Máte cukrovku a tloustnete? Změňte léky!

Nové preparáty pomáhající zvládnout diabetes dokážou ještě něco navíc. Je možné díky nim zhubnout. Tento vedlejší dopad je mnoha lidmi s cukrovkou nadšeně vítán. Prozradíme, jak celý proces probíhá a co v něm hraje hlavní roli.

Máte cukrovku a tloustnete? Změňte léky!

Diabetici, jejichž tělo je ještě schopné produkovat inzulin, ale přesto potřebuje se zpracováváním cukru pomoci, obvykle užívají takzvaná perorální antidiabetika. Způsobů, kterými tyto pilulky v organismu působí, je celá řada. Máme tak mnoho druhů antidiabetik, z nichž každý je vhodný pro jinou skupinu pacientů.

Kouzlení s glukózou

Velmi zjednodušeně lze říci, že u diabetika je zvýšená krevní glukóza. Ta kvůli nedostatku nebo nefunkčnosti inzulinu nedostatečně přechází z krve do tkání. Na tuto narušenou dráhu zpracování glukózy se dá léčebně působit ve více bodech. A právě to od sebe odlišuje jednotlivé skupiny perorálních antidiabetik. Lze například:

  • snížit vstřebávání cukru z potravy,
  • „vyždímat“ ze slinivky více inzulinu,
  • zvýšit vnímavost tkání na tento hormon,
  • vyloučit přebytečnou glukózu ledvinami.

Orgán, který umí  

Zbavit se nepotřebné glukózy ledvinami pomáhají léky zvané glifloziny. Na českém trhu se objevily teprve v srpnu 2014. V ledvinách blokují transportér, který se stará o to, aby se do moči nedostal žádný cukr. Tato jeho činnost je naprosto normální. Zvířata i lidé se přirozeně snaží uchovat a využít každou kapku energie, kterou z potravy přijmou. Ztrácet cukr močí tedy nepřichází v úvahu. To, že dnes máme problém spíše s nadbytkem energie, tloustnutím a obezitou, se na funkci ledvin zatím nestačilo projevit. Naše schopnost „umlčet“ ledvinný glukózový transportér tak představuje pro diabetiky, kteří mají navíc problém s hmotností, zajímavou možnost.

Hubnutí jako vedlejší efekt

Při užívání gliflozinů odchází močí velké množství glukózy odfiltrované z krve. Tím se glykémie vrací k normálním hodnotám. Zároveň se v organismu vytvoří tzv. negativní energetická bilance – více energie je spotřebováno (případně vyloučeno) než přijato. Příjemným vedlejším efektem gliflozinů je tedy hubnutí. Tyto preparáty pravděpodobně také:

  • snižují krevní tlak,
  • zmenšují prozánětlivou aktivitu organismu,
  • zvyšují citlivost tkání na inzulin,
  • snižují množství glykovaného hemoglobinu a glukózy ukládané ve tkáních.

Glifloziny ale nejsou vhodné pro pacienty s poškozenými ledvinami a několika dalšími přidruženými chorobami. Pokud vás možnost léčby cukrovky, která zároveň vede k hubnutí, zaujala, zeptejte se na ni svého lékaře.

(luko)

Zdroj: 
VLOTIDES, George a Peter R. MERTENS. Sodium-glucose cotransport inhibitors: mechanisms, metabolic effects and implications for the treatment of diabetic patients with chronic kidney disease. Nephrology Dialysis Transplantation [online]. 2015, 30 (8), 1272–1276 [cit. 2016-03-20]. DOI: 10.1093/ndt/gfu299. ISSN 0931-0509. Dostupné z: http://ndt.oxfordjournals.org

Hodnocení článku
Líbí se vám článek?
Počet hodnocení: 12890
Naposledy navštívené dotazy
Pět tipů, jak předcházet diabetu

Změna životního stylu může být velkým krokem k prevenci diabetu a nikdy není pozdě začít. Inspirujte se našimi pěti tipy!

Váha je při cukrovce v popředí zájmu. Je ta vaše optimální?

Kila navíc mohou způsobit zdravotní problémy, ať diabetem trpíte, či nikoliv. Výraznou nadváhu, společně s kardiovaskulárními onemocněními a vysokým krevním tlakem, však často nacházíme právě u diabetiků 2. typu. Jak zdravě zhubnout?

Konečné řešení cukrovky I. typu? Transplantace slinivky!

Diabetici s cukrovkou I. typu jsou doživotně závislí na pravidelném dodávání inzulínu. Jejich organismus ho totiž nedokáže sám vyrábět. Tuto terapii mohou ale provázet závažné zdravotní komplikace, zejména nebezpečný pokles hladin krevního cukru. Řešením pro ty, u kterých se těžké hypoglykémie vyskytují opakovaně, může být transplantace slinivky. Kdy se provádí?

Glykémie – pro diabetiky nejzásadnější veličina

Trpíte-li cukrovkou, znamená to, že hladina cukru ve vaší krvi může být trvale vysoká. Pokud nadměrné hodnoty glykémie trvají dlouho, časem mohou organismus poškodit. Jaké množství cukru v krvi je už příliš vysoké a co způsobuje?

Čtyři tipy na cvičení, při kterých si i diabetik přijde na své

Zodpovědný cukrovkář cvičí. Často ale začnou být tréninkové hodiny po čase „ohrané“ a nuda může pomalu nahlodávat pacientovo odhodlání se hýbat. Fitcentra naštěstí neustále přicházejí s novými produktovými nabídkami. Seznamte se s lekcemi, které vaši motivaci určitě posílí.

Čtyři zlatá pravidla pro udržení cukru pod kontrolou

Cukrovka se zdaleka neřeší jen pomocí léků nebo podáváním inzulínu. Významně podpořit její normalizaci může rovněž úprava životního stylu. Díky tomu se hodnoty glykémie (krevního cukru) často úspěšně stabilizují. Jak tedy udržet cukr v mezích normy?

Volba osobního trenéra: 10 tipů, jak se trefit

Najmout si trenéra je jeden z nejlepších způsobů, jak se dostat do kondice. Věnuje se jen vám, zná vaše potřeby a pomáhá řešit problémy. Špatný kouč ale může nadělat více škody než užitku. Jak zvolit toho pravého?

Bandáž žaludku – řešení nadváhy jen pro vyvolené

Potýkáte-li se s cukrovkou, asi vás trápí i nějaká ta kila navíc. Napadlo vás někdy, že zmenšením žaludku by se mohly vaše problémy s obezitou vyřešit? Možná ano, ovšem tato metoda rozhodně není vhodná pro každého.

Budoucnost léčby diabetu? Od strojů po zvířata

Současná terapie cukrovky je poměrně složitá a vyžaduje časté měření hladiny glukózy v krvi. Proto snad všichni diabetici sní o tom, že jednou se na jejich nemoc najde definitivní lék. Je naděje?

Únava při cukrovce: kdy už je potřeba zasáhnout

Vyčerpání a nedostatek energie jdou často s diabetem ruku v ruce. Příčin může být více. Prozradíme ty nejčastější a poradíme, jak proti únavě bojovat a v kterých případech už je nutné vyhledat lékaře.

Tělo potřebuje inzulín. Když ne přirozený, pak alespoň umělý

Inzulín představuje životně důležitý hormon, které naše tělo produkuje. Pokud je vytvářen v nedostatečném množství, rozvíjí se závažné zdravotní komplikace. Řešením je nasazení jeho uměle vytvořeného „dvojčete“.

Zbavte se závislosti na sladkém ve 4 krocích!

Sacharóza, fruktóza – zkrátka jednoduchý cukr. To je látka, jejíž konzumace za posledních sto let vzrostla raketovým tempem. Dříve byly pro lidi sladké pochoutky vzácností, nyní tvoří jednu z nejlevnějších složek sortimentu supermarketů. Jak se cukru bránit?

Diabetické rány se nerady hojí: tři pravidla úspěšné léčby

Lidé často svádějí s cukrovkou těžký souboj. Dostat nemoc pod kontrolu totiž nebývá lehké. Navíc by tito pacienti měli ještě neustále kontrolovat svoji pokožku kvůli případnému poranění. To totiž může mít v některých případech velmi nepříjemné následky.

Pět tipů, jak přeměnit občasný pohyb v pravidelný rituál

Život s cukrovkou nezahrnuje jen dietní opatření nebo užívání tabletek. Nutné je často změnit celou životosprávu a zařadit do ní i pohyb. Díky našim pěti tipům to jistě zvládnete.

Nové léky proti cukrovce mohou nabídnout víc než tradiční antidiabetika

Málokterá skupina léčiv je tak nestejnorodá jako perorální antidiabetika. Část preparátů je starší, ale osvědčená, nové přípravky zase nabízejí nevídané možnosti. Který lék je pro vás ten pravý?

Vyzrajte v létě na kvasinky! Víme, jak na to!

Dovolenkové radovánky často zhatí kvasinková infekce. Zvláště diabetici jsou k těmto obtěžujícím a nepříjemným potížím velmi náchylní. Napovíme, jak se těmto mikroorganismům účinně bránit.

Metabolický syndrom aneb Smrtící daň za současný životní styl

Když americký lékař Gerald Reaven v roce 1988 poprvé popsal metabolický syndrom, nejspíš netušil, že se v blízké budoucnosti stane jedním z nejčastějších zdravotních problémů. Epidemie obezity, cukrovky, zvýšeného tlaku krve a hladiny tuků v krvi si vybírá krutou daň zejména na obyvatelích vyspělých států.

Cukrovka a zrak: od rozmazaného vidění po úplnou slepotu

Víte, jaká je nejčastější příčina slepoty ve vyspělých zemích? Nejsou to infekce, nádory ani úrazy očí, ale právě cukrovka. Diabetes v případě špatné léčby poškozuje široké spektrum orgánů, výjimkou nejsou ani oči. Vysoká hladina cukru v krvi může způsobit přechodné rozmazané vidění, ale také trvalý zákal čočky nebo poškození sítnice.

Cukrovka je častým viníkem vaginálních infekcí. Jak se bránit?

Svědění, pálení, výtok. Kvasinková infekce pochvy jednou za život postihne až 75 % žen, přičemž polovina žen trpí takzvanou vaginální mykózou opakovaně. Mezi nejčastější příčiny patří zvýšená hladina cukru v krvi způsobená diabetem.

Aby vám prášky nevypadly z hlavy aneb Mazaně proti zapomínání

Trpíte-li cukrovkou již delší dobu, asi jste na pravidelné polykání pilulek zvyklí. Pokud však stále zapomínáte nebo vám byly léky nasazeny teprve nedávno, nabízíme pár tipů, jak si vždy vzpomenout a předcházet tím komplikacím.

Dámy s cukrovkou, pečujete o sebe opravdu důsledně?

Každá žena se chce cítit skvěle. Pokud jde o pacientku s diabetem, jsou preference jasně dané. Nejdůležitější je péče o pokožku, a to celého těla. Především nohy jsou u těchto osob nesmírně zranitelné.

Deset slavných diabetiků… a jeden český navíc!

Nemoci se nevyhýbají ani celebritám. Onemocnět cukrovkou může opravdu každý – herec, zpěvák, sportovec i politik. Představujeme vám několik osobností, kterým ošetřující lékař sdělil diagnózu s názvem diabetes.

První příznaky diabetu zachyťte včas, léčba bude snazší

Cukrovka je v dnešní době velmi časté onemocnění, které může mít těžké, i fatální následky. V České republice žije 862 000 diabetiků a i vy se můžete stát jedním z nich. Jak poznat, že je nemoc tady?

Příčiny diabetu známé i neznámé

Různé typy, odlišné příčiny. Cukrovka je nemoc více tváří, která stále vyvolává dohady. Je pravda, že ji způsobuje příliš mnoho cukru v jídelníčku? Mohou za diabetes potomků rodiče? A jakou roli hraje věk?

Diabetická noha si žádá nejen speciální výběr bot

Cukrovka sama o sobě je poměrně těžkým zdravotním problémem. Zkomplikovat ji mimo jiné může i tzv. diabetická noha. V některých případech se musí přistoupit dokonce až k amputaci. Významnou roli v péči o diabetickou nohu hraje prevence, jejíž nedílnou součástí je nošení správné obuvi.

Pět tipů, jak vybrat tábor pro dítě s diabetem

Hodláte dítě s cukrovkou poslat na letní tábor? Skvělý nápad! Účastníci se naučí spoustu zajímavých dovedností, potkají nové kamarády a stanou se samostatnějšími. Pokud vaše dítě trpí diabetem, nemusíte se obávat. Přinášíme několik rad, jak si volbu pojistit.

Cukrovka poškozuje nervy: zásadní je prevence!

Jste-li diabetik, pak se možná obáváte diabetické neuropatie. Tato komplikace je zatím považována za nevratnou, bolestivému poškození nervů lze ale předcházet. Poradíme, jak na to.

Nová léčba diabetu a proč se jí nebát

Účinná látka s názvem empagliflozin je jedním z nových léčiv určených pro diabetiky II. typu. Po jejím uvedení na trh panovaly obavy, že bude výrazně zvyšovat výskyt močových infekcí. Naštěstí se ale nepotvrdily.

Transplantace ledvin v osmi bodech

Cukrovka je jedním z mnoha onemocnění, která ohrožují ledviny. Když selžou, je potřeba jejich funkci nějak nahradit – buď dialýzou, nebo transplantací. Přemýšlíte, co by mohlo pomoci vám? Nabízíme několik základních informací právě o transplantaci.

Ledviny – jeden z nejdůležitějších orgánů v těle

Již staří Číňané považovali ledviny za pramen životní síly. Dnes víme, že zastávají celou řadu pro život nezbytných funkcí. Zároveň patří mezi orgány, které se velmi špatně regenerují. Proto si zasluhují náležitou péči – hlavně v případě diabetiků.

Detox při cukrovce? Bezúčelný hazard!

Občas přicházejí chvíle, kdy člověk dostane chuť udělat něco pro své zdraví. Začne sportovat, zkusí přestat kouřit či pít nebo si nakoupí nejrůznější vitamíny. Pokud vás ale napadlo vyzkoušet nějakou „zaručeně“ skvělou metodu pročišťující tělo, dobře si to rozmyslete. Zvláště máte-li diabetes.

Léčba diabetu – účinná a dnes už bezpečná i pro ledviny

Je známo, že cukrovka může způsobit závažné zdravotní komplikace. Jednou z nich je poškození ledvin. Ovšem současné moderní preparáty umí léčit diabetes natolik šetrně, že dopady na ledviny jsou opravdu minimální.

Nové léky – nové naděje pro diabetiky

Již téměř sto let se k léčbě diabetu používá inzulin, ani on však cukrovku zcela nevyléčí. Taková „zázračná“ pilulka dosud neexistuje. Možností, jak kontrolovat hladinu cukru v krvi, však mají lékaři a pacienti mnohem více než dříve.

Zlobí vás játra? Opatrně s léky a doplňky stravy!

Jedna z hlavních funkcí jater je štěpit a odstraňovat sloučeniny, které přijímáme v potravě – tedy také léky, doplňky stravy a bylinné výtažky. Játra jsou za normálních okolností schopná vykonávat tuto funkci dostatečně, pokud jsou ale nemocná, může jim to činit značné problémy.

Diabetes a riziko infekcí – máte se čeho bát?

Imunitní systém je složitý mechanismus, chrání nás mimo jiné před infekcemi. Onemocnění cukrovkou jeho fungování narušuje. Diabetik pak snáze podléhá nákazám škodlivými mikroorganismy. Základem obrany je optimální hladina krevního cukru.

Jaký vliv má alkohol na krevní cukr? Odpovídá MUDr. Jana Urbanová

MUDr. Jana Urbanová je specialistkou na léčbu diabetu. V současné době působí v Centru pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy a na II. Interní klinice FNKV a 3. LF UK v Praze. Nyní exkluzivně odpovídá přímo na vaše dotazy zaměřené na život s diabetem.

Deset tipů, jak může cukrovkář zpomalit stárnutí

Jak diabetes ovlivňuje stárnutí? A co můžete udělat, abyste se navzdory cukrovce cítili vitální a plní energie až do vysokého věku?

Co by měl diabetik vědět o chřipce

Máte cukrovku a bojíte se chřipky? Obavy jsou oprávněné. U diabetika může být průběh této nemoci mnohem závažnější než u běžné populace. Chřipka znamená pro organismus další zátěž, což může mít vliv na hladinu cukru v krvi. Zvýšit se tak mohou rizika dalších zdravotních komplikací.

Sedm tipů pro lepší spánek (nejen) diabetika

Bez ohledu na aktuální hladinu cukru v krvi si i člověk s diabetem může každou noc dopřávat sladké sny. Pokud se mu však usnout opakovaně nedaří, je nutné situaci řešit. Než půjdete lékaře žádat o léky na spaní, zkuste podle našich doporučení upravit svůj režim.

Část populace je ohrožena cukrovkou 2. typu. Jak jste na tom vy?

Určitě znáte ve svém okolí někoho, kdo trpí diabetem 2. typu. Možná by bylo v souvislosti s vlastním zdravím vhodné zamyslet se nad tím, jak nemoc u dotyčného vlastně začala. Příklad špatné životosprávy a nezájmu o vlastní zdraví může být velkým ponaučením.

Moderní diety mají jedno společné: hlavně nejíst normálně!

Stačí malé zrnko pravdy, všelijak provedená studie a další „superzaručená“ dieta je na světě. Úspěšnost nové procedury přitom obvykle závisí na tom, jestli s ní začne nějaká celebrita. Pojďme se podívat na stravovací hity současnosti a zapátrat po jejich výhodách a nevýhodách.

Světový den diabetu myslí na nové diabetiky. Nejste jedním z nich?

Mezinárodní diabetická federace zahájila letošní kampaň pod názvem „Eyes on diabetes“, tedy volně přeloženo „Pozor na diabetes“. A co vy? Dáváte na sebe pozor?

Když vás v noci budí zastavený dech aneb Co je spánková apnoe

Spánková apnoe je vážná porucha, která se projevuje opakovaným přerušením dýchání během spánku. To se může během jedné noci stát i více než stokrát. Mozek a zbytek těla tak mohou trpět nedostatkem kyslíku.

Diabetes ovlivňuje náladu. Víte, jak moc?

S nepříjemnými pocity a špatnou náladou se potýká velká část diabetiků. Deprese mívají zejména pacienti s právě odhalenou cukrovkou, ale i ti, kteří jsou nemocní už řadu let.

Sváteční tabule diabetiků. Jak si užít Vánoce a neublížit si?

Vánoční hrozbou pro diabetiky není jen sladké cukroví, ale také velké množství alkoholu a tučných pokrmů. Právě na tato nebezpečí cukrovkáři často zapomínají. Přinášíme vám proto několik tipů, díky kterým si vánoční svátky užijete a přitom neublížíte svému organismu.

Přípravy na Vánoce: 7 tipů, jak ulevit duši i tělu

Vánoce jsou stresujícím obdobím nejen pro naše peněženky, ale také pro zdraví. Nakupujeme dárky, pečeme cukroví, intenzivně uklízíme a o klidu a pokoji můžeme jedině snít. Pokud se však budete inspirovat našimi radami, možná zvládnete a prožijete celé svátky lépe a snadněji.

Cukr náladu nespraví. Diabetičky potřebují pohodu a pohyb

Znáte to… Když jste rozladění, v práci se nedaří, děti zlobí a venku je ošklivo, sáhnete po něčem sladkém. Trvale zvýšená hladina cukru v krvi však na náladě nepřidá. Naopak, dokáže psychické pohodě uškodit, a dokonce způsobit depresi.

Víme, proč se přejídáte a k čemu to může vést!

Říká se „jíst do polosyta, pít do polopita“. Pokud se chcete udržet v kondici, měli byste si opravdu hlídat porce. Přejídáním se totiž může zhoršit průběh cukrovky, ovšem lze tím též způsobit její rozvoj.

Už máte novoroční předsevzetí? Inspirujte se a prospějte svému zdraví

Novoroční předsevzetí si dává až polovina lidí, většina však neuspěje. Buďte výjimka! Splňte aspoň jedno předsevzetí z následujících pěti a budete zdravější. I když máte diabetes.

Prediabetes – jen krůček od cukrovky

V České republice trpí diabetem přes 800 tisíc lidí, tedy skoro každý desátý zdejší obyvatel. Další jedinci pak mají zvýšenou hladinu cukru v krvi čili jsou ve stadiu prediabetu. Nemají tedy k cukrovce daleko. Komu reálně hrozí propuknutí této nemoci?

Nahoru