdete lékaře žádat o léky na spaní, zkuste podle našich doporučení upravit svůj režim.

Diabetické rány se nerady hojí: tři pravidla úspěšné léčby

Lidé často svádějí s cukrovkou těžký souboj. Dostat nemoc pod kontrolu totiž nebývá lehké. Navíc by tito pacienti měli ještě neustále kontrolovat svoji pokožku kvůli případnému poranění. To totiž může mít v některých případech velmi nepříjemné následky.

Jak udržet cukrovku II. typu na uzdě? Hlavně sebekázní!

Léčba diabetu druhého typu je do značné míry závislá na kázni pacienta. Pokud se snaží, může úspěšně využívat řadu metod, které mu umožní vyhnout se komplikacím, nebo je alespoň oddálit. Laxní přístup cukrovku rozhodně nijak nezlepší.

Cukrovka je častým viníkem vaginálních infekcí. Jak se bránit?

Svědění, pálení, výtok. Kvasinková infekce pochvy jednou za život postihne až 75 % žen, přičemž polovina žen trpí takzvanou vaginální mykózou opakovaně. Mezi nejčastější příčiny patří zvýšená hladina cukru v krvi způsobená diabetem.

Konečné řešení cukrovky I. typu? Transplantace slinivky!

Diabetici s cukrovkou I. typu jsou doživotně závislí na pravidelném dodávání inzulínu. Jejich organismus ho totiž nedokáže sám vyrábět. Tuto terapii mohou ale provázet závažné zdravotní komplikace, zejména nebezpečný pokles hladin krevního cukru. Řešením pro ty, u kterých se těžké hypoglykémie vyskytují opakovaně, může být transplantace slinivky. Kdy se provádí?

Světový den diabetu myslí na nové diabetiky. Nejste jedním z nich?

Mezinárodní diabetická federace zahájila letošní kampaň pod názvem „Eyes on diabetes“, tedy volně přeloženo „Pozor na diabetes“. A co vy? Dáváte na sebe pozor?

Léčba diabetu – účinná a dnes už bezpečná i pro ledviny

Je známo, že cukrovka může způsobit závažné zdravotní komplikace. Jednou z nich je poškození ledvin. Ovšem současné moderní preparáty umí léčit diabetes natolik šetrně, že dopady na ledviny jsou opravdu minimální.

Máte cukrovku? Nepodceňujte svoji váhu!

Diabetes 2. typu patří mezi onemocnění způsobená více faktory. Některé z nich ovlivnit nelze, jiné ano. Mezi ty relativně dobře manipulovatelné patří mimo jiné obezita. A právě tělesná hmotnost může za to, jakým směrem se vaše nemoc bude ubírat.

Těhotná s cukrovkou? S trochou plánování žádný problém!

Těhotenství klade na ženské tělo značné nároky. Je-li budoucí matka navíc zatížena cukrovkou, je nutné vybalancovat léčbu ve prospěch její i očekávaného potomka. Vše lze zvládnout, začne-li se s přípravami včas.

Cukrovka u mužů a žen probíhá různě. Kdo je na tom hůř?

Diabetes mellitus 2. typu je chronické onemocnění, které se vyskytuje u obou pohlaví. Studie i praktické zkušenosti diabetologů však ukazují, že cukrovka neprobíhá u všech pacientů stejně. Mezi muži a ženami existuje v souvislosti s touto nemocí mnoho rozdílů.

Sedm zásad zdravého cvičení pro cukrovkáře

Pravidelný pohyb je bezpochyby velice přínosný. Snižuje váhu, podporuje činnost kardiovaskulárního systému a zvyšuje efektivitu využití inzulínu v těle. Má tedy pozitivní vliv také na hladinu glukózy v krvi. Při nedodržení určitých zásad může však i škodit. 

Cukrovka a zrak: od rozmazaného vidění po úplnou slepotu

Víte, jaká je nejčastější příčina slepoty ve vyspělých zemích? Nejsou to infekce, nádory ani úrazy očí, ale právě cukrovka. Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, výjimkou nejsou ani oči. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit přechodné rozmazané vidění, ale také trvalý zákal čočky nebo poškození sítnice.

Luxujete v noci chladničku? Riskujete zdraví!

Pokud se v noci budíte s kručícím žaludkem a potají hledáte něco k zakousnutí, pak zřejmě trpíte syndromem nočního přejídání. Ten se obvykle projevuje tím, že člověk ráno nemá na nic chuť, večer ale nedokáže přestat jíst. Tento jev přitom usnadňuje rozvoj obezity, cukrovky, a dokonce i depresí.

Když už na cukrovku cvičení ani dieta nestačí

Při cukrovce 2. typu je kontrola hladina glukózy v krvi naprosto zásadní. Čím více se totiž bude odchylovat od normy, tím více roste riziko a rychlost rozvoje chronických komplikací diabetu (postižení sítnice, ledvin aj.). Nejlépe tomu zabrání dieta a cvičení. Pokud ale selžou, přicházejí na řadu léky.

Zapomínat na léky tělu škodí. Naše tipy vás tohoto problému zbaví!

Je pro vás těžké udržet v paměti správný harmonogram braní prášků? Máme pro vás dobrou zprávu – zdaleka nejste sami. Pokud se však z „občas“ začne pozvolna stávat pravidlo, může dojít k vážnému ohrožení zdraví.

Novinka! Již existuje antidiabetikum, které snižuje nebezpečí kardiovaskulárních nemocí

Léků, které pomáhají kompenzovat cukrovku 2. typu, je dnes dostatek. Nyní přišli vědci s přípravkem, který umí i něco podstatného navíc.

Pokožka sužovaná diabetem – od svědění až po infekce

Kožní komplikace cukrovky pozná každý třetí diabetik. Klíčem k úspěšné léčbě je jejich včasný záchyt. Abychom ale případný problém nepřehlédli, musíme jej nejprve znát.

Diabetická kardiomyopatie: když srdce vypoví službu

Diabetes urychluje kornatění tepen. Tím ohrožuje svého nositele časným nástupem ischemické choroby srdeční. To ale bohužel není jediný srdeční problém, který vás může jako diabetika potkat.

Zbavte se závislosti na sladkém ve 4 krocích!

Sacharóza, fruktóza – zkrátka jednoduchý cukr. To je látka, jejíž konzumace za posledních sto let vzrostla raketovým tempem. Dříve byly pro lidi sladké pochoutky vzácností, nyní tvoří jednu z nejlevnějších složek sortimentu supermarketů. Jak se cukru bránit?

Sedm rad pro harmonické manželství s diabetem

Když jeden z partnerů onemocní cukrovkou, bývá to zátěžová zkouška pro vztah. Pokud si však dvojice najde způsob, jak zvládnout tuto obtížnou situaci, může to společné soužití nakonec ještě více stmelit.

Co je podstatou cukrovky 2. typu a jak poznat, že hrozí právě vám?

Výskyt cukrovky 2. typu v populaci rozvinutých zemí obecně vzrůstá. Výjimkou není ani Česká republika. Jak a proč tato nemoc vzniká a kteří lidé jsou k jejímu rozvoji nejnáchylnější? Na to vám odpoví následující řádky.

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Šest tipů, jak si zvyknout na nové léky

Dostali jste nové léky k pravidelnému užívání? Nebo dokonce celou hromadu léků? Poradíme, pomůžeme!

Čtyři zlatá pravidla pro udržení cukru pod kontrolou

Cukrovka se zdaleka neřeší jen pomocí léků nebo podáváním inzulínu. Významně podpořit její normalizaci může rovněž úprava životního stylu. Díky tomu se hodnoty glykémie (krevního cukru) často úspěšně stabilizují. Jak tedy udržet cukr v mezích normy?

Zdraví na talíři aneb Na cukrovku s rozumem

Někteří diabetici mají dojem, že pro zdravé stravování stačí jen omezit cukry. To je ovšem málo. Poradíme, z čeho vařit a jak si jídlo rozvrhnout v průběhu dne. A věřte, že nic těžkého to není.

Léky na cukrovku: některé lze brát i s poškozenými ledvinami

V současné době se používá ke kompenzaci cukrovky 2. typu celá řada preparátů s různým mechanismem účinku. Jejich podávání u pacientů se sníženou funkcí ledvin není sice jednoduché, ale je možné.

Alkohol a diabetes se nemají rádi. Občas se však snesou

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou energetickou hodnotu. Když už se rozhodnete napít, vyberte si tak období, kdy je váš diabetes dobře kompenzován.

Bojujete s cukrovkou? Zvolněte tempo a vylaďte psychiku

Neustálé starosti a život v napětí rozhodně zdraví nezlepšují. A u diabetiků to platí dvojnásob. Přestaňte živit svoji cukrovku stresem a začněte ji léčit pohodou a uvolněním. Nabízíme 6 tipů, jak zůstat v klidu.

Zjišťování cukrovky: v hlavní roli krev

Od zdravého člověka přes podezření na cukrovku až po potvrzený diabetes mellitus II. typu vede cesta dlážděná vyšetřeními a laboratorními testy. Prozradíme, o jaké kontroly se jedná a jak fungují diagnostické metody.

Co by měl diabetik vědět o chřipce

Máte cukrovku a bojíte se chřipky? Obavy jsou oprávněné. U diabetika může být průběh této nemoci mnohem závažnější než u běžné populace. Chřipka znamená pro organismus další zátěž, což může mít vliv na hladinu cukru v krvi. Zvýšit se tak mohou rizika dalších zdravotních komplikací.

Máte podezření na cukrovku? Jděte na vyšetření co nejdříve!

Odhadem třetina lidí trpících diabetem II. typu netuší, že tuto nemoc má. Přitom i neprojevující se cukrovka začne po čase závažně a nepříznivě dopadat na naše zdraví.

Už máte novoroční předsevzetí? Inspirujte se a prospějte svému zdraví

Novoroční předsevzetí si dává až polovina lidí, většina však neuspěje. Buďte výjimka! Splňte aspoň jedno předsevzetí z následujících pěti a budete zdravější. I když máte diabetes.

Berete inzulin a tloustnete? Neupravujte si sami dávkování!

Když už dieta, cvičení a léky nezvládnou udržet váš diabetes pod kontrolou, je nutná aplikace inzulinu. Ačkoli je pro spoustu lidí nepostradatelný, některým dělá starosti, protože po něm přibývají na váze. Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost správnému životnímu stylu.

Správná svačina: zdravá a připravená podle chuti školáka

Svačiny pro děti mohou být rychlé, dobré, jednoduché a přitom nijak finančně nákladné. Hlavní je, aby byly vyvážené a obsahovaly všechny důležité látky, které dětský organismus potřebuje pro správný vývoj.

Pět tipů, jak předcházet diabetu

Změna životního stylu může být velkým krokem k prevenci diabetu a nikdy není pozdě začít. Inspirujte se našimi pěti tipy!

Operace diabetika aneb V hlavní roli cukrovka

Na operační sál může diabetika přivést cokoliv. Ale cukrovka může samotný zákrok i období po něm zkomplikovat. Pokud tedy máte jít na operaci, důkladně se připravte. Vlastní snahou lze část rizik snížit.

Léky na cukrovku: už dávno nejde jen o inzulín

Trápí vás diabetes a berete léky. Víte však, co vlastně užíváte, nebo byste případně užívat mohli? Rozumět svému lékaři, až s vámi bude probírat možnosti léčby, je velmi důležité. Zjistěte spolu s námi více o preparátech, které se na cukrovku předepisují.

Odborníci odhalili další typ cukrovky – diabetes typu 1,5

Jste zdraví, štíhlí a diagnóza diabetu zrovna u vás lékaře překvapila? Nová forma diabetu se skrývá za 2. typ, jeho podstata je ale jiná. Čím se tato nemoc vyznačuje a jak poznat, jestli se týká právě vás?

Víme, proč se přejídáte a k čemu to může vést!

Říká se „jíst do polosyta, pít do polopita“. Pokud se chcete udržet v kondici, měli byste si opravdu hlídat porce. Přejídáním se totiž může zhoršit průběh cukrovky, ovšem lze tím též způsobit její rozvoj.

Nahoru