Cukry a náhradní sladidla – víte, co jíte?

Nejen diabetici, ale i lidé toužící zhubnout jsou za ně vděční. Umělá sladidla totiž umožňují dopřávat si sladké bezpečně a bez výčitek. Jak ale vznikají a kde všude se s nimi můžeme setkat?

Cukry a náhradní sladidla – víte, co jíte?

Náhradní sladidla rozhodně nejsou z jedné rodiny. Liší se v mnohém – v chemické podstatě, ve způsobu výroby i v množství kalorií. Abyste příště věděli, co se skrývá v diabetických sušenkách či žvýkačkách bez cukru, připravili jsme pro vás přehled nejběžnějších náhražek cukru.

Čím vlastně sladíme?

Nyní nemáme na mysli ani tak to, co si doma sypeme do kávy, ale spíše slazení produktů při průmyslové výrobě. K tomu se používají:

  • Cukry. Neboli jednoduché sacharidy. Kromě klasické sacharózy ve formě bílého či třtinového cukru jsou oblíbené hlavně fruktózové sirupy. Med je především směs cukrů a vody a stejně je to i s agávovým či javorovým sirupem.
  • Cukerné alkoholy. Ty obvykle rovněž označujeme za umělá sladidla, není to však docela pravda. Jsou vyrobeny z cukrů a mají zhruba polovinu jejich kalorií, mohou mít i vliv na hladinu krevní glukózy. Nejpoužívanější jsou mannitol, sorbitol, isomalt, maltitol nebo xylitol. Najdeme je například v bonbonech a žvýkačkách bez cukru.
  • Umělá sladidla. Jde o uměle vyráběné látky, jejichž sladivost je mnohonásobně větší než ta u cukru. Stačí jich proto nepatrné dávky. Patří mezi ně aspartam, sacharin, acesulfam draselný (AceK) nebo sukralóza. Umělá sladidla neobsahují kalorie a neovlivňují glykémii - výjimku tvoří jejich stolní verze, ve kterých musí být sladidlo smícháno s cukrem (obvykle D-glukóza neboli dextróza) kvůli „zředění“ své intenzivní sladkosti.
  • Nová sladidla. Stévie, trehalóza a tagatóza jsou přírodně se vyskytující, avšak chemicky upravené sladicí látky, které jsou obtížně zařaditelné do předchozích kategorií. Všechny jsou na bázi cukru. Byly uznány bezpečnými k používání, na rozdíl od ostatních sladidel ale nejsou prověřené časem, a někteří odborníci se k nim proto staví skepticky.

Kdo hledá, najde 

Umělá sladidla jsou pro svou nízkou cenu a intenzivní sladivost u výrobců oblíbená. Najdeme je nejen ve většině sladkých potravin a nápojů označených „bez cukru“, „bez přidaného cukru“, „dia“ nebo „light“, ale i v produktech, kde byste je možná nečekali. Umělá sladidla běžně obsahují například:

  • nápoje v prášku,
  • směsi na pečení,
  • mléčné výrobky,
  • sladké pečivo,
  • měkké i tvrdé sladkosti, žvýkačky, výrobky z čokolády,
  • džusy, limonády, sladké minerální vody,
  • alkoholické nápoje.

Ať už se tedy snažíte umělým sladidlům vyhnout, nebo je naopak vyhledáváte a chcete produkt bez cukru, nenechávejte nic na intuici a prostudujte složení i tabulku nutričních hodnot.

Bez obav 

Historie umělých sladidel je plná dohadů ohledně jejich škodlivosti. Například sacharin byl v jednu dobu tak silně podezřelý ze způsobování rakoviny, že museli být spotřebitelé na obalech produktů varováni před jeho potenciálním zdravotním rizikem. Všechna podezření byla ale časem vyvrácena. Sladidla, která jsou momentálně na trhu, jsou v malých množstvích považována za naprosto bezpečná, dokonce i pro těhotné ženy. Objevují se hlasy, které spojují konzumaci umělých sladidel s přibýváním na váze nebo se zvyšováním chuti na sladké, to ale vyžaduje podrobné prostudování a důvěryhodné důkazy.

(luko)

Zdroje:
www.webmd.com
www.mayoclinic.org

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 12536
Naposledy navštívené dotazy
Zjišťování cukrovky: v hlavní roli krev

Od zdravého člověka přes podezření na cukrovku až po potvrzený diabetes mellitus II. typu vede cesta dlážděná vyšetřeními a laboratorními testy. Prozradíme, o jaké kontroly se jedná a jak fungují diagnostické metody.

Diabetici, pečujte o své srdce a cévy, jsou v ohrožení!

Onemocnění srdce a cév nejsou u lidí s cukrovkou žádnou výjimkou. Nemoc sama o sobě riziko jejich vzniku ještě podstatně zvyšuje. A pokud se u diabetika vyskytují i další rizikové faktory, zvedá se pravděpodobnost vzniku těchto chorob raketovým tempem.

Sedm tipů, jak v zimě posílit imunitu diabetika

Chladné měsíce představují velký nápor na obranyschopnost organismu. Obzvláště lidé trpící chronickým onemocněním, například cukrovkou, mají tendence stonat častěji. Přinášíme několik rad, jak během zimy zůstat zdraví.

Nedá vám spát spánková apnoe? Víme, jak si s ní poradit

Spánková apnoe způsobuje, že se ráno po probuzení necítíte odpočatí a svěží. Neléčená spánková apnoe bývá mnohdy zodpovědná za špatný výkon v každodenních činnostech. A to nemluvě o možných dopravních nehodách, které může způsobit nevyspalý jedinec za volantem. Proto je nutné tento problém řešit včas.

Transplantace ledvin v osmi bodech

Cukrovka je jedním z mnoha onemocnění, která ohrožují ledviny. Když selžou, je potřeba jejich funkci nějak nahradit – buď dialýzou, nebo transplantací. Přemýšlíte, co by mohlo pomoci vám? Nabízíme několik základních informací právě o transplantaci.

Deset tipů pro diabetiky, jak zhubnout

Při cukrovce 2. typu je fyzická aktivita opravdu blahodárná. Bez ní jdou totiž nadbytečná kila dolů jen velmi těžce. Pohyb navíc obecně pomáhá překonávat těžkosti spojené s nemocí. Pokud nevíte, jak začít, inspirujte se našimi tipy.

Deset tipů, jak může cukrovkář zpomalit stárnutí

Jak diabetes ovlivňuje stárnutí? A co můžete udělat, abyste se navzdory cukrovce cítili vitální a plní energie až do vysokého věku?

Váha je při cukrovce v popředí zájmu. Je ta vaše optimální?

Kila navíc mohou způsobit zdravotní problémy, ať diabetem trpíte, či nikoliv. Výraznou nadváhu, společně s kardiovaskulárními onemocněními a vysokým krevním tlakem, však často nacházíme právě u diabetiků 2. typu. Jak zdravě zhubnout?

Pozor na skryté cukry, jsou téměř všude!

Některým život oslazuje, jiným komplikuje. Cukr, především ten skrytý, může mít negativní dopad na zdraví mnoha lidí. Diabetici o tom vědí své. Prozradíme, jaké maskování cukr používá nejčastěji.

Diabetická kardiomyopatie: když srdce vypoví službu

Diabetes urychluje kornatění tepen. Tím ohrožuje svého nositele časným nástupem ischemické choroby srdeční. To ale bohužel není jediný srdeční problém, který vás může jako diabetika potkat.

Šest tipů, jak si zvyknout na nové léky

Dostali jste nové léky k pravidelnému užívání? Nebo dokonce celou hromadu léků? Poradíme, pomůžeme!

Metabolický syndrom aneb Smrtící daň za současný životní styl

Když americký lékař Gerald Reaven v roce 1988 poprvé popsal metabolický syndrom, nejspíš netušil, že se v blízké budoucnosti stane jedním z nejčastějších zdravotních problémů. Epidemie obezity, cukrovky, zvýšeného tlaku krve a hladiny tuků v krvi si vybírá krutou daň zejména na obyvatelích vyspělých států.

Pravidelná chůze je nejlepší lék pro tělo i duši

Chůze je skvělá pohybová aktivita, která lidem dokáže prodloužit život a uchránit je před vznikem mnoha závažných chorob. Pravidelné procházky jsou přitom bezpečné, úrazy či poranění z nadměrné zátěže zde na rozdíl od jiných sportů prakticky nehrozí. Vykročte vstříc zdraví i vy!

Zlobí vás játra? Opatrně s léky a doplňky stravy!

Jedna z hlavních funkcí jater je štěpit a odstraňovat sloučeniny, které přijímáme v potravě – tedy také léky, doplňky stravy a bylinné výtažky. Játra jsou za normálních okolností schopná vykonávat tuto funkci dostatečně, pokud jsou ale nemocná, může jim to činit značné problémy.

Deset tipů pro diabetiky, jak zvládnout Vánoce

Nadcházející svátky znamenají krásné chvíle strávené s našimi blízkými. Ale pro někoho, například pro lidi s cukrovkou, jsou také zkouškou pevné vůle. Je totiž obzvláště důležité, aby tito jedinci volili svoji stravu opravdu správně. Poradíme, jak na to.

Sedm tipů pro lepší spánek (nejen) diabetika

Bez ohledu na aktuální hladinu cukru v krvi si i člověk s diabetem může každou noc dopřávat sladké sny. Pokud se mu však usnout opakovaně nedaří, je nutné situaci řešit. Než půjdete lékaře žádat o léky na spaní, zkuste podle našich doporučení upravit svůj režim.

Diabetik alergik? I s tím si medicína umí poradit

Nově diagnostikovaný cukrovkář, který zároveň trpí alergií, si s příchodem jara může začít dělat starosti. Nemusí se ale bát, sama alergie na glykémii vliv nemá. Ovšem některé léky ano.

Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí

U diabetiků se většinou jejich nemoc podepisuje i na ledvinách. Jak tomu předcházet a co člověka na tento problém upozorní, to napoví následující řádky.

Nemůžete klidně spát? Příčinou může být cukrovka!

Za špatným usínáním a neklidným spánkem stojí většinou nevhodné režimové návyky. Kouření, alkohol nebo konzumace velkých jídel těsně před ulehnutím do postele mohou způsobit poruchy spánkového cyklu. Na problémy s usínáním a nedostatkem kvalitního spánku si ale také často stěžují diabetici. Jejich noční odpočinek totiž narušuje škála dalších obtíží.

Alkohol a diabetes se nemají rádi. Občas se však snesou

Pokud máte cukrovku, musíte počítat s tím, že po konzumaci alkoholu bude vaše glykémie stoupat. Navíc mívají tyto nápoje často též vysokou energetickou hodnotu. Když už se rozhodnete napít, vyberte si tak období, kdy je váš diabetes dobře kompenzován.

Nové léky – nové naděje pro diabetiky

Již téměř sto let se k léčbě diabetu používá inzulin, ani on však cukrovku zcela nevyléčí. Taková „zázračná“ pilulka dosud neexistuje. Možností, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi, však mají lékaři a pacienti mnohem více než dříve.

Nové léky proti cukrovce mohou nabídnout víc než tradiční antidiabetika

Málokterá skupina léčiv je tak nestejnorodá jako perorální antidiabetika. Část preparátů je starší, ale osvědčená, nové přípravky zase nabízejí nevídané možnosti. Který lék je pro vás ten pravý?

Štíhlí cukrovce navzdory? Zvolte správné léky!

Trápí vás kromě diabetu samotného i přibírání na váze? Bývá časté u uživatelů inzulinu a při braní některých perorálních antidiabetik. Nemusí ale být trvalé. Poradíme, jak se s ním vypořádat.

Volba osobního trenéra: 10 tipů, jak se trefit

Najmout si trenéra je jeden z nejlepších způsobů, jak se dostat do kondice. Věnuje se jen vám, zná vaše potřeby a pomáhá řešit problémy. Špatný kouč ale může nadělat více škody než užitku. Jak zvolit toho pravého?

Glykémie – pro diabetiky nejzásadnější veličina

Trpíte-li cukrovkou, znamená to, že hladina cukru ve vaší krvi může být trvale vysoká. Pokud nadměrné hodnoty glykémie trvají dlouho, časem mohou organismus poškodit. Jaké množství cukru v krvi je už příliš vysoké a co způsobuje?

Cukrovka a zrak: od rozmazaného vidění po úplnou slepotu

Víte, jaká je nejčastější příčina slepoty ve vyspělých zemích? Nejsou to infekce, nádory ani úrazy očí, ale právě cukrovka. Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, výjimkou nejsou ani oči. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit přechodné rozmazané vidění, ale také trvalý zákal čočky nebo poškození sítnice.

Pokožka sužovaná diabetem – od svědění až po infekce

Kožní komplikace cukrovky pozná každý třetí diabetik. Klíčem k úspěšné léčbě je jejich včasný záchyt. Abychom ale případný problém nepřehlédli, musíme jej nejprve znát.

Dámy s cukrovkou, pečujete o sebe opravdu důsledně?

Každá žena se chce cítit skvěle. Pokud jde o pacientku s diabetem, jsou preference jasně dané. Nejdůležitější je péče o pokožku, a to celého těla. Především nohy jsou u těchto osob nesmírně zranitelné.

První příznaky diabetu zachyťte včas, léčba bude snazší

Cukrovka je v dnešní době velmi časté onemocnění, které může mít těžké, i fatální následky. V České republice žije 862 000 diabetiků a i vy se můžete stát jedním z nich. Jak poznat, že je nemoc tady?

Máte podezření na cukrovku? Jděte na vyšetření co nejdříve!

Odhadem třetina lidí trpících diabetem II. typu netuší, že tuto nemoc má. Přitom i neprojevující se cukrovka začne po čase závažně a nepříznivě dopadat na naše zdraví.

Cukrovka je často nechtěným dítětem obezity

Jak silná je vazba mezi nadváhou a diabetem a jak vůbec tělesný tuk s cukrovkou souvisí? Otázky, které vás možná doteď ani nenapadlo si položit, zodpoví následující řádky.

Poslední varování před cukrovkou má jméno prediabetes

Cukrovka 2. typu nevzniká náhle. Předchází jí stav zvaný prediabetes, který je ještě vratný. Jak jej poznat, a včas tak předejít vzniku zmiňované nemoci?

Konečné řešení cukrovky I. typu? Transplantace slinivky!

Diabetici s cukrovkou I. typu jsou doživotně závislí na pravidelném dodávání inzulínu. Jejich organismus ho totiž nedokáže sám vyrábět. Tuto terapii mohou ale provázet závažné zdravotní komplikace, zejména nebezpečný pokles hladin krevního cukru. Řešením pro ty, u kterých se těžké hypoglykémie vyskytují opakovaně, může být transplantace slinivky. Kdy se provádí?

Porod s cukrovkou bez problémů? Jen díky poctivé léčbě!

Mnoho budoucích matek potýkajících se s cukrovkou má velké obavy z porodu. Ten ale většinou probíhá stejně jako u zdravých žen. Nastanou-li nějaké komplikace, je důležité vědět, že jsou často důsledkem špatné kontroly diabetu v těhotenství. Kvalitní léčbou je lze podstatně minimalizovat.

S diabetickým deníkem máte cukrovku pevně ve svých rukou

Lékaři, výživoví poradci i internetové informační portály, všichni radí to samé: Máte-li cukrovku, pište si deník. Víte ale, k čemu vlastně diabetický deník slouží a jak pomáhá při vaší léčbě?

Zbavte se „svátečních kil“ jednou provždy

Ačkoliv jsou vánoční svátky často spojeny s přejídáním, jen málo z nás během nich skutečně výrazně přibere. Nějaké to sváteční „deko“ navíc nám však přibýt může. Aby váha neukazovala vyšší hodnoty po zbytek roku a následně se zase neposunula o trochu výš, je třeba reagovat rychle.

Chcete vyzrát na cukrovku? Začněte u správné životosprávy!

Udržet hladinu cukru v mezích normy bývá někdy pořádná práce. Metabolismus sacharidů je totiž ovlivněn širokým spektrem zevních vlivů. Pokud chcete získat kontrolu nad svým organismem, měli byste v první řadě začít žít zdravěji.

Stabilizace cukrovky aneb Přibírám po inzulinu! Je to normální?

Nárůst váhy po započetí aplikace inzulinu je naprosto běžný. Přesně toto by svým klientům měli mimo jiné sdělovat diabetologové. Takto informovaný pacient pak lépe zvládne případné hmotnostní výkyvy a nebude mít sklony k tomu, omezovat kvůli hubnutí množství inzulinu.

Nadváha diabetiků aneb Někdy sportovat nestačí

Obezita je nemoc. Léčit ji můžeme změnou životního stylu, pilulkami, ale i operací. Jaké je ale nejlepší řešení u člověka trpícího cukrovkou?

Deset důvodů, proč vám může stoupnout krevní tlak

Příčina hypertenze neboli vysokého krevního tlaku je v naprosté většině neznámá. Existují ale faktory, které zvětšují pravděpodobnost vzniku tohoto zdravotního problému.

Co by měl diabetik vědět o chřipce

Máte cukrovku a bojíte se chřipky? Obavy jsou oprávněné. U diabetika může být průběh této nemoci mnohem závažnější než u běžné populace. Chřipka znamená pro organismus další zátěž, což může mít vliv na hladinu cukru v krvi. Zvýšit se tak mohou rizika dalších zdravotních komplikací.

Víme, proč se přejídáte a k čemu to může vést!

Říká se „jíst do polosyta, pít do polopita“. Pokud se chcete udržet v kondici, měli byste si opravdu hlídat porce. Přejídáním se totiž může zhoršit průběh cukrovky, ovšem lze tím též způsobit její rozvoj.

Sekundární diabetes: lze ho i zcela vyléčit

Cukrovka je charakteristická zvýšenou hladinou krevního cukru. Vzniká sama o sobě, ale může být též následkem jiných chorob. Řešit se pak musí nejen diabetes, ale především vyvolávající onemocnění.

Sedm tipů, jak motivovat děti ke sportu

Prosby, příkazy ani zákazy mnohdy nestačí k tomu, aby se váš potomek zvedl od počítače a šel běhat nebo na kolo. Fyzická aktivita je ale pro jeho zdraví nezbytná. Zkuste naše rady a uvidíte, že si pohyb zamiluje!

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Už máte novoroční předsevzetí? Inspirujte se a prospějte svému zdraví

Novoroční předsevzetí si dává až polovina lidí, většina však neuspěje. Buďte výjimka! Splňte aspoň jedno předsevzetí z následujících pěti a budete zdravější. I když máte diabetes.

Čtyři zlatá pravidla pro udržení cukru pod kontrolou

Cukrovka se zdaleka neřeší jen pomocí léků nebo podáváním inzulínu. Významně podpořit její normalizaci může rovněž úprava životního stylu. Díky tomu se hodnoty glykémie (krevního cukru) často úspěšně stabilizují. Jak tedy udržet cukr v mezích normy?

Sportování s cukrovkou? Jen když je nemoc pod kontrolou

Diabetici sportovci jsou běžným úkazem. Pohyb je totiž jednou z metod, které stav člověka s cukrovkou udržují stabilizovaný. Tito pacienti si navíc dokážou své aktivity velmi dobře užívat.

Časté močení – znamení nezvládnuté cukrovky

Vymočíte denně více než 3 litry tekutiny? Běháte stále na záchod a trpíte neuhasitelnou žízní? Jde pravděpodobně o signál, že váš krevní cukr není v normě.

Berete inzulin a tloustnete? Neupravujte si sami dávkování!

Když už dieta, cvičení a léky nezvládnou udržet váš diabetes pod kontrolou, je nutná aplikace inzulinu. Ačkoli je pro spoustu lidí nepostradatelný, některým dělá starosti, protože po něm přibývají na váze. Proto je třeba věnovat zvláštní pozornost správnému životnímu stylu.

Nahoru