Diabetes ovlivňuje náladu. Víte, jak moc?

S nepříjemnými pocity a špatnou náladou se potýká velká část diabetiků. Deprese mívají zejména pacienti s právě odhalenou cukrovkou, ale i ti, kteří jsou nemocní už řadu let.

Diabetes ovlivňuje náladu. Víte, jak moc?

Život s diabetem není jednoduchý. Každodenní těžkosti spojené s nemocí a jejím zvládáním mohou vyvolávat řadu emocí. Běžné jsou vztek, bezmoc, strach, hořkost, frustrace, podrážděnost nebo pocity viny a studu.

„Pod psa“ se občas cítí každý

Dlouhodobá nemoc a negativní emoce k sobě patří – to asi nikoho nepřekvapí. Ale cítit se „pod psa“ je něco jiného než být v depresi. Deprese je vážný stav, který však u chronicky nemocných bývá často přehlédnut. Diabetici trpí depresí asi dvakrát častěji než běžná populace. Diabetes přispívá k depresi a deprese komplikuje léčbu cukrovky. Vybřednout z tohoto začarovaného kruhu není snadné.

Komu hrozí deprese

Je to pochopitelné – neustálé kontroly hladiny glukózy, léky, injekce, návštěvy lékařů, … A do toho ještě všední, každodenní starosti, které se nevyhýbají ani lidem s diabetem. Zdaleka ne každý cukrovkář však reaguje depresí.

Ušetřeni zůstanou spíše ti, kteří:

  • nemají nikoho s depresí v rodině,
  • prožili spokojené dětství,
  • cítí podporu blízkých,
  • mají veselou, optimistickou povahu.

Naopak snazším terčem deprese bývají lidé, kteří:

  • vyrostli ve stresujícím prostředí,
  • čelili šikaně,
  • jsou osamělí, citliví a všechno si moc „berou“.

Varovné desatero

Zpozorněte, jestliže trpíte pěti, nebo dokonce více příznaky z následujícího výčtu:

  1. přetrvávající smutná nálada,
  2. pocity prázdnosti a marnosti,
  3. ztráta zájmu o oblíbené věci a činnosti, včetně sexu,
  4. významné změny chuti k jídlu a tělesné váhy,
  5. poruchy spánku (obtížné usínání, časné nebo pozdní probouzení),
  6. pocity bezcennosti, bezmoci, viny,
  7. snížená energie, vyčerpání, únava,
  8. podrážděnost, neklid,
  9. potíže se soustředěním a vybavováním si,
  10. vracející se myšlenky na smrt nebo sebevraždu.

Nejzávažnějším varováním jsou sebevražedné myšlenky. Jakmile se objeví, okamžitě vyhledejte pomoc. Nebojte se svěřit lékaři, jde o život!

(pez)

Zdroj: 
www.diabetes.co.uk

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 12685
Naposledy navštívené dotazy
Pravidelná chůze je nejlepší lék pro tělo i duši

Chůze je skvělá pohybová aktivita, která lidem dokáže prodloužit život a uchránit je před vznikem mnoha závažných chorob. Pravidelné procházky jsou přitom bezpečné, úrazy či poranění z nadměrné zátěže zde na rozdíl od jiných sportů prakticky nehrozí. Vykročte vstříc zdraví i vy!

Zlobí vás játra? Opatrně s léky a doplňky stravy!

Jedna z hlavních funkcí jater je štěpit a odstraňovat sloučeniny, které přijímáme v potravě – tedy také léky, doplňky stravy a bylinné výtažky. Játra jsou za normálních okolností schopná vykonávat tuto funkci dostatečně, pokud jsou ale nemocná, může jim to činit značné problémy.

Sedm rad pro harmonické manželství s diabetem

Když jeden z partnerů onemocní cukrovkou, bývá to zátěžová zkouška pro vztah. Pokud si však dvojice najde způsob, jak zvládnout tuto obtížnou situaci, může to společné soužití nakonec ještě více stmelit.

Nová léčba diabetu a proč se jí nebát

Účinná látka s názvem empagliflozin je jedním z nových léčiv určených pro diabetiky II. typu. Po jejím uvedení na trh panovaly obavy, že bude výrazně zvyšovat výskyt močových infekcí. Naštěstí se ale nepotvrdily.

Když tělo práci s inzulinem nezvládá, má člověk velký problém

Cukrovka II. typu či metabolický syndrom – to jsou příklady chorob, kterým můžeme předejít, pokud včas zastavíme rozvoj inzulinové rezistence. O co se jedná a jak tomuto stavu předcházet, to prozradí následující řádky.

Když už na cukrovku cvičení ani dieta nestačí

Při cukrovce 2. typu je kontrola hladina glukózy v krvi naprosto zásadní. Čím více se totiž bude odchylovat od normy, tím více roste riziko a rychlost rozvoje chronických komplikací diabetu (postižení sítnice, ledvin aj.). Nejlépe tomu zabrání dieta a cvičení. Pokud ale selžou, přicházejí na řadu léky.

Léky na cukrovku 2. typu – mohou je užívat i děti?

Mezi léčebné strategie diabetu 2. typu patří dieta, cvičení, inzulin a jiná léčiva. Těmto preparátům se pro jejich nejčastější způsob podávání říká perorální antidiabetika. Jejich použití u dětí je však stále předmětem diskuse mnoha odborníků.

Prvňáček diabetik? Žádný problém!

Dříve, než se dítě s cukrovkou poprvé vypraví do třídy, musí rodiče vyřešit spoustu záležitostí. Může se to zdát obtížné, ale dá se to zvládnout. Navíc v dnešní době už není malý diabetik žádnou zvláštností a většina vzdělávacích institucí je na děti s nějakou chronickou nemocí připravena.

Zjišťování cukrovky: v hlavní roli krev

Od zdravého člověka přes podezření na cukrovku až po potvrzený diabetes mellitus II. typu vede cesta dlážděná vyšetřeními a laboratorními testy. Prozradíme, o jaké kontroly se jedná a jak fungují diagnostické metody.

Moderní léčba diabetu II. typu chrání i srdce!

Vždy, když se objeví nový lék, odborníci i pacienti doufají, že bude umět zdraví po všech stránkách vylepšit. U inovativních léčiv proti cukrovce druhého typu tomu tak nejspíše opravdu bude.

Nové léky – nové naděje pro diabetiky

Již téměř sto let se k léčbě diabetu používá inzulin, ani on však cukrovku zcela nevyléčí. Taková „zázračná“ pilulka dosud neexistuje. Možností, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi, však mají lékaři a pacienti mnohem více než dříve.

Léčba diabetu – účinná a dnes už bezpečná i pro ledviny

Je známo, že cukrovka může způsobit závažné zdravotní komplikace. Jednou z nich je poškození ledvin. Ovšem současné moderní preparáty umí léčit diabetes natolik šetrně, že dopady na ledviny jsou opravdu minimální.

Diabetik alergik? I s tím si medicína umí poradit

Nově diagnostikovaný cukrovkář, který zároveň trpí alergií, si s příchodem jara může začít dělat starosti. Nemusí se ale bát, sama alergie na glykémii vliv nemá. Ovšem některé léky ano.

Léky na cukrovku: některé lze brát i s poškozenými ledvinami

V současné době se používá ke kompenzaci cukrovky 2. typu celá řada preparátů s různým mechanismem účinku. Jejich podávání u pacientů se sníženou funkcí ledvin není sice jednoduché, ale je možné.

Část populace je ohrožena cukrovkou 2. typu. Jak jste na tom vy?

Určitě znáte ve svém okolí někoho, kdo trpí diabetem 2. typu. Možná by bylo v souvislosti s vlastním zdravím vhodné zamyslet se nad tím, jak nemoc u dotyčného vlastně začala. Příklad špatné životosprávy a nezájmu o vlastní zdraví může být velkým ponaučením.

Sekundární diabetes: lze ho i zcela vyléčit

Cukrovka je charakteristická zvýšenou hladinou krevního cukru. Vzniká sama o sobě, ale může být též následkem jiných chorob. Řešit se pak musí nejen diabetes, ale především vyvolávající onemocnění.

Když vás v noci budí zastavený dech aneb Co je spánková apnoe

Spánková apnoe je vážná porucha, která se projevuje opakovaným přerušením dýchání během spánku. To se může během jedné noci stát i více než stokrát. Mozek a zbytek těla tak mohou trpět nedostatkem kyslíku.

I s cukrovkou lze těhotenství zvládnout v pohodě

Má-li žena diabetes, bývá založení rodiny o něco náročnější. Nabízíme budoucím matkám diabetičkám pár rad a tipů pro bezpečné a zdravé těhotenství. Samozřejmá je pomoc odborníků, ale i vy můžete pro sebe a své dítě mnoho udělat.

Hyperglykemické kóma: strašák více tváří

Hrozí každému diabetikovi. Vyvíjí se nenápadně a může ohrozit život. Řeč je o hyperglykemickém kómatu. Zjistěte více o jeho příčinách, projevech i možné prevenci. Jednou vaše znalosti možná někomu zachrání život.

Jak poznám, že mi cukrovka ničí ledviny – 10 zásadních otázek a odpovědí

U diabetiků se většinou jejich nemoc podepisuje i na ledvinách. Jak tomu předcházet a co člověka na tento problém upozorní, to napoví následující řádky.

Kouření a diabetes – vražedná kombinace

Potýkáte se s cukrovkou, ovšem kouření se nehodláte vzdát? Pak se musíte připravit na velké zdravotní potíže. Možná nenastanou hned, ale časem se rozhodně projeví.

Cukry – pozor dávejte nejen na ty skryté!

Cukr je nezastupitelnou složkou naší potravy. Nedá se ničím nahradit, ale je důležité pečlivě kontrolovat jeho obsah v potravinách a nápojích. Nadměrné množství totiž vede ke vzniku zubního kazu, obezity, cukrovky či srdečních onemocnění.

Tělo bez inzulínu aneb Cukrovkářem od dětství

Podstatou cukrovky I. typu je úplné chybění inzulínu v organismu. Ten je však pro přežití nezbytný, proto jsou diabetici s touto formou nemoci doživotně odkázáni na jeho umělé dodávání. První příznaky onemocnění vznikají už v nízkém věku či v dospívání. Co chorobu způsobuje?

Potvrzeno unikátním výzkumem! Nový lék proti cukrovce chrání zároveň i srdce a cévy

Cukrovka představuje v současné době celosvětově velký zdravotnický problém. Jenom v České republice trpí tímto závažným metabolickým onemocněním přibližně 8 % populace. Choroba přitom urychluje kornatění tepen a způsobuje komplikace v podobě infarktu nebo mozkové mrtvice. Nyní se ale diabetikům v tomto ohledu blýská na lepší časy. Unikátní výzkum totiž potvrdil, že nový lék na cukrovku dokáže zároveň snížit i riziko onemocnění srdce a cév.

Najít účinný lék na cukrovku může být věda

Preparátů, které se podávají při léčbě diabetu, je dnes celá řada. Ovšem ne každý pacient může brát libovolný přípravek. Výběr vhodného perorálního antidiabetika nebo jejich správné kombinace ovlivňuje celá řada faktorů. Jde proto o proces značně komplikovaný. A z čeho lze vybírat?

Cukrovka je často nechtěným dítětem obezity

Jak silná je vazba mezi nadváhou a diabetem a jak vůbec tělesný tuk s cukrovkou souvisí? Otázky, které vás možná doteď ani nenapadlo si položit, zodpoví následující řádky.

Poslední varování před cukrovkou má jméno prediabetes

Cukrovka 2. typu nevzniká náhle. Předchází jí stav zvaný prediabetes, který je ještě vratný. Jak jej poznat, a včas tak předejít vzniku zmiňované nemoci?

Cukrovka 2. typu: Dětských pacientů přibývá

Dříve neslýchané se dnes stává běžným. Stále více dětí trpí diabetem 2. typu. Co dělat, aby množství malých pacientů dále nerostlo? Velká část zodpovědnosti leží na rodičích.

Diabetik a novoroční předsevzetí: jedno selhání válku neprohraje

Přemýšlíte o novoročním předsevzetí? Boj za světový mír je dobrá věc, ale vaše zdraví je přece jen jaksi blíž. Myslete hlavně na ně.

Jak udržet cukrovku II. typu na uzdě? Hlavně sebekázní!

Léčba diabetu druhého typu je do značné míry závislá na kázni pacienta. Pokud se snaží, může úspěšně využívat řadu metod, které mu umožní vyhnout se komplikacím, nebo je alespoň oddálit. Laxní přístup cukrovku rozhodně nijak nezlepší.

Nové léky proti diabetu umí snížit i vysoký krevní tlak!

Vysoký krevní tlak je velmi často spojen s cukrovkou. Společně pak mají tato dvě onemocnění devastující účinek na cévy. Je třeba jim proto předcházet a důsledně je léčit.

Jedenáct tipů, jak přemoct chuť na sladké

S cukrovkou je třeba stravu předem pečlivě plánovat. Přestože je hlavním problémem cukr, v jídelníčku by se měl najít prostor třeba i pro kousek bábovky nebo malý nanuk. Pokud bojujete s touhou mlsat dnes a denně, nabízíme pár „bezbolestných“ tipů, jak zvítězit.

Těhotenský diabetes: ovlivňuje zdraví ženy i dítěte

Pokud jste přišla do jiného stavu, čeká vás během následujících měsíců spousta kontrol a prohlídek. Jednou z nich je i test na přítomnost tzv. těhotenské cukrovky. I když se vám může zdát zbytečným, je tento screening pro vás i vaše dítě nesmírně důležitý.

Deset tipů pro diabetiky, jak zvládnout Vánoce

Nadcházející svátky znamenají krásné chvíle strávené s našimi blízkými. Ale pro někoho, například pro lidi s cukrovkou, jsou také zkouškou pevné vůle. Je totiž obzvláště důležité, aby tito jedinci volili svoji stravu opravdu správně. Poradíme, jak na to.

Porod s cukrovkou bez problémů? Jen díky poctivé léčbě!

Mnoho budoucích matek potýkajících se s cukrovkou má velké obavy z porodu. Ten ale většinou probíhá stejně jako u zdravých žen. Nastanou-li nějaké komplikace, je důležité vědět, že jsou často důsledkem špatné kontroly diabetu v těhotenství. Kvalitní léčbou je lze podstatně minimalizovat.

Kolísání glykémie: Varovné signály, které není radno přehlížet

Nejdůležitější věcí pro život s cukrovkou je udržovat si správnou hladinu cukru v krvi – glykémii. Příliš vysoká, ale i nízká vás může vážně ohrozit. Jak na sobě poznat počínající problém?

Cukrovkáři, chraňte si ledviny!

Bez ledvin se nedá žít. A právě diabetici jsou obzvlášť ohroženi jejich poškozením, konkrétně tzv. diabetickou nefropatií. V nejhorším případě u nich může dojít až k selhání tohoto orgánu.

Časté močení – znamení nezvládnuté cukrovky

Vymočíte denně více než 3 litry tekutiny? Běháte stále na záchod a trpíte neuhasitelnou žízní? Jde pravděpodobně o signál, že váš krevní cukr není v normě.

Pět tipů, jak přeměnit občasný pohyb v pravidelný rituál

Život s cukrovkou nezahrnuje jen dietní opatření nebo užívání tabletek. Nutné je často změnit celou životosprávu a zařadit do ní i pohyb. Díky našim pěti tipům to jistě zvládnete.

Detox při cukrovce? Bezúčelný hazard!

Občas přicházejí chvíle, kdy člověk dostane chuť udělat něco pro své zdraví. Začne sportovat, zkusí přestat kouřit či pít nebo si nakoupí nejrůznější vitamíny. Pokud vás ale napadlo vyzkoušet nějakou „zaručeně“ skvělou metodu pročišťující tělo, dobře si to rozmyslete. Zvláště máte-li diabetes.

Sportování s cukrovkou? Jen když je nemoc pod kontrolou

Diabetici sportovci jsou běžným úkazem. Pohyb je totiž jednou z metod, které stav člověka s cukrovkou udržují stabilizovaný. Tito pacienti si navíc dokážou své aktivity velmi dobře užívat.

Bojujete s cukrovkou 2. typu? Řešením může být inzulin!

Mnoho lidí je přesvědčeno, že inzulinem se léčí pouze diabetes prvního typu. Pravda je však úplně jiná. Tento hormon potřebuje i velká část nemocných s cukrovkou 2. typu. Jen tak mohou někteří pacienti získat nad svojí chorobou převahu a udržet ji pod kontrolou.

Pět změn, kterými lze předcházet cukrovce

Pojďte s námi, obrazně i doslova, předběhnout diabetes! Přinášíme vám pět návyků, které by si měl osvojit každý, kdo se chce dožít stáří ve zdraví.

Diabetičky, braňte se kvasinkovým infekcím!

Alespoň jedenkrát ve svém životě trpělo kvasinkovou infekcí více než 75 % žen. Diabetičky jsou těmito záněty ohroženy více, protože vyšší hladiny krevního cukru množení kvasinek podporují. Jak se proti nepříjemnému svědění a pálení, které toto onemocnění provází, účinně chránit?

Glykémie – pro diabetiky nejzásadnější veličina

Trpíte-li cukrovkou, znamená to, že hladina cukru ve vaší krvi může být trvale vysoká. Pokud nadměrné hodnoty glykémie trvají dlouho, časem mohou organismus poškodit. Jaké množství cukru v krvi je už příliš vysoké a co způsobuje?

Poškození ledvin čeká téměř třetinu diabetiků

Věděli jste, že cukrovka je číslo jedna na seznamu příčin, které vedou k selhání ledvin? Poradíme, jak se nestát někým z těch, kteří se na nelichotivém prvenství podílejí.

Příčiny diabetu známé i neznámé

Různé typy, odlišné příčiny. Cukrovka je nemoc více tváří, která stále vyvolává dohady. Je pravda, že ji způsobuje příliš mnoho cukru v jídelníčku? Mohou za diabetes potomků rodiče? A jakou roli hraje věk?

Vyzrajte v létě na kvasinky! Víme, jak na to!

Dovolenkové radovánky často zhatí kvasinková infekce. Zvláště diabetici jsou k těmto obtěžujícím a nepříjemným potížím velmi náchylní. Napovíme, jak se těmto mikroorganismům účinně bránit.

Hyperglykémie v otázkách a odpovědích

Pojem hyperglykémie označuje zvýšení koncentrace cukru (glukózy) v krvi. Normální hladina je 3,9–5,6 mmol/l nalačno a po jídle nemá překročit 10 mmol/l. Vyšší hodnoty již znamenají stav, která u diabetiků představuje vážný problém.

Tělo potřebuje inzulín. Když ne přirozený, pak alespoň umělý

Inzulín představuje životně důležitý hormon, které naše tělo produkuje. Pokud je vytvářen v nedostatečném množství, rozvíjí se závažné zdravotní komplikace. Řešením je nasazení jeho uměle vytvořeného „dvojčete“.

Nahoru